• DOLAR 32.896
  • EURO 35.271
  • ALTIN 2469.842
  • ...
Hukukçu Çınar, kredi kartı kullanımımda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Halk, salgın süreci ile birlikte yaşanan ekonomik krize bağlı olarak artan hayat pahalılığına karşı geçinebilmek, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi kartlarına yoğunlaştı. Bu durum ilk başta belli bir rahatlama sağlarken ileriki süreçlerde kişinin borçlanmasına, borcunu ödeyememesi halinde icraya maruz kalmasına sebep olabiliyor.

Kredi kartı kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Avukat Ammar Çınar, kişinin bütçesini esas alarak limit belirlemesi, çok sayıda kart yerine tek kart kullanması ve kendisini belli düzeyde sınırlaması gerektiğini ifade etti.

"Başta cazip gelen kredi kartları ileriki süreçte ciddi zararlara sebebiyet verebiliyor"

Çınar, "Özellikle pandemiden sonraki süreçte vatandaşlarımız nakit ödeme araçları yerine daha çok kart ve kredi kartı tarzı ödeme araçlarına yöneldiler. Pandemi ile birlikte insanların yaşam tarzı ve alışkanlıklarının değişmesiyle insanların ödeme alışkanlıkları da değişti. Bu nedenle kredi kartı kullanımında çok ciddi artışlar yaşandığını görüyoruz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. En başında doğru ve bilinçli bir kullanım stratejisi izlenmeli. Kredi kartı kullanırken bir limit belirleniyor. İlk bir yıl içinde kişinin maaşının iki katı, sonraki ikinci yıl ve devamları için maaşının dört katı tutarında bir limit belirleniyor. Bu ilk başta insanlara cazip gelmekle beraber daha sonrasında maalesef insanların kredi kartlarını yanlış kullanmaları neticesinde olmadık maddi ve manevi zararlar meydana getirebiliyor. Kişi, bilinçli kredi kartı kullanıcısı değilse bütçesine göre harcama yapmalı ve harcamalarını planlamalı. Planlama yaparken elinde hâlihazırda olmayan bir para üzerinde plan yaptığı için limitlerini aşabiliyor. Bu nedenle ödeme noktasında güçlük çekebiliyor." dedi.

"Çok sayıda kredi kartı yerine bir kredi kartı kullanılmalı"

Kredi kartı kullanıcıların limit belirlerken bütçelerini dikkate almaları gerektiğini hatırlatan Çınar, "Bu noktada iradesini güçlü tutması gerekir. Çünkü en nihayetinde süreç sonunda bu para ödeniyor. İkinci olarak çok fazla kredi kartı almamaya dikkat edilmeli. Tavsiyemiz, bir adet kredi kartının kullanılmasıdır. Hatta mümkün mertebe banka kartı kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü banka kartı kişinin hali hazırda bankada olan parasından ödenen bir ücret. Ancak kredi kartı ile yapılan ödeme ise olmayan bir para üzerinden yapılan bir harcamadır. Bu konuda kişi iradesini güçlü tutmalı." diye konuştu.

"İcra takibi ve haciz işlemine maruz kalmamak için çok dikkat edilmeli"

İnsanların bankalar tarafından sıkça aranarak kredi kartı limitlerinin arttırılması teklifinde bulunulduğunu, bununla birlikte ödeme kolaylığı sağlanacağını belirttiklerini hatırlatan Çınar, böylesi durumlarda kredi kartı kullanıcıların sağlıklı karar verebilmeleri için yapmaları gerekenlerle ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

"Bu hususta bankalar ile konuşurken sağlıklı bir kafa ile ve meşguliyetin olmadığı yer ve ortamda görüşülmesi gerekiyor ki kişi almış olduğu kararın bilincinde olabilsin ve bunun sonuçlarını öngörebilsin. Kredi kartın yanlış kullanımından dolayı vatandaşların hukuki anlamda fazla zora girdiklerine şahit oluyoruz. Özelikle limitin aşılması veyahut kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda kişiler avukatlar aracılığıyla icra takibine maruz kalabiliyorlar. Kredi kartının ödeme günü geldiğinde mümkün mertebe 'asgari limiti ödeyeyim de geri kalanı daha sonradan öderim' bakış açısından arınmak gerekiyor. Çünkü en nihayetinde asgari tutar ödense bile geri kalan borçlar için faiz işlemeye devam ediyor. Kişi aleyhinde icra takibi başladıktan sonra icra takibinin kesinleşmesine müteakip bu kez kişinin mal varlığı sorgulanmaya başlanıyor. Örneğin; kişinin varsa aracı veya taşınmazına haciz konuluyor. Bir yerde sigortalı çalışıyorsa maaşının 4'te 1'ine haciz konuluyor. Veyahut başka banka hesaplarında parası varsa bu banka hesaplarına haciz konuluyor. Akabinde haciz memuru ile evlerine gelip haciz tatbik edebilirler. Bu da tabiki hoş bir görüntü oluşturmaz. Bu yüzden çok dikkat etmek gerekiyor. İcra takibi bittikten sonra borç ödense bile avukatın vekalet ücreti akdi faiz, icra takibindeki faiz miktarı, icra dairesinin almış olduğu harçlar da nihayetinde kişinin cebinden çıkıyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir