• DOLAR 32.386
  • EURO 34.733
  • ALTIN 2399.246
  • ...
Mersin’de Çilek Fidesi Ekimi Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Halk tarafından sevilerek tüketilen çileğin, fidan ekimi eylül ve ekim aylarında başlayarak şubat ayında verim alınıyor.

Çilek hakkında genel bilgi veren Ziraat Mühendisi Mustafa Kızıl, çileğin şubat ayında halkın hizmetine sunulduğunu söyledi.

Mersin’in Tarsus İlçesi Şahin Mahallesinde fidan ekimi yapan çiftçi Ramazan Turan ise çilek ekiminde yaşadıkları sıkıntı ve zorlukları anlatarak çileğin pazarlamasının iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Çileğin ekiminden bahseden Kızıl, “Çilek türü özellikle  eylül ayının başından itibaren dikimine başlanılır. Ekim ayında dikim bitmiş olur kış sürecinde alçak tünel içerisine alınır. Bu meyvelerin hepsi ocak ayında olgunlaşmaya başlar. Şubat ayı gibi de verim almaya başlar. Ve şubattan sonra da tam verime geçer halkın hizmetine sunulur.” sözlerini kullandı.

Fidan dikimi sürecinden bahseden Turan, “Fidan dikim süreci normalde Eylül ayının ilk haftasında başlar sonuna kadar devam eder. İlk olarak şoklu fideleri ekeriz. Ektiğimiz şoklu fideler ne kadar erken olursa o kadar sıhhatli olur. Ondan sonra tüplü fideyi ekeriz. Şuan da ektiğimiz fidelerin yarısı şoklu yarısı da tüplü fidedir. Şu an da ekim tarihimiz başlamış durumdadır.” şeklinde konuştu.

Kalifiyeli eleman olmadığı için yapmış olduğumuz ekim hatasında zayiat vermek daha fazlalaşıyor

Yaşanan sıkıntılardan bahseden Turan, “Ekim şartlarındaki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi işçi sorunudur. Kalifiyeli eleman olmadığı için yapmış olduğumuz ekim hatasında zayiat vermek daha fazlalaşıyor. Fazlalaştığı zaman da bir daha işlem yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da bize artı maliyet olarak geri dönüyor. İşçilikten sonra elektrik, mazot, gübre olsun bu şartlarda yapan kişi olarak sıkıntı çekiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çiftçi Turan “Çileğin gerçek anlamda masrafı çok büyüktür. Bunun başlı başına dış ticaret pazarlamasının çok iyi yapılması lazım. Biz fideleri üreten arkadaşlardan alıp ekiyoruz. Sertifikalı fideler çok pahalı olduğundan kendimiz alıp ekemiyoruz.” dedi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir