• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
İnternetten öğrendiği istiridye mantar yetiştiriciliğini meslek edindi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnternetten izleyerek öğrendiği istiridye mantar yetiştiriciliğini birkaç kez deneyen ve verim aldığını gören Ayhan Özmen, eşi ile beraber devletten aldığı hibe desteği ile tesis kurdu.

İstiridye mantarı hakkında bilgi veren Ayhan Özen, "Asıl ismi istiridye mantarıdır. Buna kayın mantarı da deniliyor. Bizim buralarda halk dilinde kavak mantarı deniliyor. Eşimle beraber bu işe internetten izlediğimiz videolarla başladık.  Bunu denemeye karar verdik. İstiridye mantarının tohumunu Denizli'den getirttim. Köyde saman ve kepeği kaynatarak tohumunu ektik. Birkaç poşetten verim aldıktan sonra eşim genç çiftçi projesinden başvurdu. Hibe bize çıkınca devletin desteği ile böyle bir tesis kurduk." dedi.

Şu ana kadar işlerinin iyi gittiğini ama artan maliyetler nedeniyle halkın alım gücünün azalmasına yol açtığını ve bu yüzden satışlarının düştüğünü belirten Özmen, "Önceleri işlerimiz iyi gidiyordu. Halkımız rağbet gösteriyordu. Şu anda kompost satıcılarının fabrikalarını kapatması dolayısıyla fiyatlar arttı. Biz de bu durumdan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü bir şey azaldı mı pahalılaşıyor. Önceden 900 TL'den aldığımı kompostoyu şu anda tonajını 3 bin TL'ye alabiliyorum. Önceden 30 TL'ye kilosunu satıyordum ama şu anda 50 TL'ye satıyorum. 50 TL halkımıza büyük bir para olarak görülüyor." dedi.

Bu işi yapan çevre illerden birçok kişinin, artan maliyetler yüzünden işi bıraktıklarını ve şu an kendisinin yalnız bu işi yaptığını belirten Özmen, "Bingöl, Muş ve Tunceli çevrelerinde sadece Bingöl'de bu işi yapan birilerinin olduğunu duydum. Bununla beraber Diyarbakır ve Batman'da bu işin üreticisi olduğunu duydum. Bölgede şu anda hepsi kapattı ve sadece ben bu işi yapıyorum. İstiridye Mantarının satış süresi sadece 1 ay sürüyor. Birinci flaş 10 gün, ikinci flaş 10 gün ve üçüncü flaş 10 gün sürüyor. Mantar aynı yerden 3 kez hasılat elde ediliyor. Bir defa koparıyorsunuz aynı yerden bir 10 gün sonra tekrar çıkıyor. Bir daha koparıyorsunuz ve üçüncü flaşta bitiyor. Bunun her biçimine flaş diyoruz." dedi.

Gençlere çağrıda bulunan Ayhan Özmen, yeni iş kollarında girişimlerde bulunmalarını ve üretime yönelik işler yapmaları noktasında harekete geçmelerini istedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir