• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Antibiyotikte ısrarcı olmayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçerisinde bulunduğumuz aylarda yaşanan mevsimsel değişiklikler bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu dönemde en çok rastlanılan hastalıklar ise soğuk algınlığı ve grip olarak öne çıkıyor.

Özellikle İstanbul'da son günlerde çocuklarda grip vakalarının çokça görülmesi hastanelerin acil poliklinikleri ve aile hekimlerinde yoğunluğa sebep oluyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

"Pandemi sonrasında enfeksiyonların yayılım hızında çok daha fazla bir artış görüyoruz"

Havaların giderek soğumasıyla çocuklarda bulaşın artmasının acil polikliniklerinde yoğunluğa neden olduğunu belirten Çiftçi, "Bu durum beklenen bir durumdu fakat pandemi sonrasında enfeksiyonların yayılım hızında çok daha fazla bir artış görüyoruz. Korunmak için yapılması gerekenler; çocukları sağlıklı beslemek, doğal gıdalar, vitaminler ve minarelerle zengin beslemek. Bunların haricinde çocuklarda oluşan genizdeki akıntı için ılık bitki çaylarından faydalanmak gerekir. Eğer çocukların burunları tıkalıysa, 'okyanus suyu' diye tabir edilen içeriğinde herhangi bir kimyasal olmayan burun spreylerinden yararlanmak veya küçük bebeklerde serum fizyolojik damlatarak burundaki geniz akıntısını aspiratörle çekmek gibi çok basit yöntemlerle bunlarla mücadele edebiliriz. Daha büyük çocuklarda, bulunan ortamı havalandırmak gerekir. Özellikle sınıflarda eğer hava güzelse mutlaka camlar açılarak sınıf havalandırılmalıdır. Hafta sonu aktivitelerinde daha çok açık alanlar tercih edilmeli; kapalı alanlarda bulunmak yerine orman, deniz kıyısı, kamp gibi daha açık alanlarda vakit geçirilmelidir. Çocukların probiyotikten zengin doğal beslenmeleri sağlanmalıdır." dedi.

"Antibiyotikleri boşa kullanmayı bırakın"

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 95'e yakın bir kısmının viral kökenli olduğunu dile getiren Çiftçi; "Domuz gribi, kuş gribi gibi halk arasında ağır grip diye bilinen influenza bile olsa bunun tedavisinde antibiyotiğin yeri bulunmamaktadır. Ailelerimiz acile başvurduklarında; doktorlarımız artık üst solunum yolu enfeksiyonu için antibiyotik önermiyorlar, bu konuda ısrarcı olmasınlar. Antibiyotik yazılması için ısrarcı olduklarını duyuyoruz, böyle bir şey için ısrarcı olmasınlar. Bu ilaçları yüzde 95 ihtimalle boşuna kullanacaksınız. Hatta boşa kullanmayı bırakın vücuttaki faydalı mikropları ortadan kaldırarak vücuda zarar vereceksiniz. Eğer öksürük, ateş gibi bir bulguya neden oluyorsa, çocuğun burun akıntısı nedeniyle geceleri uyku kalitesi çok düşüyorsa, uyuyamıyorsa veya uykuda ağzı açık uyuma, horlama hatta bazen 5-10 saniyelik kısa süreli nefesinin durması gibi birtakım periyotlar gözlemleniyorsa geç kalmadan doktora gitsinler. Bu tarz durumlar için nedene yönelik veya oluşan probleme yönelik birtakım tedaviler uygulanarak bu sorunun başka yerlere sıçraması veya çocuğun yaşam kalitesini düşürmesinin önüne geçilebilir." dedi.

"Üst solunum yolu enfeksiyonlarında el hijyenine dikkat etmek, eli düzenli olarak yıkamak bizim için çok önemlidir"

Ailelerin çocukları salgınlara karşı bilinçlendirmesi hususunda tavsiyelerde bulunan Çiftçi, "Mesela hapşıran çocuklar, hapşırdıklarında kollarının iç kısmına hapşırsalar; mutlaka tek kullanımlık mendillerle burunlarını temizleseler bulundukları ortamı havalandırsalar bizim için bu bile çok önemli bir şeydir. Hasta olan kişinin maske takmasını, diğer arkadaşlarını ve çevreyi korumak için öneriyoruz. Gerçekten bulaşıcı hastalığı olanlara zaten doktorlar gördükleri zaman rapor veriyorlar. İyileşene kadar toplum içinden uzaklaşmaları lazım. Üst solunum yolu enfeksiyonları sadece nefes yoluyla bulaşmaz yani burnunuzu elinizle silerseniz ya da eliniz vücut salgılarıyla kirlenirse bir yere dokunduğunuzda başka birine bulaştırabilirsiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında el hijyenine dikkat etmek, eli düzenli olarak yıkamak bizim için çok önemlidir. Özelikle grip vakalarında bizim için çok önemlidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir