• DOLAR 34.098
  • EURO 38.099
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Sigaradan ölenlerin eşyaları Üsküdar'da sergilendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üsküdar Belediyesi tarafından, Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi ve tütün endüstrisi karşıtı gençler öncülüğünde "Tütünü bırak, geleceğe bak” sergisi düzenlendi.

Sergide konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, sigaranın zararlarına dikkati çekerek uyuşturucu bağımlılarının çoğunun, ilk olarak sigaraya başladığını belirtti.

Erdöl, "Burada her gün kaybettiğimiz 350 kişiyi hatırlatmamız lazım. Tütün nasıl bir salgın? Covid salgınını tüm dünya 2 yıl yaşadı. Tütünle kaybettiğimiz yılda 120 binin üzerinde. Tütün, Covid'in verdiği zararın iki katından fazlasını bir yılda veriyor. Bu zararlı bir silah. Dünyanın gelmiş geçmiş belki de en büyük kitle imha silahıdır. Atom bombası dahi insanoğluna bu kadar zarar vermedi. Zehirle karşı karşıyayız. Bunun farkında mıyız, farkında olanlar da olmayanlar da var." diye konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise konuşmasında tütüne karşı ülkelerin mücadele verdiğini ancak bu mücadelenin karşısında sigara ve tütün endüstrisinin durduğunu söyledi. Türkmen, "Onlar da çocuklarımızı, gençlerimizi, insanımızı ve insanlığı tütün ürünlerine alıştırmak için her türlü yöntemi kullanıyorlar. Onların müşterisi arttıkça ekonomik anlamda zenginleşiyorlar. Biz ise onların gücü arttıkça, yetişkinlerimizi, gençlerimizi kaybediyoruz. Buradaki sergi çok anlamlı bir sergi. Her gün Türkiye’de sigara ve tütün kullanımından dolayı hayatını kaybedenlere ait eşyalar. Bunlar hepimiz için ibret verici." şeklinde konuştu.

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak da konuşmasında tütün endüstrisinin küresel anlamda çok büyük bir suç örgütü olduğunu vurgulayarak, "Endüstrinin taktiklerinden birisi de bilimsel bilgileri çarpıtmak ve çok sayıda yanlış bilgi üretip insanların aklını karıştırmaktır. Özellikle bir sigara bırakma aracı veya daha az zararlı gibi yanlış bilgilerle pazarlamaya çalıştıkları elektronik sigaralar tütün endüstrisinin yeni oyunlarından birisidir. Hem batıda hem de Asya'da yeni bir epidemiye dönüşmüş olan elektronik sigaraların ülkemizde satışının yasaklanması gençliğimizi korumak adına büyük bir adımdır. Konu bir yasal düzenleme meselesi değil, bir özgürlük meselesidir. Gençlerimizin sağlıklı yaşam ve dumansız hava hakkını sonuna kadar koruması ve bu özgürlüğünü savunması muradımızdır." diye konuştu.

 Programda, sigara nedeniyle hayatını kaybeden 350 kişiden geriye kalan kişisel eşyalar farkındalık amacıyla sergilendi.

 

(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir