Koronavirüsün kalbe etkileri gripten daha şiddetli
Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü ile şiddetli bir enfeksiyonun kalbe nasıl zarar verebileceğini ortaya çıkararak, gelecekteki tedavilere kapı araladı.
30 Eylül’de Immunology dergisinde yayınlanan ve küçük bir hasta grubunu içeren bu ön çalışma, virüsün neden olduğu hastalığın, grip hastalarından alınan numunelerde tespit edilmeyen bir şekilde, kalp dokusundaki DNA’ya zarar verdiği tespit edildi.
Baş araştırmacı Dr. Arutha Kulasinghe, çalışmanın yayınlanması ile eş zamanlı olarak üniversitenin internet sitesinde yayınlanan raporda, ekibin hem Kovid-19 hem de influenza ciddi solunum yolu virüsleri olsalar da kalp dokusunu çok farklı şekilde etkilediklerini tespit ettiğini belirtti. Kulasinghe, “2009 grip salgınıyla karşılaştırıldığında, Kovid-19 daha şiddetli ve uzun vadeli kardiyovasküler hastalıklara yol açtı. Ancak buna moleküler düzeyde neyin neden olduğu bilinmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Araştırmacılar çalışma sırasında, Kovid-19 hastalarının kalp dokularında viral partikülleri tespit edemediler, ancak DNA hasarı ve onarımı ile ilişkili doku değişikliklerini tespit ettiler.
Kulasinghe, “DNA hasarı ve onarım mekanizmaları genomik dengesizliğin artmasına neden olur ve diyabet, kanser, ateroskleroz ve nörodejeneratif bozukluklar gibi kronik hastalıklarla ilişkilidir. Dolayısıyla bunun neden Kovid-19 hastalarında meydana geldiğini anlamak son derece önemli” ifadelerini kullandı.
Kovid-19’un kalp üzerindeki etkisiyle ilgili veriler, atan kalpten biyopsi örnekleri alınması mümkün olmadığı için kan testleri ve fizyolojik ölçümlerle sınırlıydı.
Bu çalışmada, Brezilya’dan 7 Kovid-19 hastasından, gripten ölen 2 kişiden ve 6 kontrol hastasından otopsiler sırasında alınan gerçek kalp dokuları kullanılarak daha derin bilgiler elde edildi. Uluslararası Kovid-19 Yoğun Bakım Konsorsiyumu’nu kuran, Queensland Üniversitesi’nden John Fraser, bulguların Kovid-19’un vücudu diğer solunum yolu hastalıklarına kıyasla nasıl etkilediğine yönelik bir fikir verdiğini söyledi. Fraser, “İnfluenza kalp doku örneklerine baktığımızda aşırı inflamasyona neden olduğunu, Kovid-19’un ise kalbin DNA’sına saldırdığını tespit ettik -muhtemelen doğrudan saldırıyor, sadece iltihaplanma ile değil” ifadelerini kullandı.
Fraser “Çalışmamız, iki virüsün kalp dokusunu tamamen farklı şekilde etkilediğini ortaya çıkardı. Kovid-19 grip gibi değil. Bu, Kovid-19’un neden olduğu kalp hastalıklarını tedavi etmek için hangi tedavinin en iyisi olabileceğini belirlemenin ilk adımı” ifadelerini kullandı.