SOSYAL MEDYA YASASI NEDİR? SOSYAL MEDYA YASASININ İÇERİĞİNDE NELER VAR?SOSYAL MEDYA YASASI MECLİSTEN GEÇTİ Mİ?
AK Parti ve MHP'nin ortaklaşa hazırladığı ve ‘sosyal medya yasası' olarak bilinen 40 maddelik düzenleme TBMM’de. Peki Sosyal medya yasası nedir? Yeni yasanın içeriğini neler oluşturuyor? Sosyal medya yasası meclisten geçti mi? İşte yeniden gündeme gelen sosyal medya yasasının tüm detayları!
TBMM Genel kurulunda yeniden gündeme gelen sosyal medya, basın ve internet haberciliğine ilişkin oluşturulan ‘dezenformasyonla mücadele’ yasasının detayları 1 Ekim itibariyle mecliste tekrar gündeme geldi.
SOSYAL MEDYA YASASI NEDİR?
Sosyal medya yasası, teknolojinin hayatımızın her alanında yerini almasıyla beraber kaynaklanan sorunların önünü alabilmek amacıyla AK PARTİ ve MHP tarafından meclise sunuldu. Bu yasayla beraber sosyal medya alanında birçok sorunun önleminin alınacağı öngörülüyor. Sosyal medya yasa teklifi ile; sahte isim ve hesaplarla yasa dışı içerik oluşturup paylaşma, farklı siyasi düşüncedeki kişilere, herhangi bir alanda rakip olarak gördüklerine, farklı dinlere veya milletlere yönelik küfür, iftira veya hakaret etmek, karalamak ya da itibarsızlaştırmak, nefret ve ayrımcılığa zemin oluşturmayı ortadan kaldırmayı hedefliyor.
SOSYAL MEDYA YASASININ MADDELERİ NELER?
Teklifle; İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda da değişiklik yapılıyor. Bu kapsamda; uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla içeriğin çıkarılması, erişimin engellenmesi kararlarının uygulama mercii noktasındaki tereddütlerin ortadan kaldırılması ve Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin görev ve yetki alanı belirleniyor.
Çocukların, gençlerin ve ailenin internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Birliğe ilave görevler veriliyor. Kişilik haklarının korunmasına yönelik olarak Birliğe yapılan müracaatlara ilişkin yapılacak itirazlarda takip edilecek yargısal denetim usulü hususunda düzenleme yapılıyor.
İnternet ortamında işlenen suça konu yayınların içerik veya yer sağlayıcısının belirlenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı verilebilecek katalog suçlarda, yurt içi-yurt dışı ayrımı kaldırılıyor.
Kanunla düzenlenen sosyal ağ sağlayıcıların yükümlülük ve sorumluluklarına yönelik; muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi, raporlama yükümlülüğünün kapsamının genişletilmesi, çocuklara yönelik uygulamalar konusunda ayrıştırılmış hizmet sunumunun sağlanması, yargı mercilerinin bilgi taleplerine süresinde ve doğrudan cevap verilmesi, kullanıcı haklarının korunması, kamu güvenliğini ve kamu sağlığını etkileyen olağanüstü durumlarda kriz planı oluşturarak etkin önlemler alınması gibi hususlarda Avrupa Birliği’ndeki regülasyonlara ilişkin gelişmeler de göz önünde bulundurularak ilave düzenlemeler yapılıyor.
Sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
SOSYAL MEDYA YASASI MECLİSTEN GEÇTİ Mİ?
Sosyal medya yasası TBMM’de görüşülmeye devam ediyor. Kabul edilen ilk iki maddeye göre ise, ‘yasal zemine kavuşturulmaları için internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin konular, Basın kanununun kapsamına alınarak, radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşların yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli, basın kartı düzenlemesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirilecek.