• DOLAR 34.571
  • EURO 36.169
  • ALTIN 2980.64
  • ...
Doçent Doktor Kurtuluş: Kaliteli bir yaşam için akciğer sağlığı önemlidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya KOAH Gününde Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şerif Kurtuluş, KOAH hastalığı hakkında bilgi vererek akciğer sağlığı ve iyi nefes için uzak durulması gereken zararlıları anlattı.

Kurtuluş, Dünya KOAH Günü temasının "Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam" olarak belirlendiğine dikkat çekerek yaşam boyu akciğer sağlığının öneminin vurgulanmasının amaçlandığını dile getirdi.

"KOAH erken yaşta başlayabilir"

KOAH'ın tanımı ile ilgili bilgi veren Kurtuluş, "KOAH, kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. KOAH’ın yüzde 80-85 nedeni sigaradır. Sigaradan kurtulun. Sigara, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, hava kirliliği, şehirleşme, biyolojik yakıtlar gibi yetersiz beslenme, enfeksiyonlar gibi KOAH’a neden olan faktörler bulunmaktadır. KOAH erken yaşta başlayabilir ve genç bireyleri etkileyebilir. Dünya genelinde yaygın görülür ve dünyada üçüncü sırada ölüm nedenidir. " dedi.

"Nefes ölçüm testi yapılarak tanı konulabilir"

KOAH’ta en sık görülen belirtilere değinen Kurtuluş, "KOAH’ta en sık görülen belirtiler öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazen yorgunluk hissidir. Maruziyet ve yaşam şekli aynı kalması durumunda hastalık ilerler ve kişinin yaşam konforunu olumsuz yönde etkiler. KOAH yakınmaları olan bir kişiye solunum fonksiyon testi (SFT) olarak bilinen nefes ölçüm testi yapılarak tanı konulabilir. Hava akımındaki kısıtlanma ve tıkanıklık derecesi belirlenmiş olur." ifadelerini kullandı.

"Hastalık tedavi edilmese de geçici rahatlamalar sağlanabilmektedir"

Tütün ve tütün ürünlerinden uzak kalınmasının KOAH'a karşı önemli olduğuna vurgu yapan Kurtuluş, "KOAH hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak, farkındalık düzeyinin artması hastalık tedavisinin en önemli adımıdır. Sağlıklı beslenme, günlük egzersiz yapılması, hava kirliliğinin önlenmesi, zararlı toz ve gazlardan uzak kalınması, tütün ve tütün ürünlerinden uzak kalınması, doktor tarafından önerilmiş ise nefes açıcı ilaçların düzenli kullanılması, varsa evde oksijen tedavisi veya solunum cihazları kullanımı önem arz eder. Gerekli durumlarda bronkoskopi yapılarak hacim azaltıcı, tel (coil) ya da ek girişimsel tedaviler ile hastalık tedavi edilmese de geçici rahatlamalar sağlanabilmektedir." diye konuştu.

Kurtuluş, son olarak şunları söyledi:

"Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam” için tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Düzenli ve dengeli beslenin.  Düzenli egzersiz yapın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Kalabalık veya kapalı alanlarda maskenizi takın.Grip (influenza) ve Zatürre (pnömoni) aşılarınızı yaptırın. KOAH tanı, tedavi ve takipleri Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları kliniğimizde yapılmaktadır." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir