• DOLAR 32.717
  • EURO 35.473
  • ALTIN 2505.662
  • ...
Tarihte bugün: 10 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

680: Emevi Sultanı Yezid’in zulüm dolu saltanatına karşı kıyam eden Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin torunu Hazreti Hüseyin radiyallahu anh, Irak’ın Kerbela denilen bölgesinde Yezid’in gönderdiği Şimr komutasındaki ordu tarafından yaklaşık 70 taraftarı ve Ehl-i Beyt mensubu ile beraber hunharca şehid edildi. Hicri takvime göre 10 Muharrem olan şehadet günü tüm Müslümanlar tarafından bir matem günü ve zulme karşı kıyam etme günü olarak anılır. İslam tarihinin tartışmasız bu en acı olayı Müslümanların belleğine bir daha silinmemecesine kazınmış Hz. Hüseyin Efendimiz radiyallahu anh ise tüm İslam Ümmeti’ne bir yiğitlik destanı ve zulme, despotluğa ve diktatörlüğe karşı direniş ve başkaldırının sembolü olmuştur. (Kerbela hadisesi yaşandı)

 

1780: Orta Amerika’nın gizemli otantik adaları Karayipler’de meydana gelen kasırgada yaklaşık 20 bin kişi öldü. (Karayipler’de

Kasırgada: 20 bin ölü)

 

1913: Orta Amerika’nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alan ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’u birbirine bağlayan su yolu, Panama Kanalı açıldı. (Panama Kanalı açıldı)

 

1914: İngiliz donanmasından kaçan iki Alman zırhlısı Türkiye’ye sığındı. İki zırhlı daha sonra “Yavuz” ve “Midilli” adlarını aldı. Osmanlı’da darbeyle iktidarı ele alan İttihat ve Terakki Partisi, bu gemileri kabul etmekle Osmanlı’yı Almanya safında, neredeyse bütün Avrupa devletlerine karşı Birinci Dünya Savaşı’na sokma marifetini göstermiştir. Nitekim savaş sonunda Osmanlı İmparatorluğu yıkılmıştır. (iki Alman zırhlısı Türkiye’ye sığındı)

 

1920: Birinci Dünya Savaşı sonunda mağlup olan Osmanlı neredeyse tamamen işgal edildi ve şartları bir hayli ağır olan Sevr Anlaşması İtilaf Devletleri’nce tek taraflı olarak ilan edildi. Osmanlı Hükümeti bu anlaşmayı imzalamak üzere temsilci göndermişse de Meclis feshedildiği için onaydan geçmeyerek resmiyet kazanmamıştır. (Sevr Anlaşması ilan edildi)

 

1976: Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin hukuki varlığı resmen sona erdi. 12 Eylül Darbesi’nden sonra Sıkıyönetim Mahkemeleri kurulacak ve daha sonra da bunlar Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne dönüştürülecektir. (DGM’lerin hukuki varlığı resmen sona erdi)

 

2014: PKK’liler tarafından Diyarbakır’da mütedeyyin kişi ve kurumlara yapılan saldırılarda, ağır yaralanan Cumali Güneş, tedavi gördüğü hastanede şehid oldu. (Cumali Güneş şehid oldu)

 

2014: Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Sepme Köyü’nde PKK’liler, mütedeyyin kimliği ile bilinen Hüda Par üyesi Cengiz Tiryaki’nin evini uzun namlulu silahlarla taradı. Saldırıda Cengiz Tiryaki ağır yaralandı. Malatya Araştırma Hastanesi’nde 10 gün tedavi gören Cengiz Tiryaki, şehid oldu. (Cengiz Tiryaki’ye saldırı)

 

2015: Ankara’da, tren garının bulunduğu bölgede iki patlama meydana geldi; 102 kişi hayatını kaybetti, 3 günlük yas ilan edildi. (Ankara’da bombalı saldırı)

 

2016: FETÖ kumpasıyla yıllardır mağdur edilen Elâzığ İhya-Der dosyası beraat kararı ile neticelendi. Daha önce Yargıtay 16’ncı Ceza Mahkemesi’nin beraat istemli olarak bozduğu Elâzığ İhya-Der dosyası hakkında Elâzığ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi. (Elâzığ İhya-Der dosyası beraat kararı ile neticelendi)

 

2019: Tunus'ta, liderliğini Raşid el-Gannuşi'nin yaptığı Nahda Hareketi, oyların yüzde 17,5'ini alarak seçimin galibi oldu. (Nahda Hareketi Tunus'ta seçimin galibi)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir