Hayvan bilgilerini doğru vermeyen üreticilere arpa ile küspe desteği verilmeyecek
TMO’nun erkek hayvanlar için arpa dağıtımına başladığına dikkat çeken Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, hayvan sayısını yanlış veren üreticilere arpa ve küspenin verilmeyeceğini söyledi.
Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Toprak Mahsulleri Ofisinin üreticilere vereceği arpa desteği, et, süt üreticileri ile çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar ve stokçulukla ilgili İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.
"Sadece erkek hayvanlara arpa veriliyor"
Toprak Mahsulleri Ofisinin arpa dağıtımının 17 Ekim'den itibaren başladığını ve 25 Ekim tarihine kadar devam edeceğini kaydeden Taneli, "Dağıtım Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliğimiz üzerinden yapılıyor. Üreticilerimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ve İlçe Müdürlükleri üzerinden işletmesinde kaç tane büyükbaş hayvanı var ise, birliğimize gelerek taahhütname imzalayacak. Biz de birliğimiz üzerinden tahsis edilen arpayı üreticilerimize vereceğiz. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından şu anda sadece erkek hayvanlara arpa veriliyor, dişi hayvanlara arpa vermiyor. Verilecek arpa Damızlık Süt Üreticileri Birliği ve Damızlık Koyun Keçi Birliğine kayıtlı olan erkek hayvanlara da verilecek ama hemen hemen yüzde doksanı birliğimiz üzerinden verilecek." dedi.
"Hayvan bilgilerini doğru vermeyen üreticilere arpa ile küspe verilmeyecek!"
Bazı üreticilerin gecen sene hayvan bilgilerini yanlış verdikleri sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çeken Taneli, "Bu konuda üreticilerimizden şunu istiyorum; kimin kaç tane hayvanı varsa doğru beyan versinler. Konuyu Toprak Mahsulleri ve Tarım İl Müdürlüğü denetleyecek. Doğru beyan vermedikleri ve yakalandıkları takdirde, biz de bunun üzerinde duracağız. Fazla yazmışlarsa, bundan sonra onlara da arpa verilmeyecek. Şeker fabrikası küspe, Toprak Mahsulleri Ofisi ve TMO tarafından da bu kişilere arpa verilmeyecektir. Bu konuda geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları tekrar yaşamak istemiyoruz. Yetiştiricilerimiz, besicilerimiz bu konuda yanlış yola tevessül etmesin. Bu destekten yararlanacak olanlar işletme tescil belgesi ile birliğimize gelecekler. Besilerinde olan hayvan sayısını bildirecekler. Biz de bir Taahhütname yapacağız. Götürüp toprak Mahsulleri Ofisi'ne vereceğiz ve üreticiler de oradan arpalarını düzenli bir şekilde alacaklar." dedi.
"Et ve Süt Kurumunun da aynı görevi yapmasını istiyoruz"
Buğday pazarında arpanın tonunun 7 bin 500 TL'ye kadar yükseldiğini ve Toprak Mahsulleri Ofisinin destek vereceği duyulduğunda ton başı 500-600 lira fiyatın düştüğünü belirten Taneli, "İnşallah Türkiye'deki ve Malatya'daki üreticilere büyük bir katkı sağlanmış olacak. Toprak Mahsulleri Ofisinin görevi budur. Buradan Et ve Süt Kurumunun da aynı görevi yapmasını istiyoruz. Burada da sıkıntılar yaşanıyor ama inanıyorum ki Tarım Bakanlığımızın aynı şekilde müdahale yaparak üreticilerimizi başkasına ezdirmeyecektir diye düşünüyoruz. Hakikaten bu işin içinde olan, spekülatörlük yapan insanlar pusuda bekliyor. Biz bir kilogram etin kaç liraya mal olduğunu biliyoruz. TUİK, Tarım Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Et Süt Kurumunun da Bir kilo etin kaç liraya mal olduğunu biliyor. Bunlar mevcut fiyatın altına düşürülmeyecek dedikleri zaman hiç kimse üreticiyi ezemeyecek. Gerek arpanın gerekse diğer yemlerin maliyetin altına düşmemesi lazım. Devlet buna müdahale ettiği taktirde üreticiler buğdayı arpayı damının üzerine de eker. Biz tavuk kümesinde tosun besleriz eti çıkarırız. Türkiye'yi besleriz. Ama önemli olan Et ve Süt Kurumunun müdahale ederek fiyatların üretim fiyatının altına düşürmemesi lazım. Biz devletimizden bunu istiyoruz." çağrısında bulundu.
"Arpanın kilosu 5 TL 35 kuruştan, hayvan başına 120 kilogram olarak verilecek"
Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli
Taneli, "Üreticilere arpanın kilosu ortalama 5 TL 35 kuruştan, hayvan başına 120 kilogram olarak verilecek. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bir tane hayvanı varsa da o insanları mağdur etmeden onlara yardımcı olacağız. Bu sene Toprak Mahsulleri Ofisinin vaktinde alım açıklaması yapmasından dolayı ciddi anlamda üreticilerimiz mağdur olmadı." diye belirtti.
"Stokçular kendilerine çeki düzen vermedikleri takdirde kendi fabrikamızı kurup karşılarına dikileceğiz"
Arpa ve buğday stokçuluğu yapanlara da çağrıda bulunan Taneli, son olarak şunları kaydetti:
"Ellerini vicdanlarına koysunlar ve insanları ezmesinler. Besiciler olmazsa onlar da olmaz. Kendi ayaklarının altındaki dalı kesmesinler. Her gün yem fiyatları yükseliyor ve fiyatlara yetişemiyoruz. Stokçulara sesleniyorum. Herkes kendine bir çeki düzen versin. Eğer bu şekilde devam ederse kendi fabrikamızı kuracağız ve onların karşısına dikileceğiz. Malatya'da stokçuluk yapanlar var. Yem fiyatlarını aşırı bir şekilde yükseltmesinler. Tonu 5 bin 350 liraya satılan arpa ne oldu da 7 bin liraya çıktı. TMO daha arpa toplamadan bazıları bölgede arpa topladılar. İnşallah devletimiz üreticileri bunlara ezdirmeyecek. Güzel bir sezon geçireceğimizi umut ediyorum." (İLKHA)