• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Madde bağımlılığının ana sebeplerinden birisi: Aile
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADIYAMAN - Çocuk ve gençlerdeki madde bağımlılığının ana sebeplerinden birisinin de ebeveynlerin tutarsız, aşırı kontrolcü, aşırı ilgisiz davranışlar olduğunu belirten Psikyatrist Ümit Gökhan Meriç, Çocuk ve gençlere karşı yapmacık davranışlardan uzak durulması ve onlara karşı içten davranılması gerektiğini söyledi.

 

Ailede ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan bir ebeveynin bulunmasının madde kullanımına başlamada önemli bir etken olduğunu ifade eden Meriçli, " Çocuk için uygunsuz model oluşturmak, aile içinde sağlıklı iletişimi bozarak sorunlara yol açabilir.Tutarsız, aşırı kontrolcü, aşırı ilgisiz aile tutumları, şiddet içeren davranışların sıklığı ve ilgi eksikliği aileye bağlı madde kullanımını arttırır" dedi.

 

İçten davranın
Çocuklara ilgi gösterilirken yapmacık davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirten Meriçli, "İyi anne-baba olmaya çalışırken gözden kaçan durumların tekrar değerlendirilmesidir. Bunu yapmak için kullanılacak yöntemlerin en önemlisi etkili dinlemektir. Sizinle konuşmak istediği sırada meşgulseniz işinizi bırakarak, göz kontağı kurarak dinlemek gerekir. Bu tutum sayesinde çocuk önemsendiğini fark edecek ve sorunlarını anlatması noktasında cesaretlendirici olacaktır. Sorun anlatmadığı zamanlarda da iyi zaman geçirmeye çalışmak gerekir ki böylece çocuklarınızın neler yaptığını, kimlerle beraber olduğunu, ilgi alanları hakkında bilgi sahibi olun. Ancak bunu bir hafiye edasıyla yapmak yapmacık duracağından içten bir tutum sergilemek, ilişkiyi sıcak tutmak gerekir " İfadelerini kullandı.

 

Çocuğunuzu suçlamayın
Meriçli samimi davranışların sürekli olması gerektiğini belirterek yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:"Şüphe duyduğunuz zamanlarda yapılması gereken, suçlamadan, doğru zamanı seçerek çocuğunuza onun madde kullanması ile ilgili şüphelerinizi ve neler hissettiğinizi açık bir dille anlatmanızdır. Kabul etmemesi halinde inatlaşmamak, sorunu olup olmadığını anlamaya çalışmak gerekir. Bunun yanında çocuklarınızın yapmasını istediği davranışlar için örnek olmanız gerekmektedir. Örneğin siz sigara kullanırken çocuğunuzun bırakmasını istemek çok gerçekçi bir yaklaşım değildir. Çocuklarla konuşmakta bir diğer önleyici etkendir"dedi.

 

Çocukla konuşurken düşüncelerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Meriçli,"Konuşurken sadece maddenin kötülüklerinden değil, hayatına, geleceğine dair düşünceleri hakkında konuşmak gerekir. Konuşurken onun düşüncelerine saygı gösterdiğinizi hissettirmeniz önemlidir."ifadelerini kullandı.

 

Meriçli, "Ancak bunu yaparken yargılamadan, tehdit etmeden, nutuk çekmeden, etiketlemek (tembelsin, işe yaramazsın vb.), ahlak dersi vermeden, emir vermeden dostunuzla sohbet edermiş gibi konuşmanız ilişki kalitenizi arttıracaktır. Unutmayın ki çocuklarınız her dediğinizi yapan emir eriniz olmayı değil, sizinle sorunlarını paylaşabilen dostunuz olmayı tercih edecektir."dedi.

 

Meriçli son olarak, "Ciddi bir sorun olduğuna inanıyorsanız, madde bağımlılığı tedavisi için bir psikiyatri uzmanıyla görüşerek profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Profesyonel yardım, sorunun çözümünü kolaylaştırır ve hızlandırır. Ancak tedavide kişinin bırakma isteği temel etken olacağından bu aşamada çocuğunuzu tedavi için cesaretlendirmeli ve destek olunmasının büyük önemi vardır" ifadelerini kullandı. (Mehmet Eren-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir