• DOLAR 32.58
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2456.824
  • ...
Tarihte bugün: 26 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1461: Trabzon Rum İmparatorluğu, Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı güçlerine teslim oldu. Doğu Roma İmparatorluğu başkentinin Latin işgaline uğramasının ardından kurulan üç Bizans Hanedan Devleti’nden biridir. (Trabzon Rum İmparatorluğu Osmanlı güçlerine teslim oldu)

 

1730: Osmanlı’da ayaklanma başlatan Patrona Halil ve arkadaşları idam edildi. Osmanlı Devleti’ndeki Lale Devri’nin sonunu getiren, Patrona Halil idaresindeki Patrona Halil İsyanı, 28 Eylül’de başlamış ve günlerce sürmüştü. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan Üçüncü Ahmet tahttan indirilmiş; yerine yeğeni Birinci Mahmut tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilecek devir sona erdirilmişti. Tahta geçen Birinci Mahmut, bitmek tükenmek bilmeyen bu külhanbeyi liderini ve adamlarını bir saray toplantısında tuzağa düşürüp öldürtmüş ve kellelerini saray dışında teşhir ettirerek tüm destekçilerini dağıtmıştır. (Patrona Halil ve arkadaşları idam edildi)

 

1947: Irak’taki İngiliz işgali sona erdi. 1921’den beri İngiliz mandasında Krallık olarak yönetilen Irak’ta, halkın sürekli isyanı ve tepkisi üzerine İngilizler, askerlerini çekmek zorunda kalmış, fakat ülkeyi yönetmeye devam etmişlerdi. İngilizler, bırakıp gittiklerinde de yine kendi adamlarını yönetime getirmiş ve ülkeyi bu kez kuklalarıyla yönetmeye başlamışlardı.  (Irak’taki İngiliz işgali sona erdi)

 

1984: Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir bakan azledildi. Maliye ve Gümrük Bakanı Vural Arıkan istifa etmeyince, Başbakan Turgut Özal’ın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındı. (İlk kez bir bakan azledildi)

 

1994: Ürdün ile siyonist işgalciler arasındaki 46 yıllık savaşa son veren tarihi barış anlaşması; iki ülke arasındaki sınırda, 5 bin kişinin katıldığı gösterişli bir törenle imzalandı. Bu aslında iki tarafın karşılıklı şartlarla imzaladığı bir antlaşmadan çok Ürdün’ün siyonistlere teslim olduğunun belgesiydi. (Ürdün ile siyonist işgalciler arasında barış anlaşması)

 

1995: İslami Cihad lideri Fethi Şikaki, Malta’daki otelinde Mossad ajanları tarafından şehid edildi. Filistin İslami Cihad Hareketi’nin lideri Doktor Fethi Şikaki, Libya’daki Filistinlilerin sınır dışı edilmesi işleminin durdurulması için Kaddafi’yle görüşmede bulunmak üzere gittiği Libya’dan dönerken uğradığı Malta adasında, terör rejiminin cinayet şebekesi Mossad’ın paralı katilleri tarafından şehid edildi. Fethi Şikaki, tüm dünya halklarının İslami mücadelelerine hem hayatıyla hem şehadetiyle örneklik teşkil etmiş öncü bir şahsiyet olarak İslam tarihindeki mümtaz yerini almıştır. (Fethi Şikaki şehid edildi)

 

2014: Bangladeş’teki Cemaat-i İslami’nin 92 yaşında vefat eden lideri Ğulam Azam, bir milyondan fazla Müslümanın katıldığı cenaze töreni ile Hakk’a uğurlandı. Bangladeşli lider için Ankara ve İstanbul’un yanı sıra, dünyanın farklı bölgelerinde de gıyabi cenaze namazları kılındı. (Ğulam Azam Hakk’a uğurlandı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir