• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...

Siirt’te doğal yöntemlerle üretilen Siirt bıttım sabunu, Siirt fıstığı ve Pervari balını Siirt Üniversitesinde kurulan “Dogal Laboratuvar” sayesinde, doğallığı ve gelenekselliği bozulmadan ileri ve yüksek teknoloji ile sanayiye kazandırmak istediklerini ifade eden Siirt Üniversitesi Rektörü Nihat Şındak, bu ürünleri laboratuvarda üretmeye başladıklarını söyledi.

Kamu-Üniversite-Sanayi 3 farklı gurubun bir arada çalıştığı ve beraber üretim sağladığı bir laboratuvar hedeflediklerini ifade eden Şındak, şöyle konuştu:

"Amacımız doğal ürünlerin sanayiye kazandırılmasını sağlamaktır"

“KÜSİMER olarak ifade ettiğimiz Siirt Üniversitesinin kamu, üniversite, sanayi işbirliği çerçevesinde doğal ürünlerin üretimine katkı sunan laboratuvarda bulunuyoruz. Siirt Üniversitesi Kimya bölümü yan laboratuvarı olarak geçiyor. Bizim buradaki amacımız Siirt’te üretilen doğal ürünlerin sanayiye kazandırılmasını sağlamaktır. Siirt fıstığından elde ettiğimiz esansla fıstık kolonyasını üretmeye çalışıyoruz. Onunla birlikte farklı kolonya ürünlerimiz de var ama fıstık Siirt’in bir ürünü olduğu için özellikle altını çiziyoruz.”

"Gelenekselliği dışlamadan modern bir şekilde bıttım sabunu üretmeye başladık"

Gelenekselliği dışlamadan modernize edecek şekilde bıttım sabunu üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden Şındak, “Ayrıca dünyaca ünlü Bıtıtm sabunumuz da var. Bıttımın sanayi ürünü sabun olarak üretmeyi hedefliyoruz ki bunu da başardık.” diye konuştu.

"Siirt üniversitesi laboratuvarı bütün girişimcilere açık"

Şu anda laboratuvarın bütün girişimcilere açık olduğunu dile getiren Şındak, “Zaten laboratuvarın ismi de ‘Dogal Laboratuvar’ doğal ürünlerin sanayiye kazandırılmasını sembolize eden bir isim. Araştırma merkezimizin ismi de kamu-üniversite-sanayi, hem sanayiden girişimcilerimiz olacak hem üniversite hem de kamudan destek alma ihtimali olan bir laboratuvardır. 3 farklı gurubun bir arada çalıştığı ve beraber üretim sağladığı bir laboratuvar hedefliyoruz. Bizim buradaki hedefimiz fıstık veya bıttımı kilo kilo satmak. Tabi ki bunu da yapacağız ama bir taraftan da bunların farklı sanayi ürünlerine dönüşümü sağlayacak bir mekanizma oluşturmaktır.” dedi