• DOLAR 34.615
  • EURO 36.236
  • ALTIN 2924.103
  • ...
1 Milyon 218.397 kişi kredi kartı borcundan dolayı yasal takipte  CÜZDANDA PARA YOK BORÇLU KARTLAR VAR!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADEM YALÇİN / DOĞRUHABER 

 Tüketici Birliği Federasyonu tarafından uzun süredir tüketicilerin banka borçlarındaki yükseliş ve yasal takibe düşen tüketici sayısındaki artışa dikkat çekilerek, Eylül ayından itibaren yasal takibe düşecek tüketici sayısının bir milyon sınırını geçeceği öngörüsü kamuoyu ile paylaşılmıştı. Nitekim açıklanan son veriler, bu öngörünün gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

DAHA ÖNCE DE “KREDİ KARTI BORÇLARI ALARM VERİYOR!” MANŞETİMİZLE UYARMIŞTIK

DOĞRUHABER, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF)’nin araştırması ve araştırma sonucuna yönelik TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz’in gazetemize yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda 16 Ağustos 2022 tarihinde, “KREDİ KARTI BORÇLARI ALARM VERİYOR!” şeklinde ekonomi yönetimini uyarıcı bir manşetle çıkmıştı. Fakat aradan geçen süre boyunca sorunun çözümü ile ilgili herhangi bir olumlu gelişmenin olmaması, kredi kartı borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışın hızla artması ve son olarak yine TBF Genel Başkanı Deniz’in konuyla ilgili son açıklamaları durumun vahametini gözler önüne sermemize vesile oldu.

YASAL TAKİBE DÜŞEN TÜKETİCİ SAYISI 1.218.397 KİŞİYE ULAŞTI

TBF Genel Başkanı Deniz yaptıkları araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; 2022 Ocak-Eylül döneminde, ödenemeyen kredi kartı ve bireysel kredi borcu için yasal takibe düşen tüketici sayısı 1.218.397 kişiye ulaştı. Bu sayı, geçtiğimiz yılın (2021 Ocak-Eylül) aynı dönemine göre yüzde 42,43 oranında artış anlamına gelmektedir. Yine 2021 Eylül ayında yasal takibe düşen tüketici sayısı 149.571 iken, 2022 Eylül ayında bu sayı, yüzde 21,44 artarak 181.640’a ulaşmıştır” dedi.

VATANDAŞ, SEMT PAZARLARINDA DAHİ KREDİ KARTI KULLANMAK ZORUNDA KALIYOR

TBF tarafından Temmuz ayında gerçekleştirilen “Cüzdanımızda Ne Var?” başlıklı kamuoyu araştırması ile elde edilen veriler; tüketicilerin kredi kart borçlarını ödeme konusunda zorlandıklarını, kredi kart limitlerinin ay sonu gelmeden dolmaya başladığını, alım gücü sürekli düşen tüketicinin artık semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanmak zorunda olduğu sonucunu ortaya koyuyor.

TOPLUMSAL BARIŞ ZEDELENEBİLİR

Yasal takibe düşmenin sadece evlere icra memurunun, haczin gitmesi anlamına gelmediğini belirten Deniz, yasal takipler nedeniyle milyonlarca insanın ekonominin dışına itilmesi tehlikesini beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu durum ise sadece tüketici açısından değil üretici ve satıcı açısından da bir talep daralması anlamına geleceğini söyledi. Deniz, önlem alınmadığı takdirde artarak devam edecek bu sürecin bir yandan ekonomideki olumsuzluğu derinleştireceği, diğer yandan da toplumsal barışı zedeleyeceği uyarısında bulundu.

DENİZ: “ÖNLEM ÇAĞRISI YAPMIŞTIK”

TBF Genel Başkanı Deniz konuyla ilgili gazetemize yaptığı son açıklamada, “TBF olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerini takip ediyoruz. Yaklaşık bir yıl önce ekim ayında gidişatla ilgili olumsuz sinyaller aldık ve bu olumsuzlukları da kamuoyu ile dört veya beş defa paylaştık. Bu uyarılarda temel olarak 2022 yılı eylül ayı itibariyle kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışın bir milyonu geçebileceği tahmininde bulunmuş ve önlem çağrısı yapmıştık. Ancak dile getirdiğimiz önlemler konusunda herhangi bir gelişme kaydedilmedi. Ve maalesef tahminimiz gerçekleşti” dedi.

%500-%600 ORANLARINDA KÂR EDEN BANKALAR ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Deniz, banka borçları için yasal takip süresinin salgın döneminde olduğu gibi geçici olarak 90 gün yerine 180 gün olarak uygulanmasını, tüketicilerin bankalara olan borçlarının yapılandırılması yönünde adım atılması çağrısında bulundu. Deniz, önlem alınmadığı takdirde Türkiye ekonomisinin önümüzdeki süreçte çok sıkıntılı bir döneme gireceği uyarısında bulundu. Deniz, bankaların da yasal takibe düşen bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının yapılandırılması konusunda faiz yükünü tüketicilerin sırtından alarak ellerini taşın altına koymaları gerektiğinin altını çizdi. Açıklanan son bilançolarda bankaların %500-%600 oranlarında kâr elde ettiklerini vurgulayan Deniz, aksi takdirde “bu gemi batarsa bankalarla birlikte batacaktır” uyarısında bulundu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir