• DOLAR 32.446
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2441.168
  • ...
Ege illeri artık suları yerinde tahlil edecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Aydın, Denizli, Afyon, Uşak ve Manisa illerinden gelen laboratuar çalışanları su mikrobiyolojisi analiz yöntemleri hakkında İzmir Halk Sağlığı Laboratuarı'ndan uzman personel tarafından iki günlük eğitime tabi tutuldu. 5 ilden gelen biyolog, laboratuar teknisyeni ve gıda mühendisi gibi çalışanlardan oluşan 10 kişilik gruba, su mikrobiyoloji konusunda uygulamalı eğitimler verildi.

 

Artık zamanla yarışılmayacak

İzmir Halk Sağlığı Laboratuar Sorumlusu Uzman Doktor Fatma Nur Aktaş; 'Bu eğitimin amacı, insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelikteki su mikrobiyolojisini denetim parametrelerinin çevre illerde de yapılabilir hale getirilmesini sağlamak. Çünkü su numunesi alındığında mikrop bulunup bulunmadığını doğru değerlendirebilmek için zaman çok önemlidir. Numune alındıktan sonra, +4 -8 derecede en geç 6-8 saat içinde laboratuara ulaştırılması gerekiyor. Denetim numuneleri, Aydın, Afyon, Denizli, Uşak ve Manisa illerinin uzak köylerinden yola çıkarak zaman kaybetmeden laboratuara ulaşması gerekmekteydi. Bu sebeple su mikrobiyolojisi analiz yöntemlerini yerinde gerçekleştirebilmek için insan kaynağının eğitilerek bu hizmetin yerinde verilmesi amaçlandı. Bu eğitim ile hizmetimizi bu beş ilde de yerinde verir hale getirmeyi amaçladık' diye ifade etti.

 

Bakanlık yetkilendirecek

Eğitimden sonraki aşamada, öğretilen yöntemin yerinde uygulanılabilirliğini gözlemleyerek gerekli raporları Halk Sağlığı Laboratuarları Daire Başkanlığına göndererek İzmir iline bağlı laboratuarların bu analizleri kendi mekânlarında yapılmasını sağlayacaklarını aktaran Aktaş, Muğla iline de İzmir Halk Sağlığı Laboratuarından uzmanların gittiğini ve yerinde eğitim vererek gerekli çalışmaların başladığını kaydetti.

 

Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün "Halk sağlığı konusunda her aşamada çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çevre illerin çalışmalarına yardımcı olmak için de imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bu sebeple yapılan bu tür eğitimler halkımızın etkin, kesintisiz sağlık hizmeti almasına vesile oluyor' dedi. (Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir