Artık bir numaralı tehdit Rusya değil!
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yayınlanan yeni "2022 Ulusal Savunma Stratejisi" raporu Çin'i, Rusya'dan daha büyük bir tehdit olarak ilk sıraya koydu.
Ukrayna'daki savaşa rağmen ABD için en büyük güvenlik sorunu olduğu belirtilen Çin, ABD ordusunun gelecek için nasıl donatılacağını ve şekillendirileceğini belirleyecek.
Raporda, Çin ile çatışmanın "ne kaçınılmaz ne de arzu edilir" olduğu belirtilse de, Pekin'in "kilit bölgelere hakimiyetini" önleme çabasına yer veriliyor.
Güney Çin Denizi'ndeki agresif askeri birikime ve Tayvan meselesine çok sayıda atıf yapılıyor.
80 sayfalık belgede Çin'in Hint-Pasifik'teki Amerikan ittifaklarını baltalamaya çalıştığı ve büyüyen ordusunu, komşularını zorlamak ve tehdit etmek için kullandığı konusunda uyarılar da yer alıyor.
Rusya'nın ABD ve müttefikleri için ciddi bir tehdit olduğuna da değiniliyor ve "Çin'le Rusya, birlikte büyümeye devam ettikçe, bu ortaklığın güvenlik bakımından ciddi zorluk oluşturduğu" kaydediliyor.
"Rusya yapamaz ama Çin acil ve keskin bir tehdit"
Belge Çin'in “önümüzdeki on yıllar için en önemli stratejik rakip” olmaya devam ederken, Rusya'nın “akut” bir tehdit olmaya devam ettiği sonucuna varıyor.
Ancak Savunma Bakanı Lloyd Austin, Pentagon'da yaptığı konuşmada, "Çin, hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetine hem de bunu yapacak güce sahip olan tek rakip" ifadesini kullandı.
Bakan Austin, “Çin'den farklı olarak Rusya, uzun vadede ABD'ye sistematik olarak meydan okuyamaz. Ancak Rus saldırganlığı, çıkarlarımız ve değerlerimiz için acil ve keskin bir tehdit oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Strateji belgesi, perşembe günü füze savunması ve nükleer silahlar hakkında yayınlanan diğer iki raporla birlikte, Amerika'nın gelecek dört yıldaki askeri planlaması için kapsamlı bir plan sunuyor.
Daha önceki raporlarla paralellik gösterse de strateji, ABD birliklerinin Afganistan'da savaşmaya devam ettiği ve Ukrayna'nın büyük bir Rus işgalinin neredeyse düşünülemez göründüğü 2018'den bu yana dünyanın nasıl değiştiğini gösteriyor.
Donald Trump döneminde 2018'de yayınlanan bir önceki rapor, aşırılık yanlılarına karşı koymaya odaklanan bir ABD ordusundan büyük bir güçle savaşa hazırlanmak zorunda olan bir Amerikan ordusuna geçişte yapılan köklü değişimi yansıtıyordu.
Bu yılki savunma stratejisi ise ABD savunmasının önemli bir unsuru olarak müttefiklere odaklanmayı önceliyor ve Biden yönetiminin Trump tarafından parçalanan müttefik ülkelerle ilişkileri onarma çabasının altını çiziyor.
Entegre caydırıcılık
Yeni belgenin merkezinde “entegre caydırıcılık” kavramı da yer alıyor. Bu kavram; ABD'nin bir düşmanı saldırmaktan caydırmak için geniş bir askeri güç, ekonomik ve diplomatik baskılar ve Amerika'nın nükleer cephaneliği de dahil olmak üzere güçlü ittifaklar kombinasyonunu kullanacağı anlamına geliyor.
Son rapordan bu yana hem Çin hem de Rusya, ordularını kullanma konusunda daha agresif hale geldi. Rusya, Şubat ayında Ukrayna'yı kapsamlı bir şekilde işgal etti ve Çin, Tayvan'ı gerektiğinde zorla geri alma tehdidini artırdı. Rusya, Kuzey Kore ve İran da nükleer silah denemelerini ve tehditlerini hızlandırdı.
Bu, ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık savaşını sona erdirmesinden ve geçen yıl tüm birliklerini geri çekmesinden bu yana hazırlanan ilk strateji belgesi.
ABD'nin Irak'ta hala az sayıda ve Suriye'de yaklaşık 1.000 askeri var ancak Washingto artık terörle mücadele operasyonlarından ziyade Çin gibi büyük rakiplerin tehditlerine odaklanmaya geçti.
Yeni teknolojilere yatırım
Yeni strateji ile hipersonik, siber, yapay zeka ve yönlendirilmiş enerji dahil olmak üzere en son teknolojiler üzerinde daha fazla araştırma ve geliştirme yapılacak.
Pentagon ayrıca,ABD'nin nükleer kuvvetlerini modernize etmeye kararlı olduğunu söylüyor. Ülke onlarca yıllık 'nükleer savaştan kaçınma' yaklaşımının değiştiği yeni bir ortamla karşı karşıya.
Taktik nükleer silah olasılığı
Nükleer caydırıcılık, onlarca yıldır sadece iki nükleer süper güç, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki savaşı önlemeye odaklanmıştı. Ancak şimdi Rusya, daha önce Rus birlikleri tarafından tutulan toprak parçalarını geri almak adına Kiev'in bir karşı saldırısına yanıt olarak, Ukrayna'da düşük verimli “taktik” nükleer silahlar kullanmakla tehdit ediyor.
Austin, "Kesinlikle tırmanma konusunda endişeliyiz, bu çatışmanın başından beri böyle. 70 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez bir nükleer silah kullanılmış olur. Dolayısıyla bu kesinlikle uluslararası toplumda bir şeyleri değiştirme potansiyeline sahip.”
Aynı zamanda, Pasifik'te yetkililer, Kuzey Kore'nin beş yıl içinde ilk olacak başka bir nükleer denemeye hazırlandığını söylüyor.
Yeni nesil uydular
Raporda ayrıca Çin ve Rusya'nın ABD'nin tespit etmesi daha zor olan hipersonik füzelerdeki hızlı kazanımları da not ediliyor.
Ayrıca uyduları düşürme veya yörüngeden çıkarma yeteneklerini de geliştiriyorlar. ABD, hipersonik fırlatmaların tespitini hızlandırmayı ve ayrıca yedeklilik oluşturmayı amaçlayan bir alçak yörüngeli uydular halkası inşa ederek bu tehditlere karşı koymak için acele etti, bu nedenle bir ABD uydusuna saldırılırsa, halkanın geri kalanı hala çalışıyor.