• DOLAR 34.608
  • EURO 36.346
  • ALTIN 2922.306
  • ...
Adıyaman Fırıncılar Odası Başkanı Akbaş: Enerji maliyetleri nedeniyle fırınlarımız kapanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Fırıncıların sorunlarını dile getiren Adıyaman Fırıncılar Odası Başkanı Akbaş, artan maliyetler karşısından iş yerini çeviremeyen fırıncı esnafının fırınlarını kapatıp tekstillerde çalışmaya başladığını dile getirdi.

Fırınların kapanma nedenlerini değerlendiren Adıyaman Fırıncılar Odası Başkanı Abdulkadir Akbaş, "Adıyaman'da Ekmek ve unlu mamulleri işi yapan 400 fide fırını, 40 matador bulunmaktadır. Odamıza kayıtlı olan 350 fırıncımız kayıt dışı ise 100 fırınımız var. Pandemiden bu yana sürekli bir sıkıntı yaşıyoruz. Una zam geliyor diğer kullandığımız ürünlere zam geliyor. Gelen zamlar nedeniyle sürekli köşeye sıkışıyoruz." dedi.

 

"Devlet una destek veriyor"

Un girdisinin fırıncıların sadece yüzde 23'lük bir maliyetine karşılık geldiğini dile getiren Akbaş, "Devlet un noktasında destek veriyor. Un notasında bir sıkıntımız yok. Un ekmeğin maliyetinin yüzde 23'ünü karşılıyor. Direk girdiler enerji, işçilik, sigorta, kira ve diğer girdilerdir. Bu durumda esnaf kendini kurtaramadığından yaklaşık 30 fırınımız kapandı. Orada çalışan insanlar da organize sanayisinde tekstil işinde çalışmaya başladı. Fırında çalıştıklarında bu işin sigortası yok, izin günleri yok tekstilde cumartesi, Pazar günleri izinli sayılıyorlar. Bizde de iş gereği izin yok, fırıncılık mesleği çok zor bir meslektir. Halkımızın fırıncılara biraz anlayış göstermesi lazımdır. Pişirim ücretini vermesi gerekiyor ki fırıncı ayakta durabilsin ki hizmet edebilsin. Şu durumda ayakta duramayan hizmet edemiyor. Böyle olunca da fırını kapatıyor." ifadelerini kullandı.

"Enerjiye her ay zam geliyor"

Elektrik maliyetlerinin her geçen gün artmasının tepki gösteren Akbaş, "Enerjiye her ay zam geliyor. Bin 200 liraya tonunu aldığımız odunun tonu 3 bin 200 lira olmuş. Bu nedenlerden dolayı esnafımız zor durumdadır. Yılbaşına kadar enerji maliyetleri bu şekilde artmaya devam ederse fırınlarının çoğunun kapanacağı düşüncesindeyim. Fırınlarımızın kapanmasına üzülüyoruz. Vatandaşımıza hizmet etmek istiyoruz ama çaresiz kalmışız. Elimizden bir şey gelmiyor." şeklinde konuştu.

"Pide ekmek yöresel hale geldi"

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pide fırını bir kültür haline geldi. İnsanlarımız pide ekmeğini daha çok tercih ediyor. Diğer yörelerde somun ekmeği tüketilirken bizim yöremizde pide yöresel bir ekmek olduğu için insanlarımız sıcak ekmek alışkanlığı edinmiş. Bundan dolayı vatandaşlarımız her sokakta bir fırın olmasını istiyor. Maliyetler yüksek olduğundan her yerde fırın açmak zor oluyor. Bu durum böyle devam ederse yılsonuna doğru, yaklaşık 50 fırın daha kapanacak düşüncesindeyim. Undan ziyade bizi sıkıntıya koyan işçilik ve enerji giderleridir. Bundan dolayı esnafımız ayakta kalmakta sıkıntı çekiyor." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir