• DOLAR 32.211
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2524.986
  • ...
Soğuklar geldi! Hasta olmamak için...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soğuk havalarla birlikte kişi kapalı ortamda daha fazla kalır ve fiziksel aktivitelerde ciddi oranda azalma meydana gelir. Gecelerin uzaması ve bundan dolayı ekranlar önünde kalışın artması sebebiyle sindirimin yavaş olduğu zaman zarfında çok tüketim tavsiye edilmemektedir. Giyilen kalın kıyafetlerle kiloların gizleneceğini düşünmek beraberinde dengesiz ve sağlıksız kilo artışına sebep olmaktadır.

Peki Ne Tüketmeli?

Sağlık bakanlığı tarafından tavsiye edilen beş besin grubu şu şekilde:

1 -) Süt ve ürünleri grubu

2 -) Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu

3 -) Ekmek ve tahıllar

4 -) Sebze

5 -) Meyve

Kış aylarında soğuğa karşı direncini kaybeden vücudun, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri taşıyan A ve C vitamini içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebze ve bu mevsimde bol bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Soğuk Algınlığı ve Gribal Enfeksiyonlara Karşı Besinler

Havanın özellikle değişken olduğu sonbahar ayında soğuk algınlığı ve diğer çeşitli enfeksiyonlara karşı vücut direnci artırılmalı. Bunun için de Sağlık Bakanlığının önerdiği E vitamini içerikli yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi kuru yemişler tavsiye edilmektedir.

 

Güneşsiz Kalmayalım

D vitaminini büyük oranda aldığımız güneşten daha az yararlandığımız şu mevsimde, güneşin olduğu günlerde dışarı güneşlenmek için çıkmakta fayda olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı aynı zamanda D vitamini içeren balığın haftada 2-3 kez tüketilmesini tavsiye etmektedir.

 

Aşırı Yağdan Kaçınmalı

Özellikle vücudun soğuk havalarda yağ kaybına uğraması sebebiyle yağ tüketiminde artış gözlenmektedir. Aşırı yağ tüketimi beraberinde sağlık sorunları getireceğini söyleyen Sağlık bakanlığı katı margarinden kaçınıp aşırı yağlı etler tüketilmemesini tavsiye etmektedir.

 

Isı Kaybına Karşı Sıvı Tüketimi Şart

Isı kaybını beraberinde getiren soğuklarda vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı tüketmek gerekmektedir. Her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir