Yıllar sonra ilk kez kâra geçiyorlar!
Uluslararası Para Fonu (IMF), Orta Doğu ve Orta Asya'daki enerji ihracatçılarının 2022-2026 yılları arasında kümülatif olarak yaklaşık 1 trilyon dolar gibi beklenmedik bir kazanç elde etmelerini bekliyor.
IMF’ye göre, Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) diğer beş üyesi hali hazırda gelişmekte olan ülkeler arasında en büyük kazanç elde edenler arasında yer alıyor ve petrol gelirlerinin yaklaşık üçte birini tasarruf edebileceklerinden daha da fazla fayda sağlayacaklar.
IMF Pazartesi günü yayınlanan bölgesel ekonomik raporunda, bunun "petrol fiyatlarındaki geçmiş düşüşlerin ardından negatif bölgeye girenlere kıyasla geçmişin döngüsel mali politikalarına tezat olacak şekilde önemli ölçüde daha yüksek bir tasarruf oranı" olduğunu söyledi.
Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ticaret ve üretimdeki kesintiler emtia maliyetini artırdı, dünya çapında hayat pahalılığı krizlerine katkıda bulundu ve petrolün yılın büyük bir bölümünde varil başına 100 doların üzerinde kalmasını sağladı.
Ancak Orta Doğu'daki büyük üreticiler için petrol patlaması, petrol şirketlerinin yıllar sonra ilk kez net kâra geçmelerini, harcamalarına yardımcı olmasını ve bazılarının borcunu erken ödemesini sağladı.
IMF’ye göre Körfez ülkelerinin ortalama cari fazlaları 2022 için gayri safi yurtiçi hasılalarının yaklaşık yüzde 10’u olarak gerçekleşecek. Bu rakam geçen yılın neredeyse iki katına karşılık gelirken 2023’te yüzde 7,8’e ulaşması bekleniyor.
Enerji ithalatçısı firmalarla olan ayrışma ise özellikle dikkat çekici bir hale gelmiş durumda. Aralarında Pakistan’ın da olduğu bölgenin gelişen ve orta gelirli ekonomileri uluslararası rezervlerine oranla dış finansman ihtiyacı 2021’de yüzde 109 iken bu rakam 2022’de yüzde 242’ye çıkarak 275 milyar dolara yükseldi.