Çocuk yaşta diyabet nasıl olur, belirtileri nelerdir?
Günümüzde her yaş gruptan insan sağlığını tehdit eden şeker (diyabet) hastalığına bağlı sıkıntılar sebebiyle pek çok ölümler yaşanıyor. Diyabet hastalığının en önemli nedenlerinden birinin de obezite olduğu belirtiliyor.
Hareketsizlik ve yanlış beslenmenin yaygınlaşmasıyla birlikte halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Peki, çocuklarda diyabet nasıl olur ve belirtileri nelerdir?
Son yıllarda çocuklarda da ciddi artış gösteren şeker hastalığına ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Hüseyin Soylu, çocuk yaşta diyabet hastalarının çok su içme, idrara çıkma ve gece idrar kaçırma belirtileriyle doktora başvurduklarını söyledi.
"Faydalı tedaviler uyguluyoruz"
Kimi hastaların ise kilo kaybı sebebiyle doktora başvurduğunu belirten Soylu, "Özellikle iki yaş altı çocuklarda da geçmeyen, tekrar eden ve perianal bölgede oluşan mantar sebebiyle de hastalarımız tanı alabilirler. Özellikle çocuk yaşlarda görülen şeker hastalığında insülinle semptomlarını düzeltici ve ilerde gelişebilecek komplikasyonlara karşı oldukça faydalı tedaviler uyguluyoruz." dedi.
"Takip ölçümleri oldukça başarılıdır"
Tedavide kullandıkları insülinlerle çocukların ve aynı zamanda yetişkinlerin de hem böbrek hem de diğer organlarını koruduklarını vurgulayan Soylu şöyle devam etti:
"Bu sayede ilerde gelişebilecek ciddi komplikasyonlar da önlenmektedir. İki yönde şeker takip ölçümlerimiz var; Birisi parmak ucu yöntemiyle, yani kişinin kendi kendine her gün günde 6-7 kez iğne ucuyla şeker ölçümlerini yapması, bir de sensör dediğimiz cilt altına yerleştirilen bir cihaz vasıtasıyla sürekli gün içerisinde çoklu sayıda şeker takibi yapabilen sensörler şeklindedir. Bu sensörlerin kullanıma girmesiyle parmak ucu delme yöntemine göre oldukça zahmetli olan işten hem hastalar kurtulmuş oluyor hem de yapılan çalışmalar neticesinde hastaların kan şeker takipleri diğer yönteme göre oldukça başarılı ve faydalıdır."
Sensörlerden alınan verilerin uluslararası dernekler tarafından kontrol edildiğini dile getiren Soylu, standartlara uygun olan sensörlerle hastanın gerçek anlamda kan şekerini görebildiklerini kaydetti.
"Hastalar ekip çalışmasıyla iyi sonuç elde edebilir"
"Dolayısıyla standartlara uyumlu sensörlerin kullanımını kesinlikle öneriyoruz" diyen Soylu, son olarak şunları söyledi: "Çocukluk çağında görülen diyabet, bir bireyin ömür boyu yaşamı boyunca hem ailenin hem doktorun hem diyetisyenin hem de diyabet eğitim hemşiresiyle bir ekip tarafından takip edilmesiyle sağlıklı bir şekilde tedavisi sürdürülebilir. Dolayısıyla bütün ekiplerin katkısıyla hasta iyi sonuçlar elde edebilir. Bu anlamda destek veren hem sağlık uygulayıcılarının hem de ailenin katkısı oldukça önemlidir."(İLKHA)