• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sosyal Medya Yasası nedir ve amacı nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yasanın hukuki sürecinin Türk Ceza Kanunundaki yerine bahseden Avukat Güvel, sosyal medya aracılığıyla halkı yanıltabilecek bilgiyi paylaşan kişilerin yargılanabileceklerini söyledi.

Dezenformasyon yasasının meclis gündemine getirilmesinin muhtemel olduğunu belirten Güvel, konu hakkında İLKHA muhabirine açıklama yaptı.

İnternet ve sosyal medya yasası hakkında konuşan Güvel, “Son günlerde ülkemizin gündemini çokça meşgul etmekte olan ve hukukçuların, milletvekillerinin, iktidar ve muhalefet kanadından pek çok siyasinin gündemini meşgul etmekte olan konulardan bir tanesi de sosyal medyaya getirilecek olan yasal düzenlemedir. ‘Dezenformasyon Yasası’ adı verilen bir düzenlemenin meclis gündemine getirilmesi muhtemel görünüyor.” sözlerini kullandı.

“Kişiler bir yıl ile 3 yıl arası hapis cezasına çarptırılabilecek”

Yasanın yasal sürecinden bahseden Güvel, “İktidar tarafından meclise sunulacak olan yasa teklifiyle birlikte halkı yanıltıcı bir suçu alenen yaymanın Türk Ceza Kanunu’nda yer alması bekleniliyor. Bu suçla beraber Türk Ceza Kanununda kişiler bir yıl ile 3 yıl arası hapis cezasına çarptırılabilecek. Bu suçun mahiyeti ve nitelikleri, kişiler özellikle sosyal medya aracılığıyla ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu’ adı verilen bir suç sebebiyle asli ceza mahkemelerinde yargılanabilecekler.” dedi.

“Yanlış yönlendirmenin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır”

Avukat Ceyhun Güvel

İnternet haberciliği yasası amacına değinen Güvel, “Bu pek çok hukukçu ve muhalif kanaldaki siyasiler tarafından iktidarın toplumu manipüle etmek ve toplumda muhalif kanadın sesini kısmak amacıyla meclise getirilen bir yasa teklifi olduğu söylenmekte. Bunun avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Avantajları ülkemizin başına gelebilecek deprem, sel vb. doğal afetler ve facialarda toplumu provokatif eylemleri vasıtasıyla özellikle AFAD ve itfaiye gibi ilk yardım ekiplerinin bilerek ve isteyerek provokatif şekilde yanlış yönlendirebilecek kişilerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Güvel, “Fakat iktidar kanadı tarafından, istismar edilebilecek kişiler hakkında açılan ceza davalarıyla tutukluluğa kadar götürebilecek hatta hapis cezasıyla mahkûmiyete çarptırılabilecek derecede neticeler getirilebilecek bir yasal düzenleme olarak da görülmektedir. Önümüzdeki günlerde hukukçular ve siyasiler tarafından çokça tartışılacağı muhtemel görünüyor.” sözlerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir