• DOLAR 32.863
  • EURO 35.167
  • ALTIN 2429.092
  • ...
Çay pansumanı göze gerçekten faydalı mıdır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Göz Muayenesinde göz hekimleri sıklıkla ‘hocam gözüme çay pansumanı yaptım’ ya da ‘hocam çay pansumanı yapayım mı’ şeklinde ifadeler duymaktadır. Peki göze çay pansumanı diye tarif edilen şey göze gerçekten faydalı mıdır? Çay pansumanı yapılacaksa nasıl yapılmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir? Bu yazımızda bu soruların cevabını bulacaksınız.
Çayın içerisinde bulunan flavonoid adı verilen antioksidanların katarakt, sarı nokta hastalığı ve bazı göz tansiyonu tiplerinden koruduğu bilinmektedir. Özeli bir flavonoid olan gallakatekin adı verilen molekül retinada birikir ve retinayı ultraviyole ışınlarının olumsuz etkisinden korumaktadır. Benzer şekilde ıspanak ve kırmızı biberde bulunan flavonoidlerin de gözler için adeta bir güneş gözlüğü rolü üstelenerek aynı görevi üstelendikleri bilinmektedir. Ancak yeşil çay yanında siyah çayda da bulunan antioksidan ve kafeinin değişik göz sorunlarında olumlu etkileri bulunmaktadır.

Çay Pansumanını Nasıl Yapalım?
Göze çay pansumanı yapmak için yeşil çay poşetlerini poşet-çay hazırlar gibi sıcak suda yaklaşık 3-4 dk bekletiniz. Daha sonra çıkarıp hafifçe sıkarak emdiği fazla suyu dışarı akıtınız. Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız. Ilık sıcaklıktaki poşetleri gözünüzü kapattıktan sonra göz kapaklarınız üzerine 15-20 dakika kadar bırakınız.

İltihaplı ve Ödemli Gözler-Çay Pansumanı Etkisi
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur. Bunun yanında yine çayda bulunan flavonoid ve taninlerin itihap dağıtıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Taninler adı verilen moleküller göz kapak cildini gerginleştirirler ve ödemin çözülmesine katkı sağlarlar. Bu anlamda daha fazla flavonoid içerdiğinden dolayı yeşil çayın etkisi muhtemelen siyah çaya göre daha fazla olacaktır. Yine göz altlarındaki torbalanmalar üzerinde hem siyah hem de yeşil çayın gerginleştirici etkisinin olumlu sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Ancak göz altı torbalanması için kullanılacağında soğuk uygulama yapılmalıdır.

Çay Pansumanında Nelere Dikkat edelim?
Tedavi öncesinde ellerimizi ve yüzümüzü yıkayalım.
Makyajımızı temizleyelim.
Asla sıcak çay poşeti uygulamayalım.
Göz kapağınızda ağrı veya batma-yanma şikayeti olursa uygulamaya hemen son verelim.
Zımba teli ile kapatılmış çay poşetlerini kullanmayalım.
Daha önce kullanılmış ya da suyla temas ettikten sonra uzun süre beklemiş çay poşetlerini kullanmayalım.
Çay poşetinden sıvı çıkarsa bu sıvının gözümüze temas etmesine engel olalım. Bu nedenle çay poşetlerini göz kapaklarımız üzerine yerleştirmede önce suyunu sıkalım.
Gözde ağrı ve batma-yanma şikayetleriniz artarsa mutlaka göz doktorunuza başvurunuz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir