• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gıda zehirlenmesinde nelere dikkat edilmelidir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gıda zehirlenmesi, gıdaların muhafazası, gıdaları alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerine tüketicilere önemli tavsiyelerde bulunan Mersin Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Gıda zehirlenmesinden bahseden Değirmenci, “Gıda zehirlenmesi bin insanın tükettiği gıdadan aldığı herhangi bir fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik etkenlerle sağlığının bozulması ve hastalanması anlamına geliyor. Gıda zehirlenmeleri birçok yolla kendini gösterebiliyor. En düşük gösterme şekli bulantı şeklinde daha sonrasında baş dönmesi daha ağır geçirildiğinde ise ishal ve dizanteriye giden su kaybına neden olan hastalıklara dönüşmesi en ağır şekilde de ölümlere kadar gidebilecek sonuçları olan önemli bir hastalık haline dönüşebiliyor.” sözlerini kullandı.  

Ürünlerin muhafaza ortamlarında dikkat edilmesi gereken unsurları söyleyen Değirmenci, “Gıda zehirlenmesiyle ilgili gıdaların muhafazası ve nasıl alınması gerektiği çok önemlidir. Gıda alırken ambalajlarının bütünlüğünün bozulmamış olmasına çok dikkat etmek gerekiyor. Ambalajın üzerinde herhangi bir lekelenme, sızıntı, bombaj veya ambalajın deformasyonu gibi bir şey gördüğümüzde mutlaka o gıdaları almamamız gerekiyor. Bir diğer zehirlenmeyi önlemek için dikkat edeceğimiz konu o gıdanın hangi rafta veya hangi sıcaklıkta saklanması gerekiyorsa o koşullarda korunduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. Eve aldığımız ürün için etiketinde o gıdayla ilgili ne yazıyorsa onu uygulamamız gerekiyor.  Bu sıcaklıklarda saklamadığımız sürece gıdalar bozulacak ve daha sonrasında zehirlenmeye yol açacaktır.” sözlerini kullandı.

“Uzun süre saklanacak ürün -18 santigrat derece rafında saklamamız gerekiyor”

Değirmenci, “Gıdaları açtığımız zaman nasıl saklayacağımız da çok önemlidir. Bir gıdayı açtığımız zaman üzerindeki etiket bilgilerini tamamen yok sayacağız. Onun en fazla 3 veya 4 günlük ömrü olur ve bunları mutlaka kapağını kapatıp dolapta saklamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Gıda saklarken dikkat etmemiz gereken unsurlardan bahseden Değirmenci, “Gıdayı soğukta saklama en doğru yöntemlerden bir tanesidir. Soğukta bazı mikroorganizmaların üreme şansı azalıyor veya tamamen yok oluyor. Bu yüzden bazı gıdaları biz soğukta saklıyoruz. Pişirdiğimiz yemeklerin belirli bir sıcaklığa düştükten sonra mutlaka dolabın içinde saklamamız gerekiyor. Eğer uzun süre saklayacak ise bunu -18 santigrat derece rafında saklamamız gerekiyor. Özellikle et konusunda tüketebileceğimiz miktarda küçük parçalara bölüp ondan sonra -18 santigrat derecede saklamak gerekiyor. Bu donmuş gıdaları çözdürüp tekrar geri dondurmak çok tehlikelidir. Bunu asla yapmamamız gerekiyor.” dedi.

 

(İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir