• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kapalı kalp ameliyatı nedir, kimlere uygulanır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kapalı kalp ameliyatı nedir?

Tüm dünyada kalp ameliyatlarının büyük çoğunluğu kalp durdurulup, kalp-akciğer makinesi adını verdiğimiz bir makinaya bağlanarak yapılır. Bu tarz yapılan kalp ameliyatları "Açık Kalp Ameliyatı" olarak adlandırılır. Bu teknikle her türlü kalp ameliyatı güvenli bir şekilde yapılır. Dolayısıyla Kapalı Kalp Ameliyatı denildiğinde Kalp-Akciğer makinesi kullanılmadan yani kalp durdurulmadan yapılan ameliyatlar anlaşılır.

Kapalı Kalp Ameliyatı denince sanki vücutta hiç kesi olmaması gibi bir algı oluşuyor. Gerçekten öyle mi?

Maalesef böyle bir algı var. Ama kalbe ulaşmak için vücutta kesi yapılıyor. Kalp ameliyatları çoğunlukla göğüs kemiği kesilerek yapılıyor. Bazı hastalıklarda sol veya sağ meme altından yapılan kesilerle de kalbe ulaşıp ameliyat yapmak mümkün. Aslında meslektaşlarımızın ifade ettiği bu kapalı kalp ameliyatı, kapalı bypass gibi ifadeler sol ve sağ meme altından yapılan kalp ameliyatları için kullanılıyor. Ancak bu ameliyatlar bizim açık kalp ameliyatı dediğimiz ameliyat grubuna girmekte.

Kapalı diye ifade edilen bu ameliyat herkese uygulanabilir mi?

Tekrar belirtmem gerekirse kapalı kalp ameliyatı ifadesi doğru bir ifade değil. Bunu ufak kesi kalp ameliyatları yada batı literatüründe yer aldığı şekilde "minimal invaziv" kalp ameliyatları olarak ifade etmek çok daha doğru olacak. Bu konuya açıklık getirdikten sonra ufak kesi kalp ameliyatları herkese uygun mu sorunuza cevap verecek olursam. Kısaca herkese uygun değil. Ufak kesi kalp ameliyatlarını hastalara önermeden önce hasta ile ilgili çok sayıda faktörü göz önünde bulundurup ona göre karar vermemiz gerekiyor. Sonuçta esas olan kesinin uzunluğu kısalığı değil ameliyatın güvenli bir şekilde yapılmasıdır. O nedenle hastaları detaylı inceleyip onlar için en uygun olanını uygulamak ana prensibimiz olmalıdır.

Ufak kesilerle yapılan ameliyatların avantajları nelerdir?

Bu tür ameliyatlarda amaç hastanın iyileşme süresinin kısalmasıdır. Hastalar daha kısa sürede günlük hayatlarına dönebilmektedirler. Ancak ufak kesi yapılırken hastanın ameliyat riski arttırılmamalıdır.

Kalp Ameliyatlarında son yıllardaki gelişmeler nelerdir ?

Kalp ameliyatları 1960'lı yıllardan itibaren sıklıkla yapılan ameliyatlardır. Tüm dünyada ölüm sebeplerinin başında Kalp ve Damar hastalıkları gelmektedir. Son 50-60 yıl içerisinde kalp cerrahisinde büyük gelişmeler ortaya çıkmıştır. Artık kalp ameliyatları güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Özellikle kalp kapak ameliyatlarında kasıktan yapılan değişimler, Robot veya uzun cerrahi aletler kullanılarak yapılan ufak kesi ameliyatları, anevrizma adını verdiğimiz aort damar genişlemelerinde "endovasküler" yöntem adını verdiğimiz stent ile tedavi bu yeniliklerin başlıcalarıdır.

Öncelikle kalp ameliyatları tüm dünyada ve ülkemizde en sık yapılan ameliyatlardır. Korkmasınlar. Son derece güvenilir ameliyatlardır. Kalp ameliyatları bir ekip işidir. Ekibin her bir bireyi çok önemlidir. Ameliyatın başarısında ameliyatın teknikleri, hastane, ekip tecrübesi rol oynamaktadır. Ancak en önemlisi “endikasyon” adını verdiğimiz kime ne zaman nasıl ameliyat yapılması sorusudur. Kalp ameliyatlarında geç kalmamak, kalbimiz hastalıktan zarar görmeden erken dönemde ameliyat yapmak, ameliyat riskini azaltan en önemli faktördür. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir