• DOLAR 34.565
  • EURO 36.019
  • ALTIN 2995.071
  • ...
Uluslararası Emek Konfederasyonu İstanbul'da kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Emek Kongresi, Memur-Sen'in ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Kongrede 25 ülkeden 33 konfederasyonun yer aldığı kısa adı ILC olan Uluslararası Emek Konfederasyonu, üye ülkelerin katılımıyla kuruluşunu ilan etti.

Avrupa ve Asya kıtasındaki 25 milyondan fazla emekçiyi temsil edecek olan konfederasyonun kurulduğu Uluslararası Emek Kongresi'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kurucu ve gözlemci konfederasyonların temsilcileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Kapitalizmin sağlıksız büyüme modeli insanlığı tahrip ediyor, emekçilerin hayatını yok ediyor. Pandemi sonrası ortaya çıkan kriz, kapitalizmin sürdürülemez olduğunu ortaya çıkarmıştır." dedi.

"Kapitalizm emekçilerin hayatını yok ediyor"

Dünyadaki eşitsizliğin ve sömürünün insanları açlığa sürüklediğini vurgulayan Bilgin, "Reel ekonominin üretimi, kârları arimetrik olarak artıyor ama finans kapitalizm kârları geometrik olarak artıyor. 2008'de yaşanan ekonomik kriz bunu doğruladı. Bugün de bu devam ediyor. Demek ki kapitalizmin iki insan hayatını tahrip eden bir büyüme modeli var. Her şeyden önce emekçilerin hayatını yok ediyor. Emek örgütlerinin, sendikaların, emeğin yanında olan siyaset anlayışlarının tam bu aşamada mücadelelerini yeni bir stratejiye dayandırmaları lazım. Eski anlayışlar geçersiz hale gelmiştir." diye konuştu.

"10 yıl süreceği ön görülen söz konusu krizi aşmak için belki de bütün bakış açımızı değiştirmek zorundayız"

Uluslararası alanda çalışmak ve faaliyet yürütmek üzere ülkelerin federasyon, konfederasyon, birlik ve bunların üst kuruluşlarının katılımına açık olmak üzere İstanbul merkezli olarak faaliyet gösterecek kuruluşun ilan edildiği programda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise şöyle konuştu.

Dünyanın tarihin kırılma anlarından birini yaşadığını ve son birkaç yıldır ise savaşlar, salgınlar, doğal felaketler gibi olağanüstü gelişmeler yaşandığını belirterek tüm bunların üzerine ekonomik ve siyasi krizler insanlığı derinden etkiledi. Dünyanın içinde bulunduğu krizlere karşı çözümlerin yetersiz kaldı. Belki de içinde bulunduğumuz küresel krizleri aşmak için, alıştığımız yollar, ezberlediğimiz yöntemler yeterli gelmeyecek. En iyimser yaklaşımla en az 10 yıl süreceği ön görülen söz konusu krizi aşmak için belki de bütün bakış açımızı değiştirmek zorundayız. Onun için, insanlık kendi içinde güçlü bir istişare mekanizması oluşturmak zorunda diye düşünüyorum. Özellikle neoliberal sistem tarafından son 40 yıl boyunca sistemin dışına itilmeye çalışılan sendikal yapılar, bu saatten sonra yeni düzenin inşasında daha güçlü bir inisiyatif almalıdır. Çünkü biz, dünya emeği olarak sermaye karşısında çoğunluğuz ve bu krizler en çok bizi etkiliyor. Ekmeğimizi, refahımızı, özgürlüğümüzü alıp gidiyor.

"Samimi ve güçlü bir mücadele için bir aradayız"

Dünyanın yeni bir anlayışa ve kavrayışa ihtiyaç duyduğuna inanan emek örgütleri olarak, birlikte yeni bir dünya için yeni bir yola girdiklerini vurgulayan Yalçın, "Biz hep birlikte adil bölüşüm diyoruz. Bütün insanlığı kuşatacak adalet ve hukuk diyoruz. Biz, insanlığın geleceği için sürdürülebilir, adil iklim politikaları diyoruz. Biz, kadın ve erkek ayrımı yapmadan, eşit işe eşit ücret diyoruz. Biz, insan onuruna yaraşır iş için samimi ve güçlü bir mücadele için bir aradayız. Sağlıklı toplum için sağlıklı ailenin altını çiziyoruz. Ötekileştirmenin ve ayrımcılığın olmadığı bir düzen için inanç ve vicdan özgürlüğü için mücadele etmeye söz veriyoruz." ifadelerini kullandı.

ILC'nin ilk genel sekreteri Türkiye'den

Bosna Hersek, Bangladeş, Bahreyn, Endonezya, Irak, Kuveyt, Litvanya, Makedonya, Maldivler, Pakistan, Filipinler, Slovenya, Arnavutluk, Yemen, Türkiye, Tayland, Filistin, BAE, Sri Lanka, Romanya, Portekiz, Malezya ve İran’dan emek örgütlerinin kurucu üye olduğu konfederasyonda İtalya, Moğolistan, Ürdün, Karadağ, Kamboçya’dan emek örgütleri ise gözlemci olarak yer alıyor.

İşbirliği ilkesi çerçevesinde uluslararası alanda hak, eşitlik ve adalet temelli sendikal mücadele yürütmeyi, üye kuruluşların bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaştıkları ortak çalışma zemini hazırlamayı, sendikal iletişim, güç ve işbirliği imkânı sağlamayı, üye kuruluşların sendikal yetkinliklerini artırmayı, bu yetkinlikleri insanlığın hizmetinde kullanma misyonuyla faaliyet gösterecek konfederasyonda Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtasında faaliyet gösteren 4 bölgesel emek örgütü de yer alacak.

"Dünya beşten büyüktür" felsefesinin emek dünyasındaki karşılığı olarak kurulan

Uluslararası Emek Konfederasyonu’nun ilk Genel Sekreterlik görevini ise Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen yürütecek. (İLKHA)

 

 

 

 

 

 







Bu haberler de ilginizi çekebilir