• DOLAR 32.553
  • EURO 35.222
  • ALTIN 2472.262
  • ...
Muş çiftçisi şeker pancarı yerine silajlık mısır üretimine yöneliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Muşlu şeker pancarı üreticileri, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçilerin alternatif ürünlere yöneldiğini, taban fiyatından da memnun olmadıklarını belirtiyorlar.

Hasadın başlamasıyla birlikte Çağlayan, tarlalarda çiftçileri ziyaret ederek, taleplerini dinledi. Çiftçinin girdi maliyetlerinden yakındığını dile getiren Çağlayan, böyle devam etmesi halinde kent ekonomisinin bel kemiği olan şeker üretimin sekteye uğrayabileceğini söyledi.

Şeker pancarı hasadı başladı

Çağlayan, “Evet şu an araziye çiftçilerimizi ziyarete geldik. 2022 dönemi pancarı hasadı başladı. Muş'ta 1982’de fabrikanın kurulmasıyla birlikte şeker pancarı ekimi yapılmaktadır. Daha önce bulunduğumuz köyde 6 bin dönüm şeker pancarı ekimi yapılırken, şu anda arazide tek tek tarlaya rastlayabiliyoruz. Bunun nedenlerinden bir tanesi de şeker pancarı taban fiyatının düşük, girdi maliyetinin yüksek olmasıdır.” dedi.

Alternatif ürün silajlık mısır

Hem kent hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sunan şeker pancarı üretimine alternatif olarak çiftçinin silajlık mısır üretimine yöneldiğinin altını çizen Çağlayan, “Çiftçi şeker pancarı yerine şu anda daha çok silajlık mısır ekimine başladı. Bu şekilde gittiği takdirde şeker fabrikasının devamlılığı noktasında bir sıkıntı yaşanacak. Şeker fabrikası belki bu işi durdurmak zorunda kalacak. Çiftçi tamamıyla şeker pancarı üretimini bırakmak zorunda kalacak. Muş şeker pancarı üretimi yapan bir il. Bu da ülke ekonomisine çok ciddi anlamda katkısı olan bir ürün. Buradan yetkililerden talebimiz hem girdi fiyatlarının azaltılması hem de şeker pancarına verilecek olan taban fiyatın yükselmesi. Takip ettiğimiz kadarıyla şu anda şeker pancarı alımını yapan şirket, yeniden teşvik için elinden gelen çabayı gösteriyor. Fakat girdiği fiyatlarının yüksek olması bu işin devamlılığı önünde engel oluşturuyor.” diye konuştu.

Devlet desteği artırılmalı

Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Çağlayan, şunları kaydetti:

“Hem şeker pancarının devamlılığı hem de çiftimiz başka alternatif ürüne yönelmeden çözüm bulunmalı. Çünkü buranın genel geçim kaynağı şeker pancarı olduğu için çiftçimiz bu işi iyi biliyor, bilinçli bir çiftçilik yapıyor. Hem ülke ekonomisinin daha fazla zarar görmemesi hem de Muş'umuzun temel ekonomisinde bel kemiği olan şeker fabrikamızın devamlılığı için devlet yetkililerinin şeker pancarı üreticimize gereken desteği vermesini bekliyoruz.”

Girdi maliyetleri çiftçiyi zor durumda bırakıyor

Şeker pancarı üreticilerinden Medeni Güler ise taleplerini dinlemek için kendilerine yapılan ziyaretten dolayı Çağlayan ve ekibine teşekkür ederek, “Henüz yeni başlamamıza rağmen bu yılki hasadı normal görüyoruz. Dönüm başı verimin 7-8 tonun altına düşmeyeceğini düşünüyoruz. Girdi maliyetleri yüksek olduğu için çiftçiler artık silajlık mısıra döndü. Gübre fiyatları da yüksek olunca fazla ekemedik. Şeker pancarında pazar sıkıntımız yok. Taban fiyatları düşük. Şeker şirketi bu konuda bir şeyler yapması lazım, bunu şirketten bekliyoruz. Çiftçiye verilen desteği yeterli görmüyoruz. Dönüm başı verilen destek, bir depo mazotumuzu karşılamıyor.” ifadesini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir