• DOLAR 34.387
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.417
  • ...
Tüm Kamu Şefleri Dayanışma Grubundan basın açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ankara Ulus Meydanında, Tüm Kamu Şefleri Dayanışma Grubu tarafından düzenlenen basın açıklaması Türkiye genelindeki kamu şeflerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

1 Nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yöneticiliği sabit olan kamudaki şefler 3600 ek gösterge verilmeyen tek yöneticiler olduğu belirtilen açıklamada, hakları olan 3600 ek göstergenin kendilerine de verilmesini talep ettiler.

Basın açıklaması Tüm Kamu Şefleri Dayanışma Grup Sözcüsü Aytekin Kılıçarslan tarafından okundu.

Kanunun yasa haline gelmesi hakkında bilgi veren Kılıçarslan, “Bilindiği üzere; Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülerek yasalaşan ‘Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri aşamasında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli 1 sayılı cetvelin ‘h’ ve ‘ı’ bentleri, sunulan önerge ile değiştirilerek bu cetvelde yer alan bütün meslek gruplarının ek göstergeleri 3600’e yükseltilmiştir. Kanun TBMM Genel Kurulunda bu şekilde yasalaşmıştır. Yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanlığı 1 numaralı kararnamesinde ve kamu kurumlarının görevde yükselme yönetmeliklerinde, yönetim hizmetleri grubunda yer alan kamu şefleri 2800 ek göstergede bırakılmış, kamuda hiyerarşik yapı yok sayılmış, çalışma barışı zarar görmüş ve kamu şefleri açısından mağduriyet oluşmuştur.” dedi.

Devamında Kılıçarslan, şunları aktardı:

Tüm Kamu Şefleri Dayanışma Grup Sözcüsü Aytekin Kılıçarslan

“Kamuda Yönetim Hizmetleri grubunun vazgeçilemez bir parçası olan kamu şefleri, 666 sayılı KHK düzenlemesinde olduğu gibi, 3600 Ek Gösterge düzenlemesinde de mağdur edilmiştir. Yönetim hizmetleri grubunda yer alan diğer meslek grupları, hatta yönetim hizmetleri grubunda olmayan farklı meslek grupları ile arasında bir ücret adaletsizliği oluşmuştur. TBMM’de düzenlenecek bir torba yasa ile veya 7417 Sayılı Kanunun 2. Maddesinin (b) bendinin son paragrafında yer alan ‘Birinci fıkradaki oranları, ayrı ayrı veya birlikte üç katına kadar artırmaya, yukarıdaki ek gösterge gruplarını değiştirmeye ve personel kanunlarında yer alan ek göstergelerin artırılması halinde gruplardaki ek göstergeleri yeniden düzenlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.’ ifadeleri göz önünde bulundurularak Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından düzenlenecek kararname ile kamu şeflerinin mağduriyeti giderilebilecektir.”

“Eşit işe eşit ücret düzenlemesi beklentileri karşılamamış, aksine mağduriyetler oluşturmuştur”

2011 yılında eşit işe eşit ücret kapsamında çıkarılan 666 sayılı KHK’nın, kamuda aynı meslek grubunda farklı bakanlıklarda görev yapan kamu şefleri arasında ücret adaletsizliğine sebep olduğunu dile getiren Kılıçarslan, “Üzülerek ifade etmeliyiz ki; yapılan eşit işe eşit ücret düzenlemesi beklentileri karşılamamış, aksine mağduriyetler oluşturmuştur. Ücret dengesinin sağlanabilmesi ve gerçek anlamda eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilebilmesi için bütün kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan şeflerin istisnasız olarak; ‘Özel Hizmet Tazminatı’ oranının 120, ek ödeme oranının 138, hizmet sınıfı tazminat oranının 10 olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı 1 numaralı kararnamesinde ve bakanlıklar tarafından düzenlenen görevde yükselme yönetmeliklerinde yönetici olan şefler, maalesef uygulamada kurumların hiyerarşik yapısında yönetici olarak kabul görmemektedir. Sorunun temeli; çalıştığı kurumda görev yapan diğer üst yöneticiler tarafından şeflerin, kurumların işleyişinde hiyerarşik yapıdaki konumunun görmezden gelinmesi ve uygulamada bu meslek grubuna ‘siz yönetici değilsiniz, siz de şubede çalışan diğer memurlar gibi sıradan bir meslek grubusunuz’ şeklinde yanlış bir tutum sergilenmesidir.” ifadelerini kullandı.

Bütün sorunların çözüm kaynağı kararname ve yönetmeliklerin şeflere verdiği yöneticilik sıfatının kabul edilmesi ve kurumların hiyerarşik işleyişinde şeflerin mesleki itibarının kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Kılıçarslan, “Basın açıklamamızda, kamu şeflerinin sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler kamuoyu ile paylaşılmış olup sunulan çözüm önerileri yetkili makamlar tarafından dikkate alınarak uygulamaya konulduğunda, çalıştığı birimin/şubenin bütün işleyişi ve sorumluluğu üstüne yüklenen ancak kurumların hiyerarşik işleyişinde yöneticiliği kabul görmeyen kamu şeflerinin, farklı bakanlıklardaki meslektaşları ile aralarındaki ücret dengesizliği ortadan kalkmış, diğer meslek grupları ile arasındaki 3600 ek göstergeden kaynaklanan mağduriyetleri giderilmiş, hiyerarşik yapı bozulmamış ve çalışma barışı sağlanmış olacaktır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir