• DOLAR 32.574
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2460.99
  • ...
Bakan Ergün işbirliği toplantısında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAYSERİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye atmosferden çıkıyor. Atmosferden çıkarken de büyük bir enerji harcanır. Bazen ateş topuna döner. Ama Türkiye"nin demokrasisi, ekonomisi, toplumsal yapısı bütün bu süreci aşmaya muktedir bir yapıdır" dedi.

 

Ergün, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1980'li yıllardan önce basma kumaş, toplu iğne ithal ettiğini ve ülkede ağırlıklı olarak ithal ikamesi bir sistem olduğunu söyledi. Ancak bu durumun Turgut Özal ile birlikte değiştiğini ifade eden Ergün, Türkiye'nin artık sıçrama yapması gerektiğini vurguladı.

 

Sıçrama yapmanın kolay olmadığını, bunun için zihniyetin değiştirilmesi, bazı meselelerin kenarı konulması, her şeye takılmamak ve ağırlıkların atılması gerektiğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti.

 

"Türkiye son 10 yılda bir sıçrama yaptı. Milli gelirini 3 bin 500 dolardan 10 bin dolara, ihracatını 36 milyar dolardan 250 milyar dolara, teknolojisini, demokrasisini orta seviyeye getirdi. Ama bunu yaparken çok zorluklar oldu. Ben şuna benzetiyorum. Bu uzaya atılan füzeler en büyük zorluğu yer çekiminden kurtulurken yaşarlar. En büyük enerji orada harcanır. Kıyamet kopar orada. Yer çekiminden kurtulmak o kadar kolay değil. Türkiye de bu son 10 yılda çok büyük enerji harcadı aslında. Daha ileri gidebilirdi. Ama enerjisinin önemli bir bölümünü yer çekiminden kurtulmak için harcadı. 2003-2004 yılları Türkiye'nin darbe teşebbüslerini atlattığı yıllardır. 2005-2006 yılları cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle ağır baskılar altında kaldığı, parlamentonun, kamuoyunun 'darbe yaparız ha' tehditleriyle karşı karşıya kaldığı bir dönemdir. 2007 yılı provokasyonlar dönemidir. 2008 yılı 'kapatırız' tehditleriyle geçirildi. Bunlar bir ülkenin üzerinde az ağırlıklar, az yükler değildir. Türkiye bu yüklerle orta düzeye gelmiştir."

 

Bu sorunların hepsinin geride kaldığını Türkiye'nin yoluna devam ettiğini anlatan Ergün, "Ama ikinci zorluğun yaşandığı bir yer daha vardır. O da atmosferden çıkarken. Atmosferden çıktığınız zaman karşınıza çıkacak manzara şudur. Daha az enerjiyle daha hızlı yol almanız mümkündür. Orada öyle bir imkan var. Türkiye atmosferden çıkıyor. Atmosferden çıkarken de büyük bir enerji harcanır. Bazen ateş topuna döner. Ama Türkiye'nin demokrasisi ekonomisi toplumsal yapısı bütün bu süreci aşmaya muktedir bir yapıdır. Çünkü bu günlere sağlam bir temel oluşturularak gelinmiştir" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin şimdi üzerindeki yeni yükleri attığını ifade eden Ergün, uzun yıllardır çözülemeyen, 30 yıldır ülke üzerinde duran terör meselesinin çözüldüğünü, entegrasyonu tamamlanmamış kesimlerin entegrasyonunu tamamlayacak mekanizmaların kurulduğunu, yeni demokratikleşme hamlesi, yeni bir teknolojik sıçrama yapıldığını ve gelir düzeyinde artış olduğunu vurguladı.

 

Bu durumun zorlukları olduğunu anlatan Ergün, "Atmosferden çıkarken kolay olmuyor. Ama Türkiye, siyasetiyle, ekonomisiyle, toplumsal yapısıyla, kurumlarıyla, makro ekonomik dengeleriyle, uluslararası ilişkileriyle sağlam bir yapı oluşturmuş bu süreçlerin hepsinden çıkıp yoluna emin adımlarla devam edebilecek bir ülkedir. Türkiye fert başına milli gelir düzeyini 25 bin dolara, teknolojisini yüksek seviyeye, ihracatını 500 milyar dolara çıkardığı zaman çok daha az enerjiyle çok daha büyük mesafeleri kat edebilecektir. Türkiye'de bunu yapmaya çalışıyoruz. Üniversite sanayi iş birliğiyle yapmaya çalıştığımız budur" diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir