BAE hakkında ABD istihbarat raporunun çarpıcı iddiası
ABD istihbarat belgesine göre, Birleşik Arap Emirlikleri, benzeri görülmemiş, bir dizi yasal ve yasadışı istismar yoluyla ABD dış politikasını kendi lehine çeviriyor.
ABD istihbarat yetkilileri, Basra Körfezi'nde uzun süredir yakın ve güvenilir bir ortak olarak görülen etkili, petrol zengini bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Amerikan siyasi sistemini manipüle etme çabalarını detaylandıran gizli bir rapor hazırladı.
Washington Post, BAE'nin ABD dış politikasını Arap otokrasisinin lehine yönlendirmek için yasadışı ve yasal girişimleri içeren bir habere yer verdi.
Belge Ulusal İstihbarat Konseyi tarafından derlendi ve son haftalarda Washington'da çok büyük etkiye sahip olan Orta Doğu ve BAE ile ilgili karar alma süreçlerine rehberlik etmesi için üst düzey ABD'li politika yapıcılara brifing verildi.
Rapor, Rusya, Çin veya İran gibi düşman bir güçten ziyade dost bir ulusun nüfuz operasyonlarına odaklanması bakımından dikkat çekici bir özelliğe sahip.
Ulusal İstihbarat Dairesi Sözcüsü Lauren Frost, rapor hakkında soru sorulduğunda yorum yapmayı reddetti.
Yıllar içinde ABD, MQ-9 hava dronları ve gelişmiş F-35 savaş uçakları da dahil olmak üzere en sofistike ve ölümcül askeri teçhizatının bazılarını BAE'ye satmayı kabul etmesi ilişkinin benzersiliğini ortaya koyuyor.
Raporda açıklanan nüfuz operasyonlarından bazıları, ulusal güvenlik uzmanları tarafından biliniyor, ancak bu tür faaliyetler, Washington'un yabancı nüfuz yasalarında reform yapma veya Adalet Bakanlığı'na ek kaynaklar sağlama konusundaki isteksizliği nedeniyle gelişti. Rapora aşina olan kişiler, diğer faaliyetlerin casusluğa daha çok benzediğini söyledi.
Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre, BAE 2016'dan bu yana lobicilere 154 milyon dolardan fazla harcadı. Amerikan üniversitelerine ve düşünce kuruluşlarına bağışlara yüz milyonlarca dolar daha harcadı, bunların çoğu BAE çıkarlarına uygun bulgulara sahip politika belgeleri üretiyor.
Raporda açıklanan nüfuz operasyonlarından bazıları, ulusal güvenlik uzmanları tarafından biliniyor, ancak bu tür faaliyetler bazı kişilere göre casusluğa daha çok benzediğini söylüyor.
Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre, BAE 2016'dan bu yana lobicilere 154 milyon dolardan fazla harcadı. Amerikan üniversitelerine ve düşünce kuruluşlarına bağışlara yüz milyonlarca dolar daha harcadı , bunların çoğu BAE çıkarlarına uygun bulgulara sahip politika belgeleri üretiyor .Amerika Birleşik Devletleri'nde lobicilerin siyasi kampanyalara para bağışlaması konusunda herhangi bir yasak yok ama
Rapor, BAE'ye atfedilen faaliyetlerin salt nüfuz ticaretinin ötesine geçtiğine bir işaret olarak yorumlanıyor.
Kaynak: Ortadoğu Haber