• DOLAR 32.282
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2401.699
  • ...
ABD: Pakistan’ın nükleer cephaneliğini güvence altına alma yeteneğine güveniyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vidant Patel gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD her zaman güvenli ve müreffeh bir Pakistan’ı çıkarları için önemli olarak görüyor. Aynı zamanda Pakistan’ın nükleer varlıklarını güvence altına alma konusundaki kararlılığına ve yeteneğine güveniyor” dedi.

Biden, geçtiğimiz Perşembe günü Kaliforniya’da Demokrat Parti bağış toplama toplantısında Pakistan’ın nükleer programı hakkında şaşırtıcı yorumlar yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden, “Dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri Pakistan. Uyumsuz nükleer silahlara sahipler” dedi.

Bu açıklamaların ardından, İslam dünyasında ilan edilen tek nükleer güç olmaktan gurur duyan Pakistan, ABD'nin İslamabad Büyükelçisi Donald Bloom’u protesto için çağırdı.

Başbakan Şahbaz Şerif ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, Pakistan’ın sorumlu bir devlet olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) gereklilikleri uyarınca nükleer varlıklarımızın en iyi güvencelere sahip olmasından gurur duyuyoruz. Bu güvenlik önlemlerini çok ciddiye alıyoruz. Bundan kimsenin şüphesi yok” ifadesini kullandı.

ABD’li yetkililer, askeri ve istihbarat servisleri, Taliban’a destek sağlayan Pakistan’da siyasi durumun değişmesi halinde nükleer güvenlik konusundaki endişelerini uzun süredir dile getiriyor.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, Karaçi’de düzenlediği basın toplantısında, “Bu konuyu başbakanla görüştüm ve ABD büyükelçisini çağırdık” dedi.

Söz konusu konuşmanın özel bir etkinlikte yapıldığını, ulusa yönelik veya kongrede yapılan bir konuşma olmadığını dile getiren Zerdari, “Bunun ilişkilerimize olumsuz bir etki yapacağına inanmıyorum” dedi.

Patel, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power ve Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Derek Chollet’in Pakistan’ı vuran yıkıcı sel nedeniyle ülkeyi ziyaret ettiklerini hatırlatarak, “Bu, önemli olduğunu düşündüğümüz bir ilişki ve derinden ilgilenmeye devam edeceğimiz bir şey” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir