• DOLAR 34.565
  • EURO 36.019
  • ALTIN 2995.071
  • ...

Bakan Varank, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nin açılışını yaptı. 

Türkiye-Avrupa Birliği mali iş birliği süreci kapsamında başlatılan Rekabetçi Sektörler Programı’na değinen Varank, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu programdan en yüksek faydayı sağlamak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bugüne kadar bize ayrılan fonları layıkıyla kullanarak, kaliteli işler yaparak iyi performans sergilediğimize inanıyoruz. Genomik araştırmalarından biyorafineriye, deri işleme tesisinden gıda inovasyon merkezine kadar birçok önemli projeyi hayata geçirdiğimizi görüyoruz. Bütçeleri 260 milyon avroyu geçen 42 proje de halihazırda devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Yüksek teknoloji ürünler

Türkiye, son dönemde ihracatta kırılmadık rekor bırakmadığını kaydeden Varank, “Her ay bir önceki dönemin rekoru aşılıyor. 12 aylık ihracatımız 252 milyar doların üzerine çıktı. Bundan 20 sene önce yola çıktığımızda bu rakam 36 milyar dolardı. Ancak burada madalyonun diğer tarafını da konuşmamız lazım. Yüksek teknolojili ürün ihracatında güzel gelişmeler olsa da istediğimiz noktaya hala gelemedik. Bizim Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nde belirlediğimiz bir hedefimiz var. İmalat sanayi ihracatında orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde en az 50’ye çıkaracağız." diye konuştu.

Ar-Ge ve inovasyon

Mustafa Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Ar-Ge ve inovasyona önemli yatırımlar yapıldığını anımsatarak, rekabetçilik kapasitesini artıracak önemli unsurlardan olan tasarım ve endüstriyel tasarım ayağını hiçbir zaman göz ardı etmediklerini söyledi.

Türkiye'de 2000'li yıllara kadar Ar-Ge ve tasarım politikaları anlamında gerekli adımların atılmadığını, bu alanın hep ihmal edildiğini hatırlatan Varank, "2009 yılında Bakanlığımız önderliğinde Türk Tasarım Danışma Konseyi’ni kurduk. Konsey bünyesinde tasarım strateji belgeleri hazırlayarak, başarılı bir şekilde uyguladık. Bu minvalde 2023-2025 yıllarını kapsayacak yeni tasarım stratejisini hazırlamak amacıyla şu anda çalışmalara başladık." ifadelerini kullandı.

Devlet destekli tasarım merkezleri sayısının 2016 yılında 6 olduğunu bugün itibarıyla 317'ye ulaştığını bildiren Varank, "Bu merkezlerde 7 bin 500'e yakın tasarımcı istihdam ediliyor. Tamamlanan proje sayısı 10 bini aştı. Daha geçtiğimiz yıl Bilişim Vadisi'nde Tasarım Kümelenme Merkezi kurduk. Bu merkezde, ülkemizde yer alan birbirinden kıymetli sanatçı ve tasarımcılar, gelenek ve yeniliği bir araya getiriyor, önemli iş birlikleri yapıyoruz. Bu manada İSO'yu da kümelenmemizin içinde görmek isteriz. Orada çok güzel işlere imza atıyoruz, örneğin elektrikli ve tam otonom bir uçan araba projesi olan AirCar, endüstriyel tasarımını Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirdi.” dedi.

42 milyon avroluk 8 proje

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında tasarım ve inovasyonun desteklendiğine işaret eden Varank, “Ülkemiz sanayisinin ve yenilik ekosisteminin tasarım ve prototipleme yeteneklerinin arttırılmasına yönelik bugüne kadar toplam bütçesi 42 milyon avro olan 8 tane projeyi başarıyla tamamladık." diye konuştu.

80 milyon liralık yatırım

Bakan Varank, İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi'ne ilişkin, "Bugün Avrupa Birliği ile birlikte desteklediğimiz yaklaşık 80 milyon lira bütçeli İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi'nin açılışı için bir aradayız. Bu merkez ile endüstriyel tasarım yapmayı kolaylaştıracak çok nitelikli bir altyapıyı şehrimize kazandırmış oluyoruz. Tasarım firmaları ve tasarımcılar, yeteneklerini artırmak için bu merkezin altyapısından faydalanabilecek. Endüstriyel tasarımcılar ve KOBİ'ler fikri mülkiyet hakları konusunda desteklenecek. Merkezden tasarım hizmeti almak isteyen firmalar, talep edilen hizmeti verebilecek tasarım firmaları ve tasarımcılara yönlendirilerek eşleştirme hizmeti de verilecek. Burada öncelikle sanal ve artırılmış gerçeklik laboratuvarları ile tasarımların doğruluğu test edilecek.” dedi.

Rototipler üretilecek

3D yazıcılar, CNC tezgahlar, ölçüm ve montaj araçları gibi teknolojik ekipmanların bulunduğu laboratuvarlarda prototiplerin üretileceğini anlatan Varank, “Kullanıcı deneyimi laboratuvarında üretilen prototiplerin nihai kullanıcı ile etkileşimi sağlanmış olacak. Kullanıcıların ihtiyaçlarına, alışkanlıklarına, düşüncelerine, duygularına ve rutinlerine göre prototipler test edilip daha sonra seri üretim aşamasına geçebilecek. Günümüzde yenilikçi ürünler çok hızlı bir şekilde piyasa girip çıkabiliyor. Bu sebeple ürünlerin tasarım aşamasının hızlı ve güvenilir bir şekilde tamamlanarak üretimlerinin sağlanması gerekiyor. Bu merkez işte bunu sağlayacak. Merkezin faaliyete başlamasıyla tasarıma dayalı yüksek katma değerli ürünlerin üretimi hız kazanacak." şeklinde konuştu.

20 milyar liralık 4 büyük yatırım

Varank, proje bazlı teşvik" olarak da bilinen proje bazlı devlet yardımı sağlanan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 20 milyar lira tutarındaki 4 büyük yatırımın detaylarından bahseden Varank, "Toyota, şarj edilebilir hibrit bir araç modelini Türkiye'de üretecek, yaklaşık 7 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyoruz. Smart Enerji, ingottan başlayarak güneş paneli üretimi için ciddi bir yatırımı yapacak.” dedi. (İLKHA)