• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Lastiğin Kışlık Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış Lastiği Nedir?

Kış lastiği, zorlu hava şartlarında aracın yola çok daha iyi tutunarak ilerlemesini sağlayan lastik tipidir. Oto lastik çeşitleri arasında yer alan kış lastiği, özellikle karlı havada daha iyi bir frenleme ve durma mesafesi kazandırır. Kış lastikleri, kışın yol zeminin soğuk olmasına rağmen kısa sürede ideal ısıya ulaşır. Üretildiği özel lastik hamuru sayesinde soğuk havaya ve yerin düşük sıcaklığına rağmen ısınarak, iyi bir yol tutuşu sunar.

Kışın, karlı ve yağmurlu havalarda sürüş güvenliğini sağlamak için kullanılması gereken kış lastiği, ıslak zeminde ise kısa sürede su tahliyesi gerçekleştirir. Kış lastiği, ıslak, karlı, buzlu zeminde güvenli sürüş yapabileceği belirli testler ile kanıtlanan ve testlerin olumlu sonuçlandığını ifade eden bir takım onaylı, özel işaretleri üzerinde barındıran lastik çeşididir. Binek otomobiller, otobüsler, tırlar için farklı ebatlarda modelleri bulunur.

Kış Lastiğinin Yaz Lastiğinden Farkı Nedir?

Kış lastiği ile yaz lastiği arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Kış lastiklerinin üzerinde kılcal kanallar yer alırken, yaz lastiklerinde geniş kanallar bulunur. Yaz lastikleri daha az ısınma, kış lastikleri ise soğuğa karşın ideal ısıya ulaşma niteliğine sahiptir. Çünkü yazın sıcak olan yol zemininde bu sıcaktan etkilenmeyecek ve sürüş güvenliğini sağlayacak bir lastiğe gereksinim duyulur. Kış aylarında ise hava şartlarına rağmen donmayan, belirli ısıyı koruyabilen bir lastiğe ihtiyaç duyulur.

Kış lastiği 7 derece altındaki hava koşullarında rahatlıkla kullanılabilir. Yazlık lastik ise 7 derece üzerindeki hava koşullarında kullanıma uygundur. Kış lastiği, kış aylarında kısa fren mesafesinin yakalanabilmesini sağlarken, yaz lastiğinin kışın kullanılması sürüş güvenliğine ilişkin koşulları olumsuz etkiler. Kış ve yaz lastiği üretim aşamasında kullanılan lastik hamuru yani lastiğin hammaddesi açısından da birbirlerinden ayrılırlar.

Kış Lastiği Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken bir kaç husus bulunmaktadır. Kış lastiği seçerken, üzerindeki işaretler kontrol edilmelidir. İdeal bir kış lastiğinde M+S, Dağ üzerine figürlenen kar tanesi şeklinde işaretler bulunmalıdır.

Bu işaretler lastiğin kış lastiği olduğunu kanıtlarken aynı zamanda lastiğin niteliklerini ifade ederler. Örneğin M+S işareti taşıyan lastiğin karlı yollarda, zorlu hava şartlarında standart lastiklere göre daha iyi performans gösterdiği, bunu sağlamak için özel olarak tasarlandığı anlaşılmalıdır.

Kış Lastikleri Ne Zaman Kullanılır?

Kış lastiği kullanım zamanı denildiğinde genel olarak akla Ekim ve Kasım ayları gelir. Ekim, Kasım aylarında kış lastiği kullanımına geçiş yapılmalıdır. Ancak yasaya göre, kış lastiğinin kullanılması gereken tarihler 1 Aralık-1 Nisan arasıdır. Kış lastiği takma zorunluluğu mevsimin ne kadar zorlu geçtiğine bağlı olarak 1 ay kadar uzatılabilmektedir. Bu gibi bir durumda ise bilgilendirme ilgili kurumlarca sürücülere duyurulur.

Kış Lastiği Fiyatları

Kış lastiği fiyatları, tercih edilen lastiğin ebatlarına göre değişim göstermektedir. Örneğin normal binek otomobiller için gerekli olan kış lastikleri ile otobüsler için gerekli olan kış lastikleri ebat açısından farklıdır. Bu durumda fiyat farkları ortaya çıkar. Diğer yandan lastiğin modeline, kullanım ömrüne, markasına göre de fiyatların değiştiği bilinmelidir. Kısacası kış lastiklerine yönelik net bir fiyatı, araç modelinize uygun olan kış lastiği hakkında net bilgi alarak öğrenebilirsiniz.

Kış Lastiği ile Yaz Lastiği Nasıl Ayırt Edilir?

Kış lastiği, zorlu hava şartlarında, yaz lastiği ise havaların sıcak olduğu dönemlerde iyi bir yol tutuşu sağlamaktadır. Bu iki lastik tipini birbirinden ayırt etmek aslında oldukça kolaydır. Yaz lastiklerinin üzerinde dağ ve kar tanesi simgesi bulunmaz. Diğer yandan M+S şeklinde lastiğe işlenen harfler yaz lastiklerinde değil, kış lastiklerinde bulunur. Kış lastikleri geniş oluklara sahip değildir. Oto lastik tipleri arasında yer alan oto kış lastiği yazın kullanılması halinde yüksek gürültü çıkarırlar. Aynı etkiyi kış koşullarında kullanım yapılırken göstermezler.

Kış Lastiği Üzerinde Ne Yazar?

Kış lastiği üzerinde "M+S" ifadesi yer alır. M ve S harflerinin kullanımı ile lastik üzerine yazılan bu ifade, lastiğe dair özellikleri ifade eder. Üzerinden M+S ifadesi bulunan kış lastiği, karlı, zorlu hava koşullarında kullanıma uygundur. Zorlu hava şartlarında yüksek performans sergilemesi için özel tasarlanmıştır. Aynı zamanda zorlu hava koşullarındaki zeminlerde iyi yol tutuşu sağlayacak sırt yapısı, sırt hamuru ve deseni ile üretilmiştir.

Kış Lastik Harfleri Ne Anlama Gelir?

Kış lastik harfleri denildiğinde akla M ve S harfleri gelir. Bu harfler ile kış lastiklerinin üzerine M+S ifadesi yazılır. Bu harfler, "İlgili kış lastiği karlı yol şartlarında hareketini başlatma ve sürdürme sırasında standart lastiğe göre daha iyi performans sergilemesi için özel tasarlanmıştır. Özel sırt desenine, sırt hamuruna, yapısına sahiptir." anlamına gelir.

Bazı kış lastiği serilerinin üzerinde ayrıca bir dağ ve kar tanesi motifi bulunur. Dağ üzerindeki kar tanesi şekli ise UNECE yönetmeliklerine göre lastiklere işlenir. Dağ ve kar tanesi şekli olan lastiklerin, karlı yoldaki bağımsız testler ile yol tutuşunu ideal oranda sağladıkları kanıtlanmıştır. Hatta buzlu yollarda, düşük sıcaklıkta, kontrollü, yüksek performanslı ve güvenli sürüş sağlarlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir