• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Prof. İlhan: Akciğer kanserine yüzde 85 oranla sigara neden olmaktadır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kasım ayının "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" olması münasebetiyle akciğer kanseri ve etkileyen faktörler hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mahmut İlhan, son yapılan araştırmaları baz alarak sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskine dikkat çekerek gerekli müdahalelerin gecikmemesi hususunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Akciğer kanserinin belirtilerine değinen İlhan, genelde akciğer teşhisi koydukları hastaların öksürük, öksürükle beraber kan gelmesi, nefes darlığı, bazen göğüs ağrısı şikayetiyle geldiklerine dikkat çekerek kanseri ilerlemiş bazı hastalarda kilo kaybının da önemli bir bulgu olduğunu söyledi.

Kanserin halk sağlığı bakımından önemli bir problem olduğunun altını çizen İlhan, "Özellikle gelişmiş toplumlarda daha sık olmak üzere dünyanın her yerinde sık görülen bir hastalıktır. Akciğer kanseri de çok önemli olduğu gibi bizler için de zordur. Sık görüldüğünden ve ölüm sebebi olduğundan hasta ve ailesi için de en zor olanıdır diyebiliriz." dedi.

"Akciğer kanserine yüzde 85 oranla sigara neden olmaktadır"

Dünya kanser istatistiklerinde en son 2020 yılında yapılan araştırmada 10 milyon erkek, 9 milyon 200 bin kadının kanser olduğunu söyleyen İlhan, "Erkekte en sık 2'nci ama ölüm sıralamasında birinci iken kadında en sık 4 veya 5'inci ölüm sıralamasında 2'nci sırada akciğer kanseri yer alıyor. Yani akciğer kanseri hem sıktır hem de sıklığından çok öldürücülüğü vardır ve dünyada en çok önemsenen kanserdir diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Akciğer kanserine neden olan en önemli sebebin sigara olduğuna vurgu yapan İlhan, "Akciğer kanserinin küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan diye 2 tipi var. Her 4 vakadan 3'ü küçük hücreli olmayandır, biri ise küçük hücrelidir. Bu önemli 2 tipin de yüzde 85 sebebi sigaradır. Sigara olmadan da insanlar akciğer kanseri olabilir ama daha iyi huylu, genetiği akıllı, moleküle uygun ve genelde bayanlarda daha sık görülüyor. Kişiler, sigara haricinde hava kirliliğinden ve maden ocaklarında çalışıp maden tozuna maruz kalanlar da etkilenebiliyor." şeklinde konuştu.

"Erken müdahale ile akciğer kanserinde iyileşme şansı yakalanabilir"

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisine yönelik yapılan araştırmalar hakkında bilgi veren İlhan, şunları söyledi:

"Akciğer kanserini önleme çabaları var ama çıkan kanseri tedavi etmek için uğraş daha fazladır. İşin içine ameliyat ve yeni ilaçlar giriyor. İlaçlar da hem bilimsel hem de ticaridir. Dolayısıyla ilaç firmaları bu araştırmalara büyük bütçeler ayırıyorlar. Ülkelerin ulusal sağlık bütçeleri var. Türkiye'de önemli bir araştırma olmasa da Amerika'da ulusal sağlık enstitüleri var. Yani gelişmiş ülkelerde büyük bütçelerle akciğer kanseri araştırmalarına destek veriliyor. İnsanlar da hem daha fazla araştırmak hem de para kazanmak için uğraşıyor."

Aktarımında akciğer kanseri teşhisinde erken müdahalenin önemine işaret eden İlhan, "2013 yılında yapılan ilk araştırmada ağır sigara içenlerde 50 yaşından itibaren düşük doz tomografi çekilirse, daha erken akciğer kanseri yakalanabilir. Mesela meme kanseri olan bir hasta geldiğinde korkmuyoruz ve hastaya iyileşebileceği yönünde teselli verebiliyoruz ama akciğer kanserinde bunu yapamıyoruz. Çünkü tarama testi konusunda halk bilinçli olmadığı gibi önerileni de yapmıyor." diye belirtti.

İlhan, "2013 yılında yapılan ilk araştırmada 30 yıl boyunca günde bir paket veya 15 yıl boyunca günde 2 paket sigara içenleri tomografi ile tarayın. Tomografiyle taranan toplumlarda küçük kütle modüller görülünce sigarayı bırakarak şifa şansını yakalayabiliyor. Tarama yapmamış kişiler ise belirtilen şikayetlerle gelip tomografi çektiğinde ameliyat şansını kaçırmış oluyorlar. İlk araştırmada belirttikleri 30'u şimdi 20 yıla indirdiler. Yani 20 yıl sigara içen herkesin dahiliye randevusu alarak düşük doz helical tomografi çekmesini öneriyorum." dedi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir