• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, 4’üncü İlçe Müftüleri Kongresi’nde konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyanet İşleri Başkanlığınca “Diyanet İşleri Başkanlığının Gelecek Perspektifi, Hizmetler, Hedefler, Stratejiler” başlığıyla düzenlenen 4’üncü İlçe Müftüleri Kongresi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katıldığı açılış programıyla Kızılcahamam’da başladı.

Kongrenin açılış oturumunda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sosyal, siyasal, iktisadi ve benzeri açılardan hızlı gelişmelere şahit olunan dünyada, bölge ve ülkemiz açısından bu zamanların çok iyi değerlendirilmesi, çok iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi.

“Dini konular medyada gelişigüzel ele alınıyor”

Erbaş, günümüzde özellikle din ve diyanetle ilgili konuların daha çok gündeme geldiğini gördüklerini ve görmeye de devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Dini konuların ve meselelerin medyada, siyasi zeminlerde ve hayatın içinde daha çok ve gelişi güzel ele alındığına şahit oluyoruz. Söz konusu durum bir karmaşaya, zihinsel karışıklığa, güven bunalımına ve daha da önemlisi dine karşı mesafeli bir duruşa sebep olma riski taşıyor. Dolayısıyla bizim milletimizin manevi hayatına rehberlik yapma görevimizi tüm bu gelişmelerin farkında olarak sağduyulu bir yaklaşımla bilgi, şuur, ferasetle çok güçlü ve düzenli şekilde yerine getirmemiz hayati bir önem taşımaktadır. Biz vazifemizi hakkıyla ifa edersek ihmale, istismara, suistimale dolayısıyla endişeye mahal kalmayacaktır.”

 

“Diyanet mensupları bir inancın ve medeniyetin temsilcisidir”

Diyanet İşleri Başkanlığı mensuplarının sadece bir kamu görevlisi olmadığını, aynı zamanda bir inancın ve medeniyetin temsilcisi olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanından en ücra bir mezradaki imamımıza, müftülüğümüzde çalışan hizmetlimize kadar hepimizin ortak bir ismi var; ‘Peygamber varisi’. Çalışanlarının tamamı hoca olan, tamamı Peygamber varisi olan bir teşkilatın mensubuyuz.” dedi.

“Müftülük makamı önderlik ve rehberlik makamıdır”

Müftülük makamının her açıdan örnek bir makam olması gerektiğine işaret eden Erbaş, “Güzel ahlakın ihtiyacından merhamet medeniyetinin inşasına kadar her alanda öncülük edecek bir makamdır. Müftülük makamı önderlik ve rehberlik makamıdır. Dolayısıyla böylesine önemli bir vazifenin ihmalinden doğacak zarar da en az emniyeti kadar büyük olur. Yani sorumluluk ne kadar büyükse, vazife ne kadar büyükse ona verilen zarar da o kadar büyük olur. Tarihten de biliyoruz ki din ve Diyanet hizmetlerindeki boşluk ve ihmalin bedeli çok acı olmuştur.” şeklinde konuştu.

“İnsanlar dünyayı ahiret hayatını mamur etmek için kullanılması gerekiyor”

Erbaş, insanların dünyayı ahiret hayatını mamur etmek için kullanması gerektiğini kaydederek, “Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; 'Bakalım hanginiz en güzel işi yapıyorsunuz diye Allah ölümü de hayatı da sizi imtihan etmek için yarattı.' buyurmaktadır. İmtihanla karşı karşıya olduğumuzu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım.” dedi.

Gençlerin rol model üzerinden hayata katıldıklarını ifade eden Erbaş, “Bugün gençliğimiz açısından en büyük sorun hayatıyla tavır ve davranışlarıyla onlara örnek olma noktasındaki zayıflıktır. Onların arayışına, hayallerine gereği gibi rehberlik edememektedir. Bu alanımızı bizim geliştirmemiz gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Erbaş, İslam’ın ilkelerinin ve Peygamber Efendimizin (s.a.s.) hayatının milletin her ferdine ulaştırılması gerektiğini dile getirerek, “Allah ve Resulünü her şeyden daha çok sevmek böyle olur. Eğer biz Peygamber varisliğimizi hakkıyla yaparsak, Rabbimizi ve Peygamberimizi en güzel bir şekilde sevdiğimizi de göstermiş oluruz.” diye konuştu.

Hal dilini diri tutmak için samimiyet ve hasbiliğin merkeze alınması gerektiğini vurgulayan Erbaş, “Toplumda tedavi etmeye çalıştığımız hastalıklara biz düçar olmuşsak önce bunu konuşmalıyız. Dünyevileşme, şükürsüzlük bizim bünyemizi tahrip ediyorsa önce kendi bünyemizi sağlamlaştırmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“Sözün büyüsünün aklı esir aldığı bir çağda, tebliğ ve irşatta dil ve üslup meselemizi gözden geçirmek zorundayız.” diyen Erbaş, din görevlilerinin cami içinde ve dışında, sosyal medyada ve her yerde bilgiye, hikmete, irfana ve ahlaka dayalı bir dil kullanması gerektiğini söyledi.

“Gençlere, aileye, çocuklara yönelik hizmetler artarak devam edecek”

Erbaş, cami dışı din hizmetlerinin gençlere, aileye, çocuklara manevi rehberlik alanına yönelik hizmetlerin artarak devam edeceğini işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Diyanet işleri Başkanlığı mensupları olarak bizler yüksek bir ahlak, ideal bir toplum, güzel bir istikbal inşasına destek olmak için üç alandaki çalışmalarımızı en ileri seviyeye getirmek zorundayız. Bu alanlar her zaman söylediğimiz gibi çocuklar, gençler, ailelerdir. Bütün çocuklarımızı, gençlerimizi, ailelerimizi dikkate alarak onlara yönelik din ve din eğitimi ve diğer ahlaki konulardaki eğitimlerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu üç kesime yönelik faaliyetlerimiz nesillerimize daha güzel bir dünya bırakma adına insanlık vazifemizdir. Onları hakikat ve güzel ahlakla buluşturmak adına kulluk görevimizdir.”

“En büyük zenginliğimiz gençlerimiz”

Milletimizin en büyük imkan ve zenginliklerinden birisinin gençler olduğuna dikkati çeken Erbaş, “Gençlerimize daha çok sahip çıkmamız gerekiyor. Gençlik koordinatörlerinin daha çok çalışması gerekiyor. Gençlik merkezlerimizi daha çok artırmamız gerekiyor. Gençlik projemizi daha da geliştirmemiz gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Çalışmaların başarıya ulaşmasının en temel şartının samimiyet, aşk ve heyecan olduğunu söyleyen Erbaş, “Çalışmalarımızın bereketi, samimiyet ve sadece Rabbimizin rızasını isteyerek çalışmaktır. Bu gayeyi kaybetmezsek ve en önde tutarsak, hizmetlerimiz kalıcı ve bereketli olacak, Allah önümüze nice yollar, imkanlar ve nimetler açacaktır.” şeklinde konuştu.

Erbaş, din hizmetinin, doğru bilgi, gayret, samimiyet ve liyakat isteyen bir alan olduğunu belirterek, “Din hizmeti zihin, gönül ve söylem bütünlüğü ile yapılır. Bu hizmetin sonunda hem Allah rızası hem de toplumsal huzur ve barış vardır. Yapılan hizmetlerdeki başarının da, ihmal edilen çalışmaların vebalinin de bizlere ait olduğunun bilincini canlı tutmamız gerektiğini ifade ediyorum.” açıklamasında bulundu.

4 Kasım’a kadar sürecek kongrede, “Diyanet İşleri Başkanlığının Eğitim Politikaları ve Diyanet Akademisi”, “Kur’an Merkezli İrşat ve Eğitim Stratejileri”, Dünyadaki Yeni Gelişmeler Işığında Din Hizmetlerinin Geleceği”, “Aileye Yönelik Çalışmalarda Başkanlığımızın Vizyonu” ve “Din Hizmetlerinde Samimiyet” başlıklı konular ele alınacak. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir