• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Palamudu alın, dondurucuda saklayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen yıllarda palamut avında aksaklıklar gözlenmişti. Balıkçılar palamut avlamayınca vatandaşın sofrasına da bu lezzet gelememişti.

İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Metin Akçay, bu sezonda çok yoğun bir palamutla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, geçen yıla göre 10 kata varan artış yaşandığını kaydetti.

Palamut avı 10 kat arttı
Yeni balık avı sezonunda palamut bolluğunda geçen yıla göre 10 kata varan artış yaşanıyor, lüfer ve hamside de bu ayın sonundan itibaren bereket bekleniyor.

"Palamut göç balığı"
Palamudun bir göç balığı olduğunu aktaran Akçay, "Bizim avladığımız balıkların yüzde 80'i göç balığı. Palamut da bunlardan bir tanesi. Palamut normalde Karadeniz'den başlar, Akdeniz'e açılır ve okyanuslara kadar gider. Her yıl aynı şekilde geri de dönmez. Bu yıl dönüş dönemine denk geldiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

"Yüksek enflasyona rağmen, fiyatlar geçen sene ile aynı"
Akçay, şu anda palamut fiyatlarının geçen yıl ile hemen hemen aynı olduğunu belirterek, "1-1,2 kilogram gelen palamutlar 40-50 lira, 500-600 gram gelenler ise 20-30 lira arasında satılıyor. Giderlerimiz artmasına rağmen geçen yıl ile aynı fiyatlar var. Kırmızı eti ve tavuk etini düşündüğümüzde balık çok uygun kalıyor." dedi.

"Hamsi ve lüferde de bolluk bekliyoruz"
Metin Akçay, şu anda en çok palamut çıktığını, Marmara Denizi'nde yoğun ve bol hamsi bulunduğunu ancak henüz istenilen büyüklüğe gelmediğini söyledi.

Lüfer balığının ekim sonu gibi çıkmasını beklediklerini aktaran Akçay, "Lüferin daha 15-20 gün vakti var. Hamsinin de hemen hemen o civarda... Bu ay sonu ve kasım gibi palamuttaki gibi hamsi ve lüferde de bolluk bekliyoruz. Bollukla birlikte bu iki balıkta da fiyatlar geriye gelecektir." dedi.

"Palamut alın dondurucuda saklayın"
Palamudun fiyat açısından da avantajlı olduğuna işaret eden Kartal, "Ekonomik şartlara göre palamudun fiyatı uygun. Tüketicilere palamut alıp dolaplarının dondurucu kısmında saklamalarını ve kışın tüketmelerini öneriyorum. Çünkü palamut dolapta 2-3 ay beklemeye uygun bir balık türü." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir