• DOLAR 32.386
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2408.8
  • ...
Gribal enfeksiyonlardan nasıl korunmalıyız?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarında artan gribal enfeksiyonlarla ile ilgili İLKHA muhabirine yazılı açıklamada bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdüllatif Faslı, artmaya başlayan soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Faslı, “Sonbahar mevsimini yaşadığımız bu günlerde artmaya başlayan soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonu özellikle yaşlı, çocuk ve bağışıklık sistemi zayıf (şeker hastalığı, kalp hastalığı, romatizmal hastalığı, kanser hastalığı gibi kronik hastalıkları) olan kişilerin dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca bu kişilerin virüsü aldıktan sonra belirtilerinin 3-4 gün içinde ortaya çıktığının bilinmesi gerekir. Yakalanan kişilerin tüm belirtilerin çıkmasını beklemeden doktoruna başvurması gerekir. Bazen sadece hafif bir vücut kırgınlığı veya enerji düşüklüğü ile kendini gösterir. Ne kadar erken semptomatik tedaviye (bulguları ve belirtileri ortadan kaldırmak) başlanırsa o kadar erken şifa bulur ve hastalık süreci kısa olur ayrıca gelişecek komplikasyonlarını engeller veya azaltılmış olur.” dedi.  

Gribe karşı korunmanın en iyi yollarından birinin özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanların her yıl aşı yaptırması gerektiğini belirten Faslı, “Bu tür enfeksiyon hastalıkları temas ve damlacık yoluyla bulaştığı için en önemli korunma da el hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Toplu yerlerde, ortak kullanılan malzemeleri (asansör düğmeleri, merdiven ve taşıma araçlarında tutunma yerleri vs. buradaki görünmeyen virüsler ve mikropların bulaşması daha kolay o yüzden ellerin sık sık yıkanması önerilir. Soğuk havalarda üşümemek için maalesef çoğumuz odaların pencerelerini açmaktan çekiniyoruz. Halbuki kısa bir süre (30 dakika) temiz havanın içeri girmesi ve mekânın havalandırılması hastalık yapacak virüslerden ve mikroplardan arındırır. Maalesef iş yoğunluğundan dolayı (dersler, ödevler… derken geç saatlerde yatıyoruz ve işe gitmek için erken kalkmaya çalışıyoruz bu da tam uyku almamıza engel oluyor ve vücut yorgunluğa sebep oluyor dolayısıyla bağışıklık sistemiz zayıflatır. Sağlam ve güçlü bir beden ve sağlıklı bir ruh için kaliteli uyku düzeni sağlanmalıdır. Ortalama gece 7-8 saat olması gerekir. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Yaşamın her döneminde olduğu gibi hastalıklarda da yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bol sıvı tüketilmeli, bağışıklık sistemi zayıflatacak hazır ve konserve yiyeceklerden uzak durmalı. Evde yemekleri hazırlamak için özen gösterilmelidir.” şeklinde belirtti.

Bağışıklık sistemi güçlendirmek için tavsiyelerde bulunan Faslı, “Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.” önerilerinde bulundu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir