• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Havalar ısındı güneş çarpmalarına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Midyat Devlet Hastanesinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olan, Uzman Dr Coşkun Taş, bu yıl son 50 yılın en sıcak yazının yaşanacağı yönündeki uyarıları hatırlatarak, sıcak ve nemli havaların, kalp hızının artmasına, damarların genişlemesine, tansiyonun düşmesine ve böylelikle kalp krizlerinin ve ritim bozukluklarının artmasına zemin hazırladığına dikkat çekti.

 

Kalp ve tansiyon hastalarının daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Dr. Taş, şu tavsiyelerde bulundu: "Bol Sıvı alın. Vitamin içeriği açısından zengin olan meyvelerden her öğünden 15-20 dakika sonra ve gün boyunca 5-6 porsiyon yenilmeli. Aşırı sıcaklarda bağışıklık sisteminin korunması ve vücut direncinin artırılması için bol su tüketimi ile birlikte her gün 5-6 porsiyon meyve tüketilmesi büyük önem taşıyor. Günde 8-10 bardak su için sıcaklardan olumsuz yönde etkilenmemek için düzenli beslenmek ve sıvı tüketimini arttırmak gerekiyor. Yaz sıcaklarında vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için günlük su tüketiminin en az 2 Litre (8-10 bardak) olması gerekir."

 

Havaların giderek ısınmasıyla beraber insanlarda hangi yaş grubunun ne gibi tedbirler almaları gerektiği, hangi yaş aralığının risk grubuna girdiği ve ne gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğu hakkında bilgi veren Dr Taş, "Özellikle bölgemiz yüksek sıcakların olduğu bir bölgedir. Yaz aylarında bu nedenle 2 yaş gurubu bizim için kritik kabul edebilir. İleri yaş 65 yaş ve üstü dediğimiz grubu, diğeri ise çocukluk dönemi ve bunlar içinde 01 yaş bebeklerdir. Havaların giderek ısınmasıyla beraber yaz döneminde bilindiği gibi hijyen kuralların bozulması suların dezenfekte edilmemesi bu nedenlerle 01 yaş bebeklerde sık miktarda astornetelik dediğimiz ishal görünmekte bunun da en büyük yan etkileri sıvı kaybına bağlı oluşan semtopna hastalık belirtileridir. Bu grup hastaların bol miktarda sıvı almaları gerekir. Bunun yanında sulara çok dikkat etmek lazım tabi. Burada halk sağlık hizmetleri işin içine giriyor. Suların dezenfeksiyonunun, halk sağlık hizmetleri denetiminde yapılması gerekir. Ama daha ziyade hazır suları kullanmak lazım hazır su alma durumunda olmayanların da suları kaynatarak içmesi gerekir" dedi.

 

İleri yaş grubu olan 65 üstündekiler özellikle de yüksek tansiyon hastalarının yapması gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. Taş, "Bu gruptakilerin özellikle güneş ışınlarının daha dik olarak vurduğu zaman aralıklarında dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Kalp ve tansiyon hasta guruplarına saat 11.00 ile 16.00 arasında ya evlerinde ya da gölgelik bir yerde olmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun haricinde bu hastalarımıza bol sıvı tüketmelerini öneriyoruz. Serin tutacak, açık renkli, rahat ve bol kıyafetler tercih edin" şeklinde konuştu.

 

Güneş yanmasıyla ilgili de tavsiyelerde bulunan Dr. Taş, "Diyelim ki deride yanıklar veya kızarıklar oluştu yapmamız gereken ilk önce ıslak spançlarla deriyi sarmamız veya güneş kremleri kullanmamız lazım. Bol miktarda sıvı tüketmemiz lazım çünkü güneş yanmalarında veya yanıklarında en önemli sıkıntımız sıvı kaybıdır. En önemlisi de mutlaka doktora başvurulması gerekir" dedi.

 

Güneş çarpmasının hafife alınmaması gerektiğini dile getiren Dr. Taş, hastaneye gidip laboratuar tetkikleri yaptırmak gerektiğini söyledi. (M.Sait Başaran - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir