• DOLAR 32.322
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2412.498
  • ...
HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı: Başıboş köpek sorunu acilen mecliste çözülmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Cengiz Karakaya, iki çocuğa kuduz tanısının konulduğu Adilcevaz’ın Göldüzü (Arin) köyünü ziyaret ederek köy sakinleriyle bir araya geldi.

Ziyaretin ardından İLKHA muhabirine konuşan Karakaya, başıboş köpekler sorununun mecliste acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Köyde insanların sokağa korkudan sokağa çıkamadığını belirten Karakaya, “Göldüzü köyünde 2 çocuğumuza kuduz tanısı konuldu. Çocuklarımızdan birinin tedavisi tamamlanıp ailesine kavuştu. Diğer çocuğumuzun tedavisi devam ediyor. Hem köy sakinleriyle hem de çocukların ailesiyle görüştük. Başıboş köpeklerle ilgili köylülerin sorunları çok. Burası 400-500 hanelik bir köy. Köy sakinleri akşam saat 18.00’deen sonra köyde gezmenin zor olduğunu söylüyorlar. Başıboş sokak köpeklerine karşı acilen bir önlem alınması lazım.” dedi.

“Sorun mecliste kanunla çözülmeli”

Sorunun mecliste çözülmesi gerektiğini belirten Karakaya, “Bu sorunun ortadan kalkması için birkaç sacayağı vardır. Bunun birinci ayağı meclistir. Meclis’te bununla ilgili acilen bir kanuni düzenleme çıkarılmalıdır. Köylüler; kaymakamlık, belediyeyle görüştüklerini söylüyorlar. Yetkililer de bu sorumluluğu almak istemiyorlar. Kamuoyunun baskısından çekiniyorlar.” ifadesini kullandı.

“Başıboş köpek sorunu sadece bir köyün değil, Türkiye’nin sorunudur”

“Göldüzü köyünde kuduz vakası yaşandığından dolayı belki başıboş köpekler sorunu biraz Türkiye gündemine girdi.” diyen Karakaya, şunlar kaydetti:

“Basından takip ediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında başıboş sokak köpekleri sorunu yaşanıyor. İşte okula giden çocuğun yüzü, ayağı, bacağı parçalanmış, falanca teyze alışverişe giderken sokakta köpeğin saldırısına uğramış... Dolayısıyla buna acil bir çözüm bulunması lazım. Barınaksa barınak, telefse telef, kısırlaştırmaysa kısırlaştırma yapılsın. Kısırlaştırmak için bile barınağa alınması ve 35 gün gözetim altına tutmak lazım köpeği. Her köye bir barınak yapılması imkansızdır. Böyle devam etmesi halinde tabiri caizse halk köpeklere karşı nefsi müdafaa yapmak zorunda kalacak. Konuştuğumuzda köylüler, ‘eğer devlet baş edemiyorsa, bıraksın biz kendi müdafaamızı yapalım.’ diyorlar.”

“400 hanelik köy sokağa çıkamıyor”

Hayvanseverlere çağrıda bulunan Karakaya, “Bu işler medya önüne çıkıp nara atmaya benzemez. Bir işe çözüm bulmak istiyorsanız, gelin bu aileyle konuşun. Yoğun bakımda olan çocuğun ailesiyle görüşün. Ne anlatacaksanız, onlara anlatın. Yüzü, kolu parçalanmış çocukların aileleriyle görüşün. Düşünün bir gazeteci, köpeklerle ilgili açıklama yaptığı zaman öyle yoğun bir kamuoyu oluşturuluyor ki, neredeyse açıklama yapan gazeteci veya siyasetçi gidip köpeklerden özür dilemek zorunda kalacak. Bu olacak iş midir?” diye sordu.

Son olarak Karakaya, “Dünyadaki bütün köpekleri toplasanız, bir insan canına bedel değildir. İnsan eşrefi mahlukattır. Yaratılmışların en şereflisi, en değerlisidir. Köpek tarafından çocuğu parçalanan bir aile, köpeğe bir şey yaptığında, sözüm ona hayvanseverler, ayağa kalkarak kamuoyu oluşturuyorlar. Liberal sol kesim de buna alet oluyor. Siyasiler de geri adım atıyorlar. Bu yanlıştır. 400 hanelik bir köye gelmişiz, sokaklar bomboş, sanki köy terk edilmiş.  Ama sadece bir bahçede onlarca başıboş köpek. İnsanlar çocuklarını okula gönderemiyor. Bu köyde maalesef pandemi sürecine benzer bir süreç yaşanıyor. Altını çizerek söylüyorum, bu sorun mecliste kanunla çözülmeli.” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir