• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.414
  • ...
Rishi Sunak İngiltere Başbakanı olarak göreve başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sunak, kendisini İngiltere'nin yeni başbakanı olarak atayan Kral III. Charles ile bir araya geldi.

Muhafazakar Parti'nin yeni lideri Rishi Sunak, Kral III. Charles'tan bir hükümet kurma yetkisi alarak ülkenin başbakanı olarak göreve başladı. 

42 yaşındaki Hint asıllık Sunak, halka hitap edeceği Downing Caddesi'ndeki başbakanlık konutuna geçti.

Sunak, II. Elizabeth'in ölümünden sonra 8 Eylül'de kraliyet tahtına geçen III. Charles tarafından onaylanan ilk başbakan oldu.

Rishi Sunak kimdir?

Rishi Sunak, 12 Mayıs 1980'de Hampshire'da Hindistan'dan gelen göçmenlerin torunları olan Pencap bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası pratisyen hekim, annesi eczacıdır. 2001 yılında felsefe, siyaset ve ekonomi okuduğu Oxford Üniversitesi'nden mezun oldu, 2006 yılında ABD'de Stanford Üniversitesi'nden MBA derecesi aldı. 2001-2004 yılları arasında Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs'ta analist olarak çalışan Sunak, daha sonra çeşitli hedge fonları ve yatırım şirketlerinde çalıştı.Mayıs 2015'ten bu yana, Muhafazakar Parti'den İngiliz Parlamentosu (alt) Avam Kamarası üyesidir.

2019-2020 yıllarında Sunak, Boris Johnson hükümetinde Hazine Baş Sekreteri (Hazine Bakanlığı) olarak görev yaptı. Şubat 2020'de Maliye Bakanı (Maliye Bakanı) olarak atandı. 5 Temmuz 2022'de, bir dizi konuda onunla aynı fikirde olmamasına rağmen, Başbakan'ı her zaman alenen desteklediğini belirterek istifa etti.

Sunak, beş yıl içinde gelir vergisini yüzde 20'den yüzde 16'ya indirecek (son 30 yılın en sert indirimi) ve savunma harcamalarını GSYİH'nın yüzde 2,5'ine (şu anda yüzde 2,28) çıkaracak bir vergi reformu uygulamayı planlıyor. Konut binalarının yapımını hızlandırmayı ve büyük inşaat şirketlerinin piyasanın tekelleşmesini önlemeyi amaçlıyor. Kabul edilen göçmen sayısının sınırlandırılmasını savunuyor. Şu anda, İngiltere'nin ana sorununu Ukrayna'daki çatışma ve Rusya ile Batı arasındaki ekonomik çatışma nedeniyle gıda, yakıt ve elektrik fiyatlarındaki artış olarak adlandırıyor. Rusya Federasyonu'na karşı daha sert yaptırımları savunuyor.

Rishi Sunak, Hintli milyarder Narayan Murthy'nin kızı moda tasarımcısı Akshata Murthy ile evli ve iki çocuğu var.

The Sunday Times'a göre, eşiyle birlikte 730 milyon sterlinlik servetiyle ülkenin en zenginleri listesinde 222'inci sırada yer alıyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir