• DOLAR 34.604
  • EURO 36.197
  • ALTIN 2984.981
  • ...
SON DAKİKA
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş:  DİN EĞİTİMİ İHMAL EDİLEMEZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Denizli’de Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen “Uluslararası 21. Yüzyılda Gençlik ve İnanç Eğilimleri Sempozyumu”nda konuştu. Dünyada hızla gelişen iletişim ortamının her türlü kimlik, kültür ve alışkanlıkları aynı hızda sosyal dolaşıma dâhil ettiğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Özellikle kültürel çatışma ve kimlik bunalımına sebebiyet veren değişimlerden genç kuşaklar daha çok etkilenmektedir. Kapsayıcı üst kimliklerin zayıfladığı, tüketim kültürü, dijitalleşme, yapay zekâ teknolojisi gibi unsurların öne çıktığı ve geçmişe göre oldukça farklı veçheleri, imkânları ve problemleri olan çağımızda, yaşanan gelişmelerin gençlik açısından ne ifade ettiğini ve gençliği nasıl kuşattığını anlama noktasında bu sempozyumun önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“DİNİ VE MİLLİ KİMLİKLERİN ZAYIFLAMASI, YAŞADIĞIMIZ ÇAĞIN BASKIN ÖZELLİKLERİNDENDİR”

Başkan Erbaş, geçmişten bu zamana kadar her dönemde kendine mahsus problemler olduğunu belirterek, “Yaşanan post-modern küreselleşmeyle birlikte hakikatin parçalanması, haz ve hıza bağlı bir hayat tercihinin öne çıkması, bencilliğin artması, dini ve milli kimliklerin zayıflaması, değer tercihlerinin farklılaşması, güven duygusunun kaybolması, yaşadığımız çağın baskın özellikleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlarla beraber aynı zamanda bir anlam ve hakikat arayışının varlığı da dikkat çekmektedir.” diye konuştu.

 

Kişileri ve toplumları tehdit eden bu sorunlara karşı evrensel değerlerle donatılmış erdemli bir hayatı ikame etmenin yollarının aranması gerektiğine işaret eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu: “Yeni nesilleri, genç zihinleri bu hayat ile tanıştırmak için hangi muhkem yollara başvurabiliriz? Yaşadığımız çağın şartlarını da dikkate alarak onların kalplerine ve zihinlerine nasıl ulaşabiliriz? Onların, potansiyellerindeki heyecan ve idealizmi, İslam’ın hayat veren ilkeleriyle nasıl daha güçlü şekilde buluşturabiliriz? Gençlerin inanç, ideal, değer dünyalarını tehdit eden, onları umutsuzluk ve karamsarlığa iten akım, ideoloji ve yapılarla nasıl mücadele edebiliriz? Nihayet her türlü mecrada oluşturulan karmaşanın gölgesinde, zamanın ruhu olarak gördüğümüz gençliğimizi aydınlık bir gelecek yolunda nasıl güçlü kılabiliriz? Bu ve benzeri sorular ve konular acilen ele almamız gerek hususlar olarak önümüzde durmaktadır. Bu kapsamlı ilmi çalışmadan bu manada faydalı sonuçlar çıkmasını umuyorum.”

“GENÇLERİN SORUNLARI İÇİN PROBLEMLERE BAKIŞ AÇIMIZI GÜNCELLEMEMİZ LAZIM”

Başkan Erbaş, toplumsal hayatta değişim ve yenilenmenin kaçınılmaz olduğunu, bunun sonucu olarak da farklı bir gençlik profili ile karşı karşıya olduklarına dikkati çekerek, “Günümüz insanının ve de özellikle gençlerimizin sorunlarına eğilmek, çözüm önerileri sunabilmek için öncelikle konuya yaklaşımımızı, problemlere bakış açımızı sonra da çözüm önerilerimizi güncellememiz elzemdir.” ifadelerini kullandı.

 

“Gençleri anlamak ve bu konuda bir şeyler yapabilmek, zamanın insanlar üzerindeki psikososyal etkilerini dikkate almakla mümkün olabilecektir.” diyen Başkan Erbaş, “Bu çerçevede ‘Değişen dünyanın gençler üzerindeki etkileri’ ve ‘Gençlerin din ve dindarlık algısı’ üzerinde durulmalı, ‘Gençlerin din ve inanca yönelik tutumları, bu tutumu etkileyen faktörler’ iyi tespit edilmelidir. Öte yandan çağımızda yaşanan dayatmacı yüzeyselliğin gençlerin dünyalarını baskılamasında hangi etkenlerin rol oynadığı sorusuna mantıklı, açık ve uygulanabilir cevapların üretilmesi de büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

“GENÇLİĞİN SAĞLAM BİR ZİHNİ VE FİKRİ GELİŞİMİ İÇİN DİN EĞİTİMİ İHMAL EDİLEMEZ”

Başkan Erbaş, gençliğin sağlam ve tutarlı bir zihni ve fikri gelişime sahip olması için din eğitiminin ihmal edilemez bir öneme sahip olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Din eğitiminin yanı sıra, bilim, sanat ve edebiyatı da merkeze alan bir anlayışla kendilerine güven sağlayacak araştırma, çok yönlü düşünme, sorgulama gibi unsurları da dikkate alan bir bakış açısının benimsenmesi de şarttır. Bu noktada bilgiyi değere dönüştürmeyi ve hayata kılavuz yapmayı önemseyen, sorunların üzerine gitmeyi, çaba göstermeyi benimseyen, ezberci yaklaşımlardan uzak, problemlerin çözümünde dinimizin de ortaya koyduğu evrensel değerleri merkeze alan bir anlayışı dikkate almak zorundayız. Zira inanmak, aklı kullanarak araştırma ve doğru olana ulaşma gayretinin sonucunda, aklın karar vermesi, kalbin teslimiyet göstermesi ile gerçekleşmektedir. Hakka ve hakikate davet şekli de aklı ve kalbi dikkate almak suretiyle, dikte etmeden, ikna ve teskin edici bir dil ve metot ile olmak zorundadır. Zira bu konudaki en güzel metodu Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; “Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et.” buyurarak, Rabbimiz gençlerimize nasıl yaklaşmamız gerektiğini, onlara nasıl ulaşacağımızın yolunu bize göstermektedir.”

“GELECEĞİN İNŞASINDA TEMEL YAPI TAŞI, GENÇLİĞİN DÜŞÜNCELERİ VE EYLEMLERİ OLACAKTIR”

Dünyanın geleceği açısından gençlerin önemine dikkati çeken Başkan Erbaş, “Daha iyi bir dünya için en büyük imkânımız ve yegâne seçeneğimiz gençlerimizdir. Malumunuz sadece ülkemizde 18,5 milyon üniversite öncesi öğrencimiz var. 8,5 milyon öğrencimiz de üniversitelerimizde var. Bu ne büyük bir imkândır ve zenginliktir. Şüphe yok ki geleceğin inşasında temel yapı taşı, günümüz gençliğinin düşünceleri ve eylemleri olacaktır. Gençlerimizi, ruh ve beden sağlığı açısından zararlı olabilecek her türlü düşünce, akım ve anlayıştan koruyacak, onlara hayatın anlamını ve amacını gösterecek, huzurlu ve güvenli bir geleceğin kılavuzluğunu yapacak olan ise İslam’ın eşsiz ilkeleri, değerleridir.” açıklamalarında bulundu.

“DÜNYAYI İSLAM KURTULUŞA ULAŞTIRACAKTIR”

Başkan Erbaş, gençlere İslam’ın en büyük nimet olduğu gerçeğinin anlatılması gerektiğini kaydederek, “Dünyayı İslam kurtuluşa ulaştıracaktır. Allah Resulü Efendimize (s.a.s.) son inen ayet-i kerimeyi hep birlikte hatırlayalım; ‘Bugün sizin dininizi kemale erdirdim ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Din olarak İslam’ı seçtim.’ buyuruyor. Rabbimizin ‘üzerinizdeki nimetimi tamamladım’ kısmına özellikle dikkat çekmek isterim. Demek ki İslam en büyük nimet.” dedi. Başkan Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Sempozyum sürecinde ortaya koyulacak görüşlerin, düşüncelerin, önerilerin, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz hizmetlerimize de katkı sunacağını umuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Cenab-ı Hak’tan, bu çalışmayı rızasına uygun samimi bir çaba olarak kabul buyurmasını niyaz ediyor, hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir