• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
Yörükler yaylalardan geri dönüş için hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mersin’in Tarsus İlçesi Pirömerli Mahallesinde ikamet eden Mehmet Toros, hayvanlarından daha iyi verim elde edebilmek için dağlarda yılın 5 ayını göçebe şeklinde yaşayarak hayatını sürdürüyor.

Yaylada kaldığı süre içerisinde yeme içme ihtiyacının yarısını hayvanlarından karşılayan Toros, bazen de bulunduğu yere yakın yerlerden ihtiyacını karşılamak için gidip geliyor.

Bu zamana kadar hayatını bu şekilde devam ettirdiğini söyleyen  Mehmet Toros, yörüklüğün sıkıntı ve zorluklarını anlatarak Toros Dağlarındaki mallarını geri döndürmek için hazırlanıyor.

Yıllardır hayvan işiyle uğraştığını söyleyen Toros, ilkbaharın mayıs aylarında Toros Dağlarına gidip güz ayları geldiğinde de geri döndüklerini ve 5 ay boyunca yaylalarda kaldıklarını belirtti.

"Hayvanları yaylaya çıkarmamızın amacı onları rahatlatmak"

Mehmet Toros

Toros, "Hayvanları rahatlatmak için yaylaya çıkarıyoruz. Süt ve peynir açısından daha fazla verim aldığımız için yaylaları tercih ediyoruz. Yaylalarda otlak alan konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Daha öncesi muhtarlardan yer tutuluyordu. Şimdi öyle bir sıkıntı çekmiyoruz. Mera olunca sıkıntı olmuyor. Herkesin kendine göre kaydı oluyor zamanı geldiğinde meralarımıza gidiyoruz, bitince de evimize dönüyoruz." şeklinde konuştu

"Kış aylarımız genelde sıkıntılı geçiyor"

Kışın yaşanan zorluklardan bahseden Toros, "Kış aylarında hayvan otlatmak çok zor oluyor. Yağmur ve çamurun altında sıkıntı çekiyoruz. Ve kurtlar da son zamanlarda çok fazla oldukları için malımızı rahat otlatamıyoruz. Kurtlarda yörüklerin başına bela oldu. Normalde kurt yoktu barınaklardan bırakılan kurtlar yüzünden son 2 yıldır sıkıntı yaşıyoruz. Bunları bu şekilde bırakmamaları lazım. Aynı zamanda hırsızlıkta oluyor." ifadelerini kullandı.

Yaylaya gidiş yolu hazırlıklarından bahseden Toros, "Yaylaya gidiş zamanı geldiğinde mayısın ilk haftalarında buradan çıkıyoruz. Yollarda barınaklıyarak yola devam ediyoruz. Orada 5 aya yakın kaldığımızda aynı hazırlıkları yapıyoruz. Mallarımızı traktöre yüklüyoruz. Eskiden at ve katırlarla giderdik o dönem bitti şimdi traktörlerle gidiyoruz. Yola ağır devam ederek malı yormamak için 3 gece yollarda geçiriyoruz. Kurt sorunu olduğundan dolayı rahat yatamıyoruz." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir