• DOLAR 34.501
  • EURO 36.422
  • ALTIN 2876.577
  • ...
Deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapılmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen depremler, önlem alınmadığı zaman mal ve can kaybı gibi olumsuz sonuçlara neden oluyor.

Olası bir deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenlerin iyi bilinmesini belirten ULAK Arama Kurtarma Medikal Müdahale Haberleşme ve Doğa Sporları Derneği Genel Başkanı Muhammed Güzel, vatandaşların depreme karşı duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Olası bir deprem öncesinde bireylerin görevlerinin planlanmasının ve evdeki eşyaların sabitlenmesinin önemli olduğunu söyleyen Güzel, temel gıda ihtiyaçlarının hazırda bulunması gerektiğini vurguladı.

"Çök-Kapan-Tutun" uygulamasının hayat kurtardığını ifade eden Güzel, afet sonrasında depremzedelere bilinçli bireylerin müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

"En önemli şey  'Çök-Kapan-Tutun' uygulamasının yapılmasıdır"

Deprem öncesinde neler yapılması gerektiğini anlatan Güzel, "Depremi ele alacağımız zaman depremi tanımlamamız gerekiyor. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenleri iyi bilmemiz gerekiyor. Deprem anında yapılması gereken en önemli şey  'Çök-Kapan-Tutun' uygulamasının yapılmasıdır. Deprem öncesi evde bulunan malzemelerin sabitlenmesi, olası bir afette kimlerin hangi şekilde olay yerinde tahliye edilmesinin planlanmasının yapılması, evde bulunan araç gereçlerin bir kopyasının ve temel gıda ihtiyaçlarının hazır bulundurulması gerekiyor." dedi.

"Deprem anında çökerek hedefi küçülteceğiz"

"Çök-Kapan-Tutun" hareketinin önemine değinen Güzel, "Deprem anında çökerek hedefi küçülteceğiz. Olası bir sarsıntıda çöküp tutunduğumuzda hedefin kendimizden uzaklaşmasını veya tutunduğumuz sağlam malzemenin bizden uzaklaşmasını engelleyeceğiz. Kapandığımızda da kurtulmamıza vesile olan hayat üçgeninde en güzel şekilde durmamız sağlanacaktır." diye konuştu.

"Bilinçsiz uygulamaları kabul etmiyoruz, deprem anında kesinlikle etrafa koşulmamalı"

Afet sonrasında depremzedelere bilinçsiz bireylerin müdahale etmesinin doğru olmadığına işaret eden Güzel, "Afet sonrası müdahalelerde psiko-sosyal eğitimi olan bireylerin bu müdahaleyi yapmaları daha doğru olur. Kişilerde şok ve travmalar kalıcı hale gelebilir. Bilinçsiz uygulamaları kesinlikle kabul etmiyoruz. Deprem anında kesinlikle etrafa koşulmamalı. Bulunduğunuz yerde Çök-Kapan-Tutun yapılmalı. Ülkemiz bir afet bölgesi olduğundan önlem alınması için elimizden geleni yapıyoruz. Sesimi duyan herkesten ricam; deprem öncesi, anı ve sonrası ile ilgili çalışmaları hiçbir zaman unutmasınlar. Sık sık tekrar etmeye özen göstersinler. Çök-kapan-tutun; hayata tutun." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir