• DOLAR 34.352
  • EURO 37.437
  • ALTIN 3021.768
  • ...
Emekli Hâkim Çiçek, gayrimenkullerde artan dolandırıcılığa karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son zamanlarda gayrimenkul sektöründe dolandırıcılıkların atmasıyla bir gayrimenkul birden fazla kişiye satılabiliyor.

Dikkat edilecek hususlar, alınması gereken tedbirler ve yasalardaki boşlukları İLKHA muhabirlerine değerlendiren Emekli Hâkim ve Savcı Nusret Çiçek, önemli önerilerde bulundu.

“Tapu dairelerinde kamera sistemi iyi çalışmıyor”

Gayrimenkullerde artan dolandırıcılığın sebebini tapu dairelerindeki düzensiz çalışmalara bağlayan Çiçek, “Öteden beri bu gayrimenkul yolsuzluğu yapılır, yapılıyor. Bu nereden kaynaklanıyor? Tapu idaresinin düzenli bir şekilde çalışmamasından. Diyelim ki eskiden internet yoktu. Birbirinden haberi olmuyordu. Ama şimdi öyle değil. Şimdi internet var. Satış yapıldığı zaman mal sahibine en azından bir mesaj çekilebilir. Nasıl mı? Bankadan para çektiği zaman veya senin isminle para çekildiğinde mesaj geliyor sana diyor ki 'filan tarihte hesabınızdan şu kadar para çekildi.' Aynen bunun gibi yapılması gerekir. Bu zor değil kolay bir işlemdir. Bunu yapmaları lazım ve görüntü kaydının da olması lazım. Tapu dairelerinde bu kamera sistemi iyi çalışmıyor. Biz yargılamalarda istediğimiz zaman alamıyorduk. 'Bozuktur, bilmem ne' deniliyordu. Bunun merkezi bir sistemle kamerayı iyi çalıştırmak lazım. Kim girdi, kim çıktı, işlem yapanlar. Bir şey olsa bile anında hemen yakalanır. Bu internet çağında bakıyorsun ki ekranlarda adam 'ben dolandırıldım, evime geldim baktım ki bir başkası orada oturuyor' diyor. Bu ayıp bir şey. Bu devletin ayıbı. Bunu dediğim gibi teknik usullerle gayet rahat halleder.” dedi.

 

“İhbar gelir gelmez bütün şeyler, teknik kaynaklar hemen harekete geçmesi lazım”

Böyle bir durumda vatandaşın yapması gerekenlerle ilgili de uyaran Çiçek, “Şimdi uygulanmıyor. Geldik, baktık ki evimizde başkası oturuyor. Hemen şikâyet edip savcılığa bildirmemiz lazım. Aynı şekilde şimdi yargı reformu da çok önemli. Savcılık da bunu çok süratli bir şekilde takip edip sonuçlandırmalıdır. O ihbar gelir gelmez bütün şeyler, teknik kaynaklar hemen harekete geçmesi lazım. İnternette 2 dakikada halledilir. Yapanlar, sahte belge düzenledikleri için cezalanırlar. O yapılan işlem iptal edilir. Tapularda da sıkıntı var. Bazı memurlar dışarıdakiler ile bir oluyorlar ve anlaşıyorlar, bu sahte işlemleri yapıyorlar. İşte bunun için bu mesaj sistemi çok önemli. Anında mal sahibine mesaj gitmesi lazım. İkincisi kamera sistemi. Bozuldu falan olmaması gerekir. Bunu artık kontrol etmek gerekiyor ve kameralar da mutlaka bir merkeze aynı görüntüleri sadece oradaki banttan filan değil, Tapu Genel Müdürlüğüne, Emniyet Genel Müdürlüğüne o görüntüleri geçmesi lazım. Eğer hala yapılıyorsa bu devletin ihlalidir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir