• DOLAR 34.655
  • EURO 36.371
  • ALTIN 2932.518
  • ...
Mardin İl Müftü Yardımcısı Çiftçi: Bir insanın ailesi için çalışması cihat mesabesindedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Müslümanların iş hayatında ve çalışma ahlakında yapılması ve tavır göstereceği durumları aktaran Çiftçi, Ailenin çoluk çocuğun, hanımların maişetini ve geçimlerini temin ederken Allah'ı unutmamak, Hazreti peygamberin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetine uymak, helali haramı gözeterek titiz bir şekilde bu günlük ticari faaliyetleri ve çalışma ahlakını göz önünde bulundurma durumunda olduğunu belirtti.

İslam toplumunda iş barışı esası olduğuna dikkat çeken Çiftçi, hiçbir zaman işveren ile işçi birbirinin düşmanı olmadığını, birbirinin yareni, arkadaşı olduğunu, birbirine destek ve yardımcı olmak durumunda olduğunu ifade etti.

"İnsanlar hep birbirlerine ihtiyaç duymuşlardır, her meslek grubu bir diğer meslek grubuna muhtaçtır"

Çiftçi, "İnsanoğlu, beraber ve toplu bir şekilde yaşayan sosyal bir varlıktır. Haliyle yalnızlık, vahdaniyet ve hiç kimseye ihtiyaç duymamak sadece yüce Allah'ın şanıdır. İnsanlar hep birbirlerine ihtiyaç duymuşlardır, her meslek grubu bir diğer meslek grubuna muhtaçtır. Onun için toplumda çeşitli meslekleri ve işleri icra eden insanlar vardır. Haliyle Din-i Mübin'i İslam'da bu bazı kurallara bağlanmış ve bunların başında da dürüstlük ve emanet üzerine işini yapma, işinin ehli olma ve bunu en güzel ve en mükemmel şekilde yapma hususu vardır. Yüce Rabbimiz Kur'an'da 'İşinizi güzel bir şekilde yapınız, Yüce Allah, peygamberi ve bütün müminler sizin yaptıklarınızı görecek manası, yani kıyamet gününde sizin bu yaptıklarınız size arz olunacak. O manada kıyamet gününde Yüce Allah'ın huzurunda ve müminlerin huzurunda mahcup olmamak için işini sağlam ve mazbut yapmak durumundadır. Bu iş neticesinde kazanmış olduğu para almış olduğu ücreti de helal etmesi lazımdır." dedi.

"İşçinin ücretini alın teri kurumadan veriniz"

Mardin İl Müftü Yardımcısı Musa Çiftçi

Örnek rehberi olan Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Müslümanların iş hayatıyla ilgili Hadis-i Şerifleri ifadelerine yer veren Çiftçi, "Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir insanın yemiş olduğu veya alın teriyle çalışarak kazanmış olduğundan daha tatlı, daha güzel, daha lezzetli bir şeyi yemiş olmaz. Bu manada Peygamber efendimizin Aleyhisselatu Vesselam 'Sizin en hayırlınız insanlara en hayırlı olanınızdır.' diye hadis-i şerifi vardır. Bir insanın ailesi için çoluk çocuğu için, hanımları için gayreti ve çalışması Allah yolunda cihat mesabesinde ve ibadet mesabesinde sevap kazanmaktadır. Ailemizin çoluk çocuğumuzun, hanımlarımızın maişetini ve geçimlerini temin ederken Allah'ı unutmamak, Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetine uymak, helali haramı gözeterek titiz bir şekilde bu günlük ticari faaliyetlerimizi ve çalışma ahlakımızı göz önünde bulundurmak durumundayız." şeklinde konuştu.

Ashab-ı Kiram'dan da iş hayatında gösterdikleri örnekleri aktaran Çiftçi, "Ashab-ı Kiram efendilerimiz sabahleyin işe giderken muhterem eşleri yakalarından tutar, 'Ey adam, ey falancanın babası bize getireceğin ekmek kazanacağın kısmeti, Allah'tan korkarak helalden kazan, çalıştığın işin hakkını ver, yapmış olduğun işin hakkını ver ve ekmeğimizi helalden kazan. Zira biz dünyada 3 günlük dünya açlığına dayanırız ama ahiretin ebedi azabına ve cehennem ateşine dayanmamız mümkün değildir.' diye nasihat ederler eşlerine. Bu manada işçi işini yaparken emanet ve emniyet içinde yapmalı." ifadelerini kullandı.

"Kazanmış olduğumuz para ve almış olduğumuz maaşı da bu noktada helal etmeye gayret göstermeliyiz"

İşçinin ve işverenin iş hayatında emanet, Sıdk ve doğruluk içinde en güzel şekilde yapmak olduğunu vurgulayan Çiftçi, "İşçi işverene zarar vermemeli, kendi işi gibi en mükemmel şeklinde yapmalı ve emanete dayalı olmalıdır. Zira Yüce Rabbimiz bizim rızkımızı bu vesileyle bize ikram etmekte, o halde işverenlerimize karşı işimizi emanet, Sıdk ve doğruluk içinde en güzel şekilde yapmak durumundayız. Ürettiğimiz işi ve hizmeti en güzel şekilde üretmeye gayret göstermeli, kazanmış olduğumuz para ve almış olduğumuz maaşı da bu noktada helal etmeye gayret göstermeliyiz ve hem kendimize hem de infak ettiğimiz aile efradına, çoluk çocuğumuza da helal lokma yedirmeye gayret göstermeliyiz." şeklinde kaydetti.

"İşveren ile işçi birbirinin düşmanı değil, yarenidir, arkadaşıdır"

İslam dininin toplumunda iş barışı esaslı olduğunu söyleyen Çiftçi, "İslam toplumunda iş barışı esastır. Hiçbir zaman işveren ile işçi birbirinin düşmanı değildir, birbirinin yarenidir, arkadaşıdır, birbirine destek ve yardımcı olmak durumundadır. Yüce Rabbimiz bu manada Resulullah efendimiz Aleyhisselam işverenlere kesinlikle çalıştırmış olduğunuz işçinizin, emekçinizin, yanınızda çalışan memurun vakti zamanı geldiğinde, aylığı maaşı geldiğinde alın teri kurumadan ücretini veriniz diye tavsiyeleri vardır. Allah Teâlâ müminlerden ne yaparlarsa hangi işi yaparlarsa en güzel şekilde yapmayı bize emretmiş ve bunu bizden istemiştir. Hem ticaret erbabı olsun hem işveren olsun hem iş ve hizmet üreten işçi kesimi olsun kesinlikle bu grupların bütün hareketleri, davranışları kesinlikle adalet, sıdk ve dürüstlük üzerine bina edilmelidir. Resulullah Efendimiz Aleyhisselam buyuruyor, 'Bizi aldatan bizden değildir.' Bu çok tehlikeli bir durumdur. Mü'min dürüsttür, hiçbir zaman aldatan değildir. Yüce Rabbim (Celle Celaluhu) bizlere işçiler olarak işimizi sağlam yapan işveren olarak işçilerimizin emeğinin karşılığını, maaşlarını, emeklerinin karşılığını hakkıyla veren salih ve Mü'min kullarından eylesin." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir