• DOLAR 32.723
  • EURO 35.232
  • ALTIN 2441.713
  • ...
8 Ekim, Tarihte bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

  415: 20 Haziran 404’te yanan Ayasofya, yeniden inşa edildi. Ayasofa 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise anlaşılmaz bir şekilde müzeye çevrilmiş, batı dünyası ve Türkiye’deki azınlıklar da cami olacağına müze olarak kalmasına alkış tutmuşlardır. Ayasofya 24 Temmuz 2020 tarihinde 86 yılllık esaretin ardından cami olarak yeniden ibadete açıldı. (Ayasofya, yeniden inşa edildi)

1912: Osmanlı İmparatorluğu’nun, Balkanlardaki dört devlete karşı mücadele ettiği Balkan Savaşı başladı. 29 Eylül 1913’e kadar süren çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı’nın Balkanlar’da hızlanan faaliyetleridir. (Balkan Savaşı başladı)

1918: İttihat ve Terakki Partisi iktidardan uzaklaştırıldı. Aslında İttihatçılar iktidardan uzaklaştırılmamış, baştanbaşa işgal edilen Osmanlı’da hiç kimsenin iktidarı kalmamıştı. Tehlikeyi gören İttihatçıların elebaşları; Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa başta olmak üzere kaçmışlar ve ülkeyi içine soktukları bataklıkla baş başa bırakmışlardı. (İttihat ve Terakki Partisi iktidardan uzaklaştırıldı)

1925: Yahudi ve Ermeni ruhani başkanları, Lozan Antlaşması’nın “Azınlıkların Korunması” ile ilgili hükümlerinin tanıdığı haklardan vazgeçerek, Türkiye toplumu içinde yaşamak istediklerini açıkladılar. Zira ülke, dindaşları Avrupa’nın kanunlarıyla yönetilmeye başlanmış ve Müslümanlara tanınmayan dini haklar kendilerine verilmişti. Yani ortada Türkiye’yi terk etmelerini gerektirecek bir durum yoktu. Ama aynı dönemde Müslümanların dini vecibelerini yerine getirmelerine izin verilmiyordu. Uygulamalardan anlaşıldığı gibi cumhuriyet kadroları din düşmanı değillerdi. Ama İslam’a düşman olduklarına şüphe yoktu. (Yahudi ve Ermeni azınlıklardan Türkiye kararı)

1958: Pakistan’da Eyüp Han darbeyle iktidarı ele geçirdi. Son yüzyılda onlarca İslam devletçikleri kâğıt üzerinde bağımsızlıklarını kazanmış, ama yönetimleri darbe ve iç çekişmelerle sürekli Batı ve ABD güdümünde kalmıştır. (Pakistan’da darbe)

1990: Mescid-i Aksa’yı yıkarak yerine Süleyman Mabedi yapmak isteyen yahudilerle Filistinli müslümanlar arasında çıkan çatışmada, siyonistlerin açtığı ateş sonucu 30 Filistinli şehid oldu, 800 kişi de yaralandı. ABD destekli siyonistlerin katliamlarının ardı arkası kesilmeyecek ve İslam Ümmeti buna seyirci kalmaya devam edecekti.( 30 Filistinli müslüman şehid edildi)

2005: Pakistan’ın Keşmir eyaleti 7,6 büyüklüğünde deprem ile adeta yerle bir oldu. Pakistan tarihinin en büyük ve en yıkıcı depremlerinden biri olan Keşmir Depremi’nde yaklaşık 75 bin kişi hayatını kaybetti, 106 bin kişi yaralandı. (Keşmir’de 7,6 büyüklüğünde deprem)

2013: Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak “öğrenci andı” başlıklı 12’inci maddeyi yürürlükten kaldırdı. Yönetmelik resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi gazetede yayınlanan açıklamaya göre “öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca öğrenci andını söylerler” ifadesi yürürlükten kaldırıldı. (“Öğrenci andı” yürürlükten kaldırdı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir