• DOLAR 34.624
  • EURO 36.248
  • ALTIN 2916.636
  • ...
İmam-Hatip Şimşek, Peygamberimiz'in (sav) unutulmaya yüz tutmuş sünnetleri hakkında konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Artuklu ilçesi Ortaköy mahallesinde bulunan Hafız Halil Cami imamı Necmeddin şimşek, Peygamber Efendimizin unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerinden olan misvak, misafirlik, gece namazı, cemaatle namaz kılmak ve namazda saf sıklığı sünnetlerini dile getirdi.

Şimşek, Müslümanlar olarak Hazreti Muhammed Aleyhisselam'ın emaneti olan Kur'an-ı Kerim ve sünnetlerini unutmanın büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.

Unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden biri olan misvak kullanımına değinen Şimşek, "Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın unutulmaya yüz tutmuş bazı sünnetler var. Bu sünnetlerden bir tanesi misvak kullanımıdır. Peygamber Efendimiz buyuruyorlar ki, 'Eğer ümmetime zahmet vereceğini bilmese bile bilmeseydim onlara her abdestte misvak kullanımı emrederdim'. Bize zahmet olmasın diye Peygamber Efendimiz bunu bize farz kılmıyor ama bunun önemini vurgulamak istiyor. " dedi.

"Hayırlı işlerin sevabının artması için misvak kullansak daha iyi olur"

Misvak'ın anlamı ve yapımı hakkında bilgi veren Şimşek, "Misvak nedir misvak erak ağacından oluşturulmuş yani o çubuğun fırça halidir ona misvak denir. Çok eski zamanlarda diş kullanımı için kullanılıyor, diş temizliği için kullanılıyor. Peygamber Efendimiz bunu sık sık kullanıyordu. Uykudan uyandığında, geceleyin uyandığında sabah erken uyandığımda devamlı misvak sünnetini yerine getiriyordu. Özellikle abdest alırken onu kullanmak bir de yapacağımız amelin sevabının artması bakımından da misvak kullanımı önemlidir. Özellikle yapacağımız bütün hayırları hayırlı işlerinin başında diyelim ki namaz kılıyoruz namaza başlamadan önce, abdest alırken, ziyarete giderken yani hayırlı işlerin sevabının artmasında Kuran-ı Kerim'i okumaya başladığımızda misvak kullansak iyi olur." şeklinde ifade etti.

Şimşek, misvakın insana verdiği faydalarına da değinerek, "Misvakın faydaları konusunda araştırmalar yapılmış. Gerçekten sayılamayacak kadar faydaları çok. Özellikle diş bakımı, ağız bakımı için faydası çok. Hem dişleri beyazlatıyor hem de dişlerdeki o bakterileri o zararlı şeyleri gideriyor. Ağız sağlığı açısından oluşabilecek iltihaplanmaları önlüyor, mide hazmında kolaylık sağlıyor, hafızanın güçlenmesinde faydası var. Özellikle mesela ezber yapmak isteyen hafızlar için öneriyoruz. Yani misvak kullanımı gerçekten günümüzde azalmış. Şimdi daha çok diş macunu ve fırça kullanılıyor ama diş macunu ve fırçayı her zaman cebimizde taşımak hem zor hem zahmetlidir. Ama misvak küçük bir çubuktur onu rahatlıkla taşıyabiliriz. Bu sünneti devam ettirsek Peygamber Efendimizin sünnetine nail olmuş oluruz. Çünkü Peygamber Efendimiz diyor ki, 'Ümmetimin fesada uğradığı bir dönemde benim sünnetime yapışana bir rivayette bir şehit ecri var bir rivayete de 100 şehit ecri var' diye rivayet ediliyor." şeklinde belirtti.

"Misafir ağırlamak veya misafirliğe gitmek en büyük erdemliliktir"

Bir diğer sünnetlerden misafirliğe de değinen Şimşek, misafir ağırlamanın veya misafirliğe gitmenin büyük bir erdemlilik olduğunu vurgulayarak, "Peygamber Efendimizin misafirlik konusunda tavsiyeleri var. Özellikle misafire ikram etme konusu üzerinde çok durmuş. Mesela Peygamber Efendimizi diyor ki 'kim Allah'a ve ahret gününe iman ediyorsa misafirine ikram etsin.' Bizde günümüzde gerçekten misafirliğe gitmek, misafir ağırlama kültürü, yavaş yavaş kayboluyor. Hatta insanlar artık parklarda, bahçelerde, kafelerde, lokantalarda buluşup, eve girme zahmetini bile göstermiyorlar. Halbuki Peygamber Efendimiz ne diyor: 'misafir, rızkıyla beraber gelir.' Hatta bazı rivayetlerde hem rızkıyla beraber gelir bereketini bırakıp o ev hanesinin günahlarının affına vesile olur. Onun için biz de yani bu İslam kültürünü Peygamber Efendimizin bu sünnetini yerine getirelim. Misafir ağırlamaktan veya misafirliğe gitmekten, yani misafirliğe gitmek de bir erdemdir. Dostunu, arkadaşını gidip ziyaret etmek hâl hatırını sormak, aradaki o ilişkileri sıcak tutup sürdürebilmek bir erdemdir." şeklinde konuştu.

Şimşek, unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden, Hazreti Muhammed Aleyhisselam'a farz ancak Müslümanlara sünnet olan gece namazına da değinerek, "Bir de Peygamber Efendimizin  sünnetlerinden birisi teheccüt namazı yani gece kalkıp namaz kılmak. Gece namazı Peygamber Efendimize farzdı. Yani Peygamber Efendimiz gece namazını hiç terk etmemiş. Sahabelerin bir döneminde gece namazı onlara farzdı, yani o gece namazı Allah Teâlâ o ilk Müslümanlara farz kılınmış ki onları belli bir seviyeye kadar getirsin, onları daha iyi yetiştirsin, o gece namazının bereketi üzerlerine insin ki İslam'a daha fazla hizmet edebilsinler. Gerçekten de yani gece namazıyla sahabeler belli bir seviyeye, belli bir dereceye ulaşıyorlar ve onların bize İslam'ı teslim ederken seviyesi ile şimdiki seviyede bir değil. Çünkü onlar Peygamber Efendimizin sünnetine çok dikkat ediyordular. Peygamber Efendimizin sünneti bir ibadettir. O sünneti yerine getirmek Müslümanların derecesini artırır, Müslümanların Allah katındaki değerini ve faziletini yükseltir. Bundan dolayı biz de gece namazını hem nefsimizi terbiye etmede hem bu uzun gecelerde kalkıp rabbimizi zikretmemiz gerek. Zaten Peygamber Efendimizin hadisidir diyor ki 'kim geceleyin kalkıp abdest alsa 2 rekât namaz kılsa ve arkadaşını da yani eşini de uyandırıp namaz kılsalar Allah Teâlâ onları Allah'ı çok cazip edenlerden yazar.' Kendimizi gece namazından mahrum etmeyelim." ifadelerine yer verdi.

Hazreti Muhammed Aleyhisselam'ın en fazla üstünde durduğu sünnetlerinden cemaatle namaz kılmak ve namazda saf sıklığına da dikkat çeken Şimşek, "Diğer unutulmaya yüz tutmuş olan sünnetlerden cemaatle namaz kılarken namazdaki saf sıklığıdır. Peygamber Efendimizin üzerinde sıkça durduğu bir sünnettir. Sahabeleri namaza kaldırdığında safların arasında gezip onların namazda nasıl duracaklarını kontrol ediyordu. Cemaatle namazın faziletini tam anlamak için safların da düzgün ve sık olmasına riayet etmemiz lazım. Tabi önce cemaatle namaz kılmayı terk etmeyelim ki bu sefer safların sıklığından bahsedebilelim. Bu zamanda biz Müslümanların en büyük sorunu cami ve cemaat namazına ehemmiyet vermeyişimizdir." ifadelerini aktardı.

"Camiler Allah'ın evidir ve Allah-u Teâlâ'nın evine misafir olmak büyük sevap ve hasenatlarını da beraberinde getirir"

Cemaatle namaz kılma ve namaz saflarını sık tutma sünnetinin yavaş yavaş unutulmasının Müslümanlar olarak büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Şimşek, "Peygamber Efendimi cami ve cemaatle namaz konularının üzerinde çok durmuştur. Bu büyük bir kayıptır bizler için. Halbuki Müslümanların günde 5 defa camide toplanmaları, eksikliklerini dile getirmeleri lazımdır ki onun için camiler inşa edilmiştir. Sırf bayram ve Cuma namazı kılınsın diye inşa edilmemiştir. Peygamber Efendimiz bir rivayetinde 'kim güzelce abdest alır sonra camiye doğru yürüse Allah-u Teala attığı her bir adım bir günahını siler, ona bir sevap yazar ve onun cennette bir derecesini yükseltir.' buyurmuştur. Bu sevap sadece yürümek içindir. Camiler Allah'ın evidir ve Allah-u Teâlâ'nın evine misafir olmak büyük sevap ve hasenatlarını da beraberinde getirir. Elimizden geldiği kadar namazlarımızı cemaatle camide kılmaya özen gösterelim. Peygamber Efendimizin belki de kaybolmuş en önemli sünnetlerinden bir tanesidir. Muhakkak ki bu konuda imanımızı sorgulayalım, tembelliğimizi üzerimizden atalım. Peygamber Efendimizin sünnetlerine sıkıca sarılalım çünkü Peygamber Efendimiz diyor ki 'ben size iki şeyi emanet olarak bırakıyorum, Kur'an-ı Kerim ve benim sünnetim." diye konuştu.  (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir