• DOLAR 34.51
  • EURO 36.178
  • ALTIN 2981.86
  • ...
Öğrencinin yüzde 100 başarılı olabilmesi için veliler ne yapmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Öğrencilerin okulda başarılı olabilmesi için velilere düşen görevler hakkında İLKHA muhabirine konuşan Eğitimci-Yazar Erkan Haras, okul derslerindeki başarının veya başarısızlığın tek belirleyici unsur olmadığını hatırlatarak velilere öğrencilerin ilgi alanlarını tespit ederek o yöne yönlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

"Çocuğun okul süreci ve ilgi alanları takip edilmeli"

Mutlu bir ailede yetişen çocuk, istisnalar hariç yüzde 100 başarılı olacağını beli,rten Haras, "Ailenin, çocuğun yetiştiği ortamın başarı veya başarısızlık üzerinde yüzde 100 etkisi vardır. Çocukluğundan beri çocuğuna masal okuyarak uyutan bir ailede yetişen bir çocuğun hayal dünyası çok geniş olur. İleride hangi işi yaparsa başarılı olur. Okula giden bir çocuğun ailesi çocuğunu takip ederse, hangi derslerde daha başarılı? Okula gidiyorum derken başka bir yere mi gidiyor? Okul çıkışında eve mi yoksa başka bir yere mi gidiyor? Gibi konulara hâkim olması gerekir." dedi.

"Okul ve velisi tarafından kontrol edilen öğrenci çalışma disiplini kazanır"

Haras, "Son dönemde gerek okullarda gerek kurslarda geliştirilen koçluk modeli var. Öğretmen bu modeli öğrenciye uyguladığında veli de evde mutlaka haftada bir, 10 günde bir anlasa da anlamasa da koçluk defterine baksın. Çocuk, aile tarafından kontrol edildiğini gördüğünde, okulda öğretmeni, tarafından da kontrol edildiğini gördüğünde ister istemez çalışacaktır. Böyle bir çalışma başarıya götürüp götürmeyeceği ayrı bir durum ama çocuk böylece çalışmaya başlayacak. Eğer veli çocuğu takip etmezse başarısının da artmadığını görür. Başta belki korku psikolojisi ile çalışmaya başlar ama daha sonra çalışmayı sevecektir." diye konuştu.

"Velinin öğrencisine koçluk yapması beraberinde başarıyı getirecektir"

Veli ile öğrenci arasında oluşan duvarların başarısızlığa doğrudan etki edeceğini vurgulayan Haras, "Veli duvarı ortadan kaldırdığında çocuk başarılı olacaktır. Öğrencilerin yüzde 90'ı ya annesini ya da babasını suçluyor. Veya her ikisini birden suçluyor. 'Hocam, böyle olursa zaten başarılı olamamam' diyor. Velileri çağırıp konuşuyorum ama o duvarı yıkmamız biraz zaman alıyor. Ancak aradaki engeller kaldırıldığında başarının geleceğini kendileri de görecektir. Koçluk böyle bir şeydir. Koçluğu, öğretmenden veya okuldaki rehberlik biriminde önce ailenin yapması gerekiyor. Aile çocuğun elinden tutacak ve diyecek ki, 'biz seninle şu anda bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculukta senin istediğin yoldan gideceğiz. Çünkü benim istediğim yoldan gidersek çıkacak problemleri benim göğüslemem gerekecek. Sen yola çıkacaksın ama ben yanında olacağım. Aşamadığın durum olursa ben müdahale edeceğim' demelidir. Çocukla el ele vererek yürüyecekler. Çocuk, önüne çıkan ilk başarısızlıkta yenilebilir ama kendisi bununla baş edecek bir yol bulmalı. Veli onu kontrol edecek. Çok büyük bir şey olursa müdahale edebilir. Bunun dışında çocuk kendisi karşılaştığı sorunu çözmeli. Başardığını gören çocuk bir başka hedefe doğru gidecek. Sona bir başka hedefe koşacak. Bir bakacağız ki mutlu bir birey, mutlu bir aile tablosu ortaya çıkmış olacak." şekelinde konuştu

"Yüzde 100 başarı için çocuğun yeteneği tespit edilip o yöne yönlendirilmeli"

Başarısız öğrencinin olabileceğini ancak her çocuğun bir yeteneğinin de olduğunu hatırlatan Haras, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Aslından tüm öğrenciler yeteneklidir. Yeteneği ne yönde ise bunu bulmak lazım. Aile çocuğu gözlemlemeli. Diyelim ki çocuk okula gidiyor ve okulda başarısız. Başarısız dediğimiz şey notlarının düşük olmasıdır. Ancak çocuk müzik veya resim alanında çok başarılı olabilir. Çok güzel şiir yazabilir, deneme yazısı kaleme alabilir. O zaman bu çocuğa başarısız diyemeyiz. Çocuğun bir ilgi alanı var ve burada başarılı. Velinin karnedeki notları görüp başarılı veya başarısız gibi ön yargılar, yanılgılarla ilerlememelidir. Çocuk derste ve okulda başarısızsa hangi alanda başarılı olduğu tespit edilmeli. Öğretmeniyle veya rehberlik uzmanıyla görüşüp çocuğa hangi alanda iyi olduğuna dair test yapılmalı. Bir çocuğu ilgisinin dışında başka bir yöne yönlendirirseniz çöp edersiniz. O zaman başarısız çocuk yoktur, yetenekli çocuk vardır. Ailenin çocuklarının hangi alanda yetenekli olduklarını görüp o alana yönlendirmesiyle yüzde 100 başarı elde edilecektir." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir