• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Avrupalı uzmanlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Avrupa Birliği (AB) Türkiye Dostluk Grubunun, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosunda (AP) düzenlediği Gıda Krizi Konferansı'nda muhtemel çözümleri ele alarak, yapısal sorunların acil şekilde çözülmesi gerektiği mesajını verdi.

Panelde açılış konuşmasını yapan AB Türkiye Dostluk Grubu Kurucusu ve AP Polonya Milletvekili Richard Czarneski, karar alıcıların bir araya gelerek gıda güvenliğini sağlamak için çalışması ve çözümler bulması gerektiğini vurguladı.

Acil gıdaya ihtiyaç duyanların sayısının 22 milyona yükseldiğine dikkati çeken Czarneski, özellikle Afrika için uzun dönemli olarak gıdaya erişim konusunda birlikte çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Polonya merkezli Doğu Çalışmaları Merkezinde Ukrayna, Belarus ve Moldova Departmanı Kıdemli Araştırmacısı Slawomir Marcin Matuszak da tahıl taşıyan gemilerin oluşturduğu kuyruklara değinerek, "Yeni tür lojistik üzerinde ciddi yatırımlar yapmalıyız." dedi.

Fenerbahçe Üniversitesinden Doç. Dr. Ece Baban ise gıda krizinin düzensiz göç hareketlerini tetikleyeceğini vurguladı.

Bunun da ekonomik ve toplumsal huzursuzluğu artıracağına işaret eden Baban, "Beslenme kaynaklarına erişim yeni bir savaş nedeni olacak ve dezavantajlı bölgelerde birçok insan hayatını kaybedecek." diye konuştu.

Baban, Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin çabalarıyla sağlanan tahıl koridoru anlaşmasının gıda krizinin çözümü için büyük bir adım olduğunu belirterek, iklim, su, enerji krizleri, küresel ısınma ve göç hareketlerinin birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

"Vakit geçmeden gübreleme yapılmalı"
Sri Lanka Temsilcisi ve eski AP vekili Nirj Deva da yeterli düzeyde tarımsal üretim için vakit geçmeden gübreleme yapılması gerektiğine dile getirerek, "aksi halde yalnızca zenginlerin gıdaya ulaşabileceğini" söyledi.

Deva, Batı'nın gübre ihracatını etkileyen yaptırımlarının Rusya'yı "köşeye sıkıştırmak" için etkili olmayacağına çünkü bu ülkenin ekonomisinde gübre sektörünün oldukça az yer tuttuğuna dikkati çekti.

Gıdaya erişemeyen kişilerin göç edeceğini belirten Deva, Batı'nın stratejisinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.