• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Uzun yıllar mısır ekimi yaptıkları tarlalarında bu sene ise pamuk eken Batmanlı çiftçiler, fiyatındaki artış nedeniyle tarlada istedikleri ilacı kullanamadıklarından dolayı pamuk veriminin beklentilerinin altında olduğunu belirtti.

 

Yetkililerin talepleri doğrultusunda pamuk ekimine yöneldiklerini ancak girdi maliyetlerindeki artışın kendilerini zarara uğrattığını vurgulayan çiftçiler, gübre ve akaryakıtta kendilerine destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Nisan ayında ekimini yaptıkları pamuğun hasadına başladıklarını belirten çiftçi Mehmet Şerif Çetin, İLKHA muhabirine, daha önce tarlalarında mısır ektiklerini söyledi.

Mehmet Şerif Çetin

Mısırın masrafının çok olmasından dolayı pamuğa yöneldiklerini ifade eden Çetin, pamuk fiyatının geçen seneye göre beklentinin altında olduğunu kaydetti.

Geçen sene pamuğun kilo fiyatının 25-26 liraya kadar çıktığını anımsatan Çetin, şu anda ise bu fiyatın 16-17 liraya kadar gerilediğini aktardı.

"Gerekli olan ilacı kullanamadığımızdan beklediğimiz verimi alamayabiliriz"

Bu fiyatın çok az olduğunu dile getiren Çetin, "Çünkü giderlerimiz çok fazladır. Burası 100 dönümlük bir tarladır. Geçen sene pamuğumuz iyiydi ve iyi fiyata da sattık. Ama bu sene masraf çok olduğu için pamuk fiyatı düşüktür. 100 dönümde yaklaşık 50 tona yakın bir pamuk beklentimiz var. İlaç fiyatlarının yüksek olmasından dolayı gerekli olan ilacı kullanamadığımızdan beklediğimiz verimi alamayabiliriz. Yetkililer çiftçileri pamuk ekmeye yönlendiriyor ve bizler de pamuk ekiyoruz. Bizlere gübre ve mazotta indirim yapmalarını istiyoruz." dedi.

Nevzat Yılgın

"Çiftçi zararda"

Beklentilerinin karşılığını alamamaktan yakınan bir diğer çiftçi Nevzat Yılgın, "Mesleğimiz çiftçiliktir ve bu sene de pamuk ektik. Daha önce mısır ekiyorduk, sonra da pamuk ekmeye geçtik. Pamuğu nisan ayında ektik ve şimdiye kadar uğraşıyoruz. Pamuğun dönüm başı verimi 350 ila 400 kiloyu ancak bulur. Biz gübre, ilaç, mazot, suyunu ve işçiliği hesapladığımızda çiftçi bu şekilde zarardadır." diye konuştu.

"Derdimiz mazot ve gübre fiyatlarının düşmesidir"

Girdi maliyetlerinin düşmemesi halinde mağduriyetlerinin devam edeceğini vurgulayan Yılgın, şöyle devam etti:

"Mısır gübre çok istediği için pamuğa geçmiştik. Pamuk ektik ama bu sefer de fiyatlar düşük. Devlet pamuğun kilosuna 21 lira vermiş ama kimse 21 liraya almıyor. Geçen sene 8 liradan 12 liraya çıktı ve memnunduk ama bu sene artan maliyetler yüzünden bu fiyat bizi kurtarmıyor. Bizim derdimiz mazot ve gübre fiyatlarının düşmesidir. Girdi fiyatları düşmediği sürece ürün fiyatı ne kadar yükselse de sorunlarımız devam edecektir."(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız