• DOLAR 32.689
  • EURO 35.422
  • ALTIN 2488.966
  • ...
IBIA EXPO fuarı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Türkiye’nin yatak kompanentleri ve teknolojileri konusunda ilk olmasının yanı sıra, uluslararası düzeyde de Avrasya’nın en büyüğü olma özelliğini taşıyan fuar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla yapıldı.

 "IBIA EXPO 2022" Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışında konuşan Bakan Varank, Türkiye'nin Doğu'nun Avrupa'ya, Batı'nın Asya'ya, dünyanın da Afrika'ya açılan kapısı ve dünyanın merkezi konumunda olduğunu vurguladı.

Varank, "Ülkemiz öyle stratejik bir konuma sahip ki, dünyanın önemli pazarlarına görece yakınlık gibi çok değerli bir avantaja sahibiz. Biz, bu avantajımızı ürünlerin vitrini dediğimiz fuarlar aracılığıyla ekonomik kazanımlara dönüştürebiliriz. Bu manada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak fuarları ziyadesiyle önemsiyoruz." diye konuştu. 

4 gün sürecek

Fuarın, yatak kompanentleri ve teknolojileri konusundaki Türkiye’nin ilk fuarı olduğunu belirten Varank, "Bu yıl ilk defa düzenlenmesine rağmen sektöründe Avrasya'nın en büyük, dünyanın 2. büyük fuarı konumunda. 4 gün sürecek fuar bundan sonra sektörün en önemli buluşma noktalarından bir tanesi olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Hibrit fuar önerisi

Varank, "Hem fuar merkezinde fiziki olarak hem de yurt içi ve yurt dışından gelemeyen iş insanları için sanal ortamda hibrit şekilde bu fuarları gerçekleştirebiliriz. Pandemide bunu yaptık. Pandemide fuarları böyle düzenledik. Yine yapabiliriz. Katılımcı sayısını da arttıracak bir iş olur. Ben bu noktada önerimi de sizlere yapmış olayım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yıldızının her geçen gün parladığına dikkati çeken Varank, "Türkiye bir üretim merkezi olarak her geçen gün parlıyor. İşte aynı anda 2-3 fuarı yapmak mecburiyetinde kalıyoruz. Sosyal medya hesaplarından ben zaman zaman uydu fotoğrafları paylaşıyorum. OSB'den son 20 senede lebalep dolmuş durumda. 20 yıl önce organize sanayi bölgelerinde doğru düzgün yatırım yokken bugün OSB'lerde yatırım yapacak yer bulamıyorsunuz." şeklinde konuştu.

40 milyar dolarlık pazar potansiyeli

Varank, 2002'de 290 milyon dolar olan ihracatın bugün yaklaşık 7 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydederek, "Sektörün alt başlığı olan yatak üretimi, yan sanayi ve teknolojilerinde dünyada 40 milyar dolarlık bir pazar potansiyeli var. Görünen köy kılavuz istemez. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yatak sektörünü, yatak yan sanayi ve teknolojilerini domine etmesi işten bile değil." dedi.

AR-GE yatırımları

"Eğer biz 40 milyar dolarlık sektörden aslan payını almak istiyorsak Ar-Ge yatırımlarını da arttırmamız, bu alanlara da yatırım yapmamız gerekiyor" diyen Varank, "Dünyadaki eğilimleri çok daha iyi takip etmemiz gerekiyor. Bugün kahve makinelerinden süpürgelere kadar her ürün akıllı olmaya başladı. Bu manada yapay zekayı, dijital teknolojileri, yataklara da entegre etmek ya da başka yeniliklere imza atmak sektörün geleceği açısından çok önemli ve değerli. Doğru adımlarla ilerlersek emin olun kısa zamanda sektörü dünyada bir numara yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

 Varank, "Özellikle AR-GE tasarım merkezi kurma, buralara yatırım yapma niyetinde olan firmalarımıza ve bu alanlarda kendini geliştirip, ihracata yönelik çalışmalar yapmak isteyen firmalarımıza Bakanlığımızın kapıları ardına kadar açık. Elimizden ne geliyorsa, biz emin olun size destek olmaya devam edeceğiz. Sizin yanınızda durmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı Liderliğinde milli teknoloji hamlesi anlayışıyla üretimi, imalatı, AR-GE'yi baş tacı etmeye de devam edeceğiz. Türkiye üreterek kazanacak. Biz bunun sinyallerini alıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir